reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Cześć Dziewuszki dawno nie pisałam ale czytam co tam u was:) Też jestem ciekawa jak tam po porodzie będzie ze mną i z tą cukrzycą. Kochane wy w terminie rodziłyście nie szybciej?? Jestem umówiiona z diabetologiem na maile że mam mu wysyłać wyniki i wyobrażcie sobie on mi nic nie odpowiada od miesiąca :eek: cukry mam w normie do 120 zawsze no kilka razy ok 130 ale jak sobie pofolguje:-p mój ginekolog patrzy zawsze na wyniki i jest zadowolony. A ten diabetolog hmmm nie wiem zadzwonić?? Tym bardziej że jadę przeciez na isulinie 5/6/6

Mam ost straszne myśli dotyczące porodu i włączyły mi sie też sny podświadomość robi swoje tym bardziej że wiem co mnie czeka;-)

I JA GRATULUJĘ NICE NIECH CÓRCIA ROŚNIE ZDROWO!!!!!!!!!

iryska pamiętam jak moja mama przelewała nad wózkiem nad łóżeczkiem jakieś jajka czy coś takiego na zauroczenie:-D niby mówią że można zauroczyćnie wiem:confused2:

zoyka nie możesz mieć dłuższej przerwy przy posiłkach. co 2.5godz proszę jeść :) Byłaś na rozmowie co jeść a czego unikać?? 230 to wynik z obciążenia glukozą?

reklama
EwelinaK26 : tak , byłam u dietetyczki, wiem co mogę a czego nie. 230 to wynik po obciążeniu glukozą.

Nie da się jeść co 2,5 godz. Dlaczego ? Juz tłumaczę. Przed posiłkiem 30 min podaję sobie jedną insulinę ( mętna), przed samym posiłkiem badam cukier i podaje inną insulinę. Potem po 1,5 godz po posiłku badam cukier i zapisuję znowu wynik. Tak robię przed 3 głównymi posiłkami. Gdybym jadła co 2,5 godz to to wyniki cukru były by zawsze po jedzeniu. No taka moja logika.

Zoyka - witaj wsrod slodkich :) - nie drzyj juz bo przeciez taka ciepla zime mamy :D:D:D wynik mialas wysoki bo dosc pozno test robilas wiec cukrzyca sobie troche pozwolila :) ale bez paniki :) wg mnie jezeli twoje cukry po posilkach juz sa w normie i nie chodzisz glodna to diete masz poprawna :D i tak trzymac a mala na pewno cie uspokoi :) moja na miesiac przed terminem wazyla wg usg 2800 i byla jakos o 3-4 tyg do przodu i tez bylam przerazona ze przeciez jeszcze miesiac a tu mala zrobila psikusa i urodzila sie 2700 :) wiec sama widzisz ze nie masz sie co zamartwiac na zapas :D

pepsi - ja robilam obciazenie, nie jak zalecane po 6 tyg ale po 6 miesiacach zanim do pracy wrocilam i wynik byl w normie

gabrielko - wielkie gratki za twoje wyniki :) braawwwo :) czy to oznacza ze juz masz spokoj?

irysko - dobrze ze taka akcja w ostatni dzien pracy :) najgorzej jak malenstwo szaleje w nocy z niedzieli na poniedzialek.... caly tydzien potem nie mozna odespac :D:D:D

ewelina - witaj dalje w dwupaku :) co masz na mysli ze wczesniej? ja rodzilam w 38 niby wczesniej ale przeciez 38-42 to tez jest w terminie :) wiec.... torba spakowana? a diabetolog... no coz... skoro wyniki sa w normie to luz ale z grzecznosci moglby odpisac :)

Maria - wypoczywasz czy znowu gosci przyjmujesz? buziaki dal was :)

a my? siedzimy sobie juz w domku z okazji dlugiego weekendu i cieszymy sie z tego :D no i mamy pelna mobilizacje na spacer po rynku z okazji WOSP :) w koncu takiego tematu nei wolno nam pominac :) i tak sobie mysle ile spokoju mamom na insulinie dalyby te pompy :)

Domka póki co czytam Inteligencję Emocjonalną, bo dostałam prezent na życzenie w wersji papierowej i muszę przyznać, że bardzo ciekawe. Dużo przykładów, opisów różnych badań nad emocjami itp. Rewelacja.
Poza tym czytam tę Cmentarz w PRadze Umberto Eco, ale jako, że miałam chyba dwa czy trzy tygodnie pod rząd sine bóle głowy to czytałam po stronie i nie wiem o co chodzi i musze zacząć od początku :/

W tym roku miałam reading challenge 25 książek, udało mi się przeczytać 22 :-) W tym roku mam 50 książek i dołączyłam do grupy na facebooku, która postawiła sobie za cel przeczytanie 52 książek :-)
Dołączasz się? :D

pepsi ja też obciążenia nie robiłam ale mam paski i z moim cukrem jest coś nie tak. Na czczo zawsze już przekraczam 100 a po posiłkach też przekraczam normy. Póki co się nie badam na cukier - chromolę. Mam bardzo duża nadwagę, a w zasadzie już otyłość III stopnia i to pewnie przez to.

Agulla 140 2 h po posiłku, nad czczo 110 to jest nietolerancja , 120 jest cukrzyca.

Iryska weź koszulkę na lewą stronę , śline i potrzyj czoło, co do zauroczenia - wierze w to i już nie raz przekonałam się o tym, Natanek był bardzo czuły na to.

Maja na pół roku mam spokój i nie jadę do hematologa. 2 razy w roku robię wyniki i odpukać pilnuje tego:-)

Agga jeżeli masz podwyższone wyniki z cukru zrób chociaż cukier nad czczo, bo nieleczona cukrzyca to wrrr.
jedz też grejfruty na noc, o tym ostatnio czytałam.obniżają cukier

A ja chcialam sie tylko pochwalic ze moj Bartek przespal cala noc w SWOIM pokoi i w SWOIM doroslym lozku strazaku !!!!!!!!! W szoku jestem!!!! Ale w jeszcze wiekszym szoku jestem ze zaczac mowic! Z dnia na dzien coraz wiecej tych slow mowil az nagle wczoraj caly dzien trajkotal wyraznie zdaniami:) i mowi ze robi kupe!- ale w rogu pokoju w pieluche :(
Taki mezczyzna juz z niego :( az wczoraj z M siedzielismy w nocy u niego w pokoju i sie zastanawialismy czy go nie wziasc do nas do lozka bo tak nam przykro :) co to bedzie jak pojdzie w swiat :)
Elmoo pytalas czy nie ma opcji wypadniecia z strazaka - jest obcja ale coz musi sie nauczyc tak jak my- zrobie dzis zdjecia jego pokoju i wstawie wam:)
Ja wczoraj goscie, dzis goscie, jutro i w niedziele goscie - beeeeeeeeee

Aga pojade zaraz do ciebie i ci nakopie ;-) zadanie na ten rok a raczej na styczeń to wizyta u lekarza. Nie masz kobieto cukrzycy tylko nietolerancję która sie leczy i w przeciwieństwie do cukrzycy mozna wyleczyć;-)

A ja sie bije w pierś bo zrobiłam rachunek sumienia i wcale taka św nie jestem;-) mala dostała parę lubisi i kilka serkow dano ale na szczęścieszczęście jej nie smakowaly ;-) moze zaslodkie ... ? :p

reklama
hej słodkie
Ja się dzisiaj wyspałam! Bądź co bądź nie była to noc bez pobudek(Amelka 4 razy chciała cyca)ale o 7 M.zabrał ją do salonu a ja mogłam sobie do 9 drzemać. Jak myślicie o co chodzi z tym jej nocnym budzeniem? Przed powrotem do pracy przesypiała całą noc, teraz budzi się co najmniej 2 razy. Cycka pociągnie kilka razy i śpi dalej a więc nie chodzi tu raczej o głód tylko o bliskość. Może nadrabia poranki kiedy jetem w pracy?
Aga-podzielam zdanie Majki-marsz do lekarza, taka nie leczona nietolerancja to nic dobrego zwłaszcza że jak piszesz mam nadprogramowe kilogramy. Super sprawa z tymi książkami, ja póki co mam czas na czytanie w drodze do i z pracy. Co ostatnio dobrego czytałaś?Rzuć kilka tytułów.
Majka-ja rozmyślam już czy dam spróbować małej tortu urodzinowego:biggrin2: wiem że to jeszcze kilka miesięcy ale jakoś powstał konflikt między moimi przekonaniami a chęcią zobaczenia reakcji na słodkie:biggrin2:
Maria-gratuluje przespanej nocy Bartkowi! Nauczysz jedno dziecko i niedługo od początku:biggrin2: Współczuje tych gości ja nie cierpię jak mi ktoś po domu się pałęta. Akceptuje jedynie moją rodzinę i znajomych:biggrin2:(hmmm mogłam napisać wprost że nie lubię jak przychodzi rodzina M.);-)
Gabrielka-ja nie wiem czy wierze w zauroczenie, ale coś w tym jest. Mała nadal jest aniołkiem w dzień w nocy jej się zepsuło:biggrin2:
Ach co za pogoda!U nas na pomorzu wieje straszliwie,chyba nici ze spacerku

Do góry