reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

ja wogóle nie słodze od kilku lat, więc na szczęście z tym nie miałam problemów, gorzej z mlekiem bo uwielbiam szkl mleka łyżeczkę kawy rozpuszczalnej i łyżeczkę cukru, teraz bez cukru jest niezbyt smaczna, ale piję i jakoś można wytrzymać:-)

reklama
ja słodze fruktozą. Kupuje w markecie. Dość drogo wychodzi bo ok 6 zł za 400 gr ale to cukier naturalny z owoców i nie podbija mi cukrów. Oczywiście nie przesadzam, płaska łyżeczka na kubek. Zauwazyłam jednak, że do niesłodzenia mozna sie przyzwyczaic. Wczoraj przez przypadek napiłam sie herbaty męza z dwoma łyżeczkami cukru. Ochyda. Jakby mi ktoś znowu glukoze kazał pić. A wcześniej tez tyle słodziłam. A co do cukrów po bigosie. Ja moge go jeść tonami i cukier jest niski nawet bez wysiłku fizycznego. Ostatnio też zrezygnowałam z łączenia ziemniaków z mięsem. Albo jedno albo drugie i wyniki duzo lepsze.

No dziewczynki a ja po 3 dniach w miarę dobrych cukrów dziś po śniadanku 152 :(
...a zjadłam raptem 1 kr. chleba razowego z serkiem topionym, szynką, pomidorkiem i ogórkiem do tego kawa śniadaniowa z mlekiem (gorzka) i skąd niby tak wysoki poziom cukru???? :(
Normalnie załamka - o kilku kromkach chleba za jednym posiedzeniem to mogę zapomnieć.

Agorana ja widzę,że u mnie z cukrami podobnie do ciebie ...na czczo wysoko ( teraz mam 13J Insulatardu więc może się polepszy) ale jestem dobrej myśli że ta insulina dzienna mi pomoże.
Może pomęczysz diabetologa o insulinę bo głodzić też się nie ma co...

mam pytanko. Można przy cukrzycy jeść orzeszkii ziemne niesolone? Bo niby maja niski indeks glikemiczny ale duzo kalorii i nie wiem jak to jest, a tak mi się chce.....

A ja dziś po pół kilogramie czereśni średnio słodkich i jednej w-z ki mam cukier 97. Ale chyba duży wpływ miało to że pół dnia łaziłam po mieście

Witam się ponownie.
Chciałam Wam bardzo podziękować za wsparcie i wszelkie odpowiedzi.
Byłam ostatnio u Pani diabetolog, bo moje cukry spadły. Kiedyś wskazywały około 130 po godzinnym posiłku, teraz 90-100. Prawdopodobnie czym bliżej porodu tym to normalniejsze. Wczoraj nawet zjadłam kawałeczek ciasta i cukier 106! Nadal trzymam dietę oczywiście.
Oby już nic nie wyskoczyło do samego końca.
Pozdrawiam Was wszystkie.

Ostatnia edycja:
Nikuś ja już zwątpiłam w swoja diabetolog - w kółko powtarza mi to samo, a na wizytę muszę kilka godzin czekać na poczekalni i łapać zarazki (bo ona przyjmuje tez jako lekarz ogólny) - chyba dam sobie spokój. Krzywa w szpitalu wyszła w sumie zupełnie w normie, chyba ten mój glukometr przekłamuje (chociaz już sama nie wiem)
Zrobię jeszcze raz badanie hemoglobiny glikowanej i wtedy zobacze.
Fela tez bym sobie pojadła tych orzeszków - a tak w ogóle to dlaczego niby nie możemy jeść produktów kalorycznych jeżeli nie zawierają węglowodanów, bo właściwie to nie wiem (???)
Kamilkar ja tez jak jestem na dużych zakupach i szykuje się więcej niż zwykle ruchu to pozwalam sobie na tego typu grzeszki - zwykle szarlotka z lodami i bita smietaną i tez cukier jest OK :) a po sniadanku w domu z 1 kromeczki chleba razowego, wędlinki i warzyw 130-140 - i bądź tu mądry.
Selena powodzenia!!!! Niskich cukrów i łatwego rozpakowania w terminie :) Trzymam kciuki!

Aragorna- no własnie nie wiem i dlatego pytam. Może zrobie doświadczenie, zjem orzeszków i zrobie badanie cukru, będe miała odnośnik. Ja sobie prowadze zeszyt w którym zapisuje codziennie co jadłam i jakie miałam potem cukry. Potem tylko sięgam i już wiem, że moge zjeśc dwa placki ziemniaczane ale po 3 juz mi przekroczy norme :)
Wczoraj wcięłam na jedno posiedzenie chyba z 0,5 kg truskawek i po 1,5 ha miałam 81 cukier. No więc dziś sobie nie żałowałąm tych truskaweczek.

reklama
powiedzcie mi jeszcze o co chodzi z indeksem glikemicznym jeśli na przykład arbuz ma 75 to znaczy to że po zjedzeniu 100 gram.....????? co się dzieje?

Do góry