reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Cześć dziewczyny! dużo was tutaj więc może coś mi powiecie na temat moich wyników :tak:
Glukozę na czczo mam 85 - to raczej norma :-) A po oznaczeniu 60min (chyba 75g glukozy) mam 173 :szok: a po 2 godzinach 130. Czy to są prawidłowe wyniki, bo z tego co patrze po różniastych stronach to rózne normy podaja :zawstydzona/y: Wizytę mam dopiero 12.01, a badanie robiłam w 22 tygodniu :p Pozdrawiam

reklama
olajo ....nie masz cukrzycy moim zdaniem bo wyniki sa po dwoch godzinach i powyzej 140 to jest cukrzyca a jak ty masz 130 to norma :):)) z tym ze troche wczesnie to badanie ale nie wiem nie znam sie ale z tego co wiem lekarz powinnien zlecic miedzy 24-28 tygodniem ... ale z tych wynikow to cukrzycy brak ..i super :):):) Z tym ze jeszcze jedno pytanie najpierw powinnas miec obciazenie 50 g glukozy i wtedy po godzinie nie powinien przekraczac 140 ...... i dopiero jak ten wynik zle wyjdzie to robia powtorke 75 g i wtedy czekasz 2 godziny ja tak przynajmniej mialam i tak jest chyba prawidlowo ....musisz skonsultowac sie ze swoim lekarzem dlaczego tak a nie inaczej ...

Ostatnia edycja:
Agula dzięki :) lekarz nie dawał wytycznych co do badania... a ja nie poczytałam na necie i jak poszłam do laboratorium to mi kazali kupić w aptece 75g glukozy :/ hm... chyba mało konkretnego lekarza mam :dry: muszę z nim porozmawiać :cool: dzięki Agula jeszcze raz :tak:

Majka, iryska póki co jeszcze się wstrzymam, bo wiem, że ten cukier to wina tej nieszczęsnej otyłości i jedyne co bym dostała to dietę i kazaliby mi ćwiczyć :) A sama mam noworoczne postanowienie właśnie takie i jako, że humor i motywacja dopisują z racji pozytywnych efektów leczenie, to mam zamiar z tego skorzystać. Już nie pałaszuję całej paczki ciastek, czy wafelków na raz ale dzisiaj zjadłam 3 pierniki, stoją w szafce i zupełnie mnie nie korcą :D To samo z innym jedzeniem... więc jestem pozytywnej myśli - trzymajcie kciuki, bo może to właśnie tym razem mi się uda :D Co ja gadam... no przecież, że się uda!

Więc ja proszę nie bijcie mnie ;) tylko ciągle wypytujcie efekty to będę miała dodatkową motywację i wstyd mi będzie, jeżeli coś będę robić nie tak :p - wiecie o co chodzi^^

iryska z tymi tytułami to ciężko, bo ja nadrabiałam klasyki w zasadzie i tę moją Anię, którą kocham :) - chyba ten rok też od Ani zacznę :p W każdym razie czytałam Wielkiego Gatsbyego ostatnio - całkiem niezły acz nie wiem, dlaczego wrzucają go w tę literaturę amerykańską najwyższych lotów. Prawdopodobnie nie znam realiów, historii USA się nie uczyłam i może stąd mój niewłaściwy lub niepełen odbiór (bardzo zresztą podobna jest do Tragedii Amerykańskiej). Poza tym męczyłam sporo Ruiza Zafona bo przeczytałam Księcia Mgły i MArinę- mnie się bardzo podobają i wcale nie uważam, że są przeznaczone tylko dla mlodzieży. Jeżeli nie czytałaś Władcy Pierścieni to gorąco polecam - coś cuuudownego. Kiedyś już czytałam i zupełnie nie rozumiem dlaczego mi się nie podobalo. Ale koniecznie przekład Marii Skibniewskiej!
Poza tym jeżeli lubisz kryminały, to cały repertuar Simona Becketta (Chemia Śmierci, Zapisane w Kościach, Wołanie Grobu, Szepty Zmarłych) - facet jest wg mnie niesamowity :)
No i jak dla mnie mogłabyś zainteresować się też trylogią K-PAX, której pierwsza część była zekranizowana(z Kevinem Spicey w roli głównej - dosyć znany film).
I na tym póki co poprzestanę. A nie... jeszcze jedną, której czytałam tylko fragmenty, ale Mąż jest zachwycony mianowicie: Grilllbar Galaktyka Marii Lidii Kossakowskiej - to jest fantastyka. O, i teraz skończyłam :-)
W razie czego służę jeszcze radą^^

Agula, Olajo jeżeli chodzi o badanie glukozy, to niekiedy zleca się 75g od razu, aby nadmiernie nie obciążać trzustki. Nie zawsze muszą być te dwa badania z 50 i 75g - starczy jedno z 75g.

Maria super, że Bartek spał u siebie :D I jeszcze cała noc... :-)
Ja czekam na zdjęcia pokoju, może jakąs inspirację znajdę bo my też w tym miesiącu chyba będziemy wszystko kompletować i robić. Co prawda Filipek będzie miał mały pokój bo 12m2 ale będzie musiał sobie póki co poradzić :-) Ogólny "zarys" i kolorystykę już mam, tylko jakaś ułomna ostatnio jestem bo nie mogę szczegółów dopasować.

Jedyne co, to łóżko wybrałam - zielone będzie. O takie: Łóżka Łóżko dla dzieci GRZEŚ-S 160x80 DREWNIANE!!! (2031083213) - Aukcje internetowe Allegro

No nic, miłego dnia Wam życzę i uciekam :)

no ok caaaały pokój Bartocha jest na slodziakach - zapraszam :)

Agga
ja Anię czytam i czytam - super mi się podoba :) teraz jestem przy 4 części, ale w między czasie czytam Rzymiankę - taka stara książka o prostytutce - ciężki gniot dla mnie jak na ciążę :)

Hej. Ja tylko się melduję. Dziś nas na całe szczęście wypisali i mam nadzieję, że pośpię wreszcie więcej niż 3h na dobę. Jestem padnięta, morfologia mi spadła i słabnę jak za długo połażę. No ale jak sięwyśpię to myślę że się lepiej poczuję. Mała jest słodziutka, na szczęście cąła zdrowiutka, a badań to jej multum zrobili, łącznie z echo serca, usg brzuszka i główki + masę badań krwi. Także pod tym kątem polecam IMiDz. Poród miałam wywoływany, bo wyszło jeszcze w szpitalu małowodzie i nie było już na co czekać. Całość trwała niecałe 2h więc ekspres. Jak mi podali zoo przy 4-5cm rozwarcia to jakoś po 20min Ala leżała mi na brzuchu :-) Przemek jest strasznie podekscytowany dzidzią, ciągle do niej lgnie i nie wiem już gdzie ją mam schować ;-) Mąż poszedłz nim do sąsiadów żeby była chwila spokoju ;-) Jak będę mieć chwilę to postaram się Was nadrobić. Trzymajcie kciuki za to żebyśmy się jakoś ogarnęli z tą dwójeczką naszą ;-)

Olajo wszystko u Ciebie jak najbardziej ok. Cukrzycy brak :) Pozdrawiam

Gabrielka
ząbki to raczej nie. Pasowałoby niemal wszystko bo i ta pobudka no i ślinienie od jakiegoś czasu znów większe i stan podgorączkowy no i katarek, ale mamy już wszystkie oprócz 5 a na te to chyba za wcześnie- zresztą nic nie widac na razie. Wczoraj już było lepiej, tylko ten katar teraz męczy.
Moze Twojemu Natankowi mleko smakowe zasmakuje jakieś, naleśniki z twarogiem, serek w tostach :)

Nice super ze już jesteście w domku, Wyniki rozumie sie wszystkie w normie? Spokojnie nie ma co nadrabiać ciesz się swoją cudną rodzinką i jak będziesz miała chwilkę to pisz co u was:)

Zoyka głowa do góry i jak coś to pytaj - pomożemy. Moja to nawet godzinę przed porodem ważyła 3700 a jak się urodziła to 3250 więc te sprzęty nie są nieomylne. Wyniki masz ok.

Maria
no tak słyszałam że dzieciaki zaczynają gadać z dnia na dzień. Zaraz będziesz miała małego berbecia to przytulania nocami więc się nie martw:-)

nice

kochana jestem z ciebie dumna .... super ze taki szybki porod :):):) Przemus napewno zachwycony Alicja ..ale macie super pareczka chlopiec i dziewczynka teraz to rodzinka kompletna :):):)bardzo sie ciesze ze Alicja zdrowa ..Jak Niko sie urodził tez miał komplet badań w tym usg głowki echo troche pozniej w szpitalu nie robili i usg brzuszka tydzien po porodzie miał ....Dobrze bo wiesz ze mała zdrowa ...Jeszcze raz gratulacje i cieszcie sie soba jak wypoczniesz to poprosimy zdjecia ......:-)
Niko obudził sie dzis jakis niewyrazny dałam mu pulneo od razu ..teraz wieczorem nie mogl zasnac troche katarek go meczył ale sterimar pomogł i spi.....

Tak czytam o tym ze przerabiacie ksiazki ja sie opusciłam ostatnia jaka przeczytałam to w ciazy jeszcze psychologiczna o podswiadomosci .... musze cos sobie teraz kupic nowego na samotne wieczory bez S ....:(:(:(

reklama
Do góry