reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Cześć Dziewuszki dawno nie pisałam ale czytam co tam u was:) Też jestem ciekawa jak tam po porodzie będzie ze mną i z tą cukrzycą. Kochane wy w terminie rodziłyście nie szybciej?? Jestem umówiiona z diabetologiem na maile że mam mu wysyłać wyniki i wyobrażcie sobie on mi nic nie odpowiada od miesiąca :eek: cukry mam w normie do 120 zawsze no kilka razy ok 130 ale jak sobie pofolguje:-p mój ginekolog patrzy zawsze na wyniki i jest zadowolony. A ten diabetolog hmmm nie wiem zadzwonić?? Tym bardziej że jadę przeciez na isulinie 5/6/6

Mam ost straszne myśli dotyczące porodu i włączyły mi sie też sny podświadomość robi swoje tym bardziej że wiem co mnie czeka;-)

I JA GRATULUJĘ NICE NIECH CÓRCIA ROŚNIE ZDROWO!!!!!!!!!

iryska pamiętam jak moja mama przelewała nad wózkiem nad łóżeczkiem jakieś jajka czy coś takiego na zauroczenie:-D niby mówią że można zauroczyćnie wiem:confused2:

zoyka nie możesz mieć dłuższej przerwy przy posiłkach. co 2.5godz proszę jeść :) Byłaś na rozmowie co jeść a czego unikać?? 230 to wynik z obciążenia glukozą?

reklama
EwelinaK26 : tak , byłam u dietetyczki, wiem co mogę a czego nie. 230 to wynik po obciążeniu glukozą.

Nie da się jeść co 2,5 godz. Dlaczego ? Juz tłumaczę. Przed posiłkiem 30 min podaję sobie jedną insulinę ( mętna), przed samym posiłkiem badam cukier i podaje inną insulinę. Potem po 1,5 godz po posiłku badam cukier i zapisuję znowu wynik. Tak robię przed 3 głównymi posiłkami. Gdybym jadła co 2,5 godz to to wyniki cukru były by zawsze po jedzeniu. No taka moja logika.

Zoyka - witaj wsrod slodkich :) - nie drzyj juz bo przeciez taka ciepla zime mamy :D:D:D wynik mialas wysoki bo dosc pozno test robilas wiec cukrzyca sobie troche pozwolila :) ale bez paniki :) wg mnie jezeli twoje cukry po posilkach juz sa w normie i nie chodzisz glodna to diete masz poprawna :D i tak trzymac a mala na pewno cie uspokoi :) moja na miesiac przed terminem wazyla wg usg 2800 i byla jakos o 3-4 tyg do przodu i tez bylam przerazona ze przeciez jeszcze miesiac a tu mala zrobila psikusa i urodzila sie 2700 :) wiec sama widzisz ze nie masz sie co zamartwiac na zapas :D

pepsi - ja robilam obciazenie, nie jak zalecane po 6 tyg ale po 6 miesiacach zanim do pracy wrocilam i wynik byl w normie

gabrielko - wielkie gratki za twoje wyniki :) braawwwo :) czy to oznacza ze juz masz spokoj?

irysko - dobrze ze taka akcja w ostatni dzien pracy :) najgorzej jak malenstwo szaleje w nocy z niedzieli na poniedzialek.... caly tydzien potem nie mozna odespac :D:D:D

ewelina - witaj dalje w dwupaku :) co masz na mysli ze wczesniej? ja rodzilam w 38 niby wczesniej ale przeciez 38-42 to tez jest w terminie :) wiec.... torba spakowana? a diabetolog... no coz... skoro wyniki sa w normie to luz ale z grzecznosci moglby odpisac :)

Maria - wypoczywasz czy znowu gosci przyjmujesz? buziaki dal was :)

a my? siedzimy sobie juz w domku z okazji dlugiego weekendu i cieszymy sie z tego :D no i mamy pelna mobilizacje na spacer po rynku z okazji WOSP :) w koncu takiego tematu nei wolno nam pominac :) i tak sobie mysle ile spokoju mamom na insulinie dalyby te pompy :)

Domka póki co czytam Inteligencję Emocjonalną, bo dostałam prezent na życzenie w wersji papierowej i muszę przyznać, że bardzo ciekawe. Dużo przykładów, opisów różnych badań nad emocjami itp. Rewelacja.
Poza tym czytam tę Cmentarz w PRadze Umberto Eco, ale jako, że miałam chyba dwa czy trzy tygodnie pod rząd sine bóle głowy to czytałam po stronie i nie wiem o co chodzi i musze zacząć od początku :/

W tym roku miałam reading challenge 25 książek, udało mi się przeczytać 22 :-) W tym roku mam 50 książek i dołączyłam do grupy na facebooku, która postawiła sobie za cel przeczytanie 52 książek :-)
Dołączasz się? :D

pepsi ja też obciążenia nie robiłam ale mam paski i z moim cukrem jest coś nie tak. Na czczo zawsze już przekraczam 100 a po posiłkach też przekraczam normy. Póki co się nie badam na cukier - chromolę. Mam bardzo duża nadwagę, a w zasadzie już otyłość III stopnia i to pewnie przez to.

Agulla 140 2 h po posiłku, nad czczo 110 to jest nietolerancja , 120 jest cukrzyca.

Iryska weź koszulkę na lewą stronę , śline i potrzyj czoło, co do zauroczenia - wierze w to i już nie raz przekonałam się o tym, Natanek był bardzo czuły na to.

Maja na pół roku mam spokój i nie jadę do hematologa. 2 razy w roku robię wyniki i odpukać pilnuje tego:-)

Agga jeżeli masz podwyższone wyniki z cukru zrób chociaż cukier nad czczo, bo nieleczona cukrzyca to wrrr.
jedz też grejfruty na noc, o tym ostatnio czytałam.obniżają cukier

A ja chcialam sie tylko pochwalic ze moj Bartek przespal cala noc w SWOIM pokoi i w SWOIM doroslym lozku strazaku !!!!!!!!! W szoku jestem!!!! Ale w jeszcze wiekszym szoku jestem ze zaczac mowic! Z dnia na dzien coraz wiecej tych slow mowil az nagle wczoraj caly dzien trajkotal wyraznie zdaniami:) i mowi ze robi kupe!- ale w rogu pokoju w pieluche :(
Taki mezczyzna juz z niego :( az wczoraj z M siedzielismy w nocy u niego w pokoju i sie zastanawialismy czy go nie wziasc do nas do lozka bo tak nam przykro :) co to bedzie jak pojdzie w swiat :)
Elmoo pytalas czy nie ma opcji wypadniecia z strazaka - jest obcja ale coz musi sie nauczyc tak jak my- zrobie dzis zdjecia jego pokoju i wstawie wam:)
Ja wczoraj goscie, dzis goscie, jutro i w niedziele goscie - beeeeeeeeee

Aga pojade zaraz do ciebie i ci nakopie ;-) zadanie na ten rok a raczej na styczeń to wizyta u lekarza. Nie masz kobieto cukrzycy tylko nietolerancję która sie leczy i w przeciwieństwie do cukrzycy mozna wyleczyć;-)

A ja sie bije w pierś bo zrobiłam rachunek sumienia i wcale taka św nie jestem;-) mala dostała parę lubisi i kilka serkow dano ale na szczęścieszczęście jej nie smakowaly ;-) moze zaslodkie ... ? :p

reklama
hej słodkie
Ja się dzisiaj wyspałam! Bądź co bądź nie była to noc bez pobudek(Amelka 4 razy chciała cyca)ale o 7 M.zabrał ją do salonu a ja mogłam sobie do 9 drzemać. Jak myślicie o co chodzi z tym jej nocnym budzeniem? Przed powrotem do pracy przesypiała całą noc, teraz budzi się co najmniej 2 razy. Cycka pociągnie kilka razy i śpi dalej a więc nie chodzi tu raczej o głód tylko o bliskość. Może nadrabia poranki kiedy jetem w pracy?
Aga-podzielam zdanie Majki-marsz do lekarza, taka nie leczona nietolerancja to nic dobrego zwłaszcza że jak piszesz mam nadprogramowe kilogramy. Super sprawa z tymi książkami, ja póki co mam czas na czytanie w drodze do i z pracy. Co ostatnio dobrego czytałaś?Rzuć kilka tytułów.
Majka-ja rozmyślam już czy dam spróbować małej tortu urodzinowego:biggrin2: wiem że to jeszcze kilka miesięcy ale jakoś powstał konflikt między moimi przekonaniami a chęcią zobaczenia reakcji na słodkie:biggrin2:
Maria-gratuluje przespanej nocy Bartkowi! Nauczysz jedno dziecko i niedługo od początku:biggrin2: Współczuje tych gości ja nie cierpię jak mi ktoś po domu się pałęta. Akceptuje jedynie moją rodzinę i znajomych:biggrin2:(hmmm mogłam napisać wprost że nie lubię jak przychodzi rodzina M.);-)
Gabrielka-ja nie wiem czy wierze w zauroczenie, ale coś w tym jest. Mała nadal jest aniołkiem w dzień w nocy jej się zepsuło:biggrin2:
Ach co za pogoda!U nas na pomorzu wieje straszliwie,chyba nici ze spacerku

Do góry