reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

ja wlasnie wrocilam z krzywej cukrowej i wyniki sa porazajace....nadczczo 104:szok:porazka po wypiciu 75 ( z cytryna ) po 1 godz. wynik 201( jeszcze wiekszy szok:szok:) a po 2 godz. wynik 151 jestem doslownie zalamana...krew mialam pobierana z placa i mierzona glukomertrem OPTIUM XIDO. Z racji ze kolezanka jest dyrektorem tej przychodni i mieli na stanie glukometry dostalam na zawsze glukometr GLUCOSENSE PRO. Od jutra zaczynam mierzenie cukru po posilkach a wizyte u gina mam za tydzien.Jestem przerazona :-:)-:)-(

reklama
nadulec- nie martw sie ja po 50 glukozy miałam cukier 234!! A teraz mam tylko diete i jakoś udaje mi sie panowac nad cukrami. Owszem zdarza sie, że jest przekroczenie ale każdemu się zdarza. dzis np po sniadaniu miałam 123 ale wiem ze to wina chleba. Najważniejsze to zachowac spokój. Stres takze podbija cukier. Poza tym ja zauwazyłam, ze jak po posiłku więcej sie ruszałam to miałam niższy cukier. Więc starałam sie zjeśc a potem np. na spacerek z psem. Diabetolog bedzie wiedział co z Toba zrobić zeby dzidzius urodził się zdrowy. Zobacz ile nas tu jest a póki co dziękować Bogu nie czytałam, aby któraś urodziła chore maleństwo.

ja wlasnie wrocilam z krzywej cukrowej i wyniki sa porazajace....nadczczo 104:szok:porazka po wypiciu 75 ( z cytryna ) po 1 godz. wynik 201( jeszcze wiekszy szok:szok:) a po 2 godz. wynik 151 jestem doslownie zalamana...krew mialam pobierana z placa i mierzona glukomertrem OPTIUM XIDO. Z racji ze kolezanka jest dyrektorem tej przychodni i mieli na stanie glukometry dostalam na zawsze glukometr GLUCOSENSE PRO. Od jutra zaczynam mierzenie cukru po posilkach a wizyte u gina mam za tydzien.Jestem przerazona :-:)-:)-(

wiesz dla mnie to troche dziwne,że miałaś krzywą robioną za pomoca glukometru.u mnie podstawa to pobieranie krwi z żyły do stwierdzenia cukrzycy. nie wiem jak wy dziewczyny sądzicie ale dla mnie optimum xido to jest sprzęt niewiarygodny.podczas badan laboratoryjnych równocześnie badalam sie glukometrem-pielegniarka z żyły ,ja z palca.Optimum xido zawyzył wyniki o 30-40 jednostek a accu check podał zbliżoną wartość do tych z laboratorium.accu check wiec stał sięwyznacznikiem moich cukrów a optimum schowałam do szuflady. uwazam,ze to dobry sprzet tym bardziej,że sprawdzałam go nie raz z wynikami z laboratorium . polecam ,tym bardziej,że nie jest drogi- ja kupiłam za 38 złoty w promocji a bez kosztował okolo60zł
ja po 50gr miał wynik 224 i taż skończylo się na diecie.

Ostatnia edycja:
Dzieki dziewczyny za slowa otuchy.monika1977 mnie tez to troche zdziwilo ze pobiera mi krew z palca.Teraz to juz sama nie wiem co robic..moze te wyniki sa nie prawidlowe, moze powinnam isc do innej przychodni i zrobic jeszcze raz krzywa cukrowa..co o tym sadzicie?(choc nie wiem czy dam rade jeszcze raz wypic ta glukoze).

ja miałam także z żyły,ale słyszałam,że glukometrem też się zdaża- ale aparat aparatowi nie równy.
ja mam optium xido i też mi się wydaje,że zawyża, w szpitalu miałam wynik hemoglobiny glikowanej 4,7 a cukry wariowały mi z miesiąc czasu znacząco po podanych sterydach były naprawdę wysokie.
od wielu osób słyszałam,że accu checki są dobre.

Ostatnia edycja:
Ja krew tez miałam pobierana z palca ale na czym ją mierzyli to nie wiem. Używam acku checka activ. Krzywą cukrową miałam za pierwszym razem 4,6 a ostatnia z maja 5,3 ale przyznam ze grzeszyłam sobie kilka razy (zaliczyłam impreze komunijną)

A powiedzcie mi co ile zmieniacie igly w nakuwaczu, bo ten co dostalam pisze ze igly sa jednorazowe ( a mam ich 10 to szyko je zurzyje jak tylko raz sie nakuje i do smieci...)
a i jeszcze jedno o ktorej wstajecie rano ( bo ja lubie sobie pospac i zdarza mi sie wstac ok 9 lub nawed 10) z tego co czytalam to podobno jak sie pozno je sniadanie to cukry szaleja...a i o ktorej jecie kolacje bo mi zdarza sie nawed ok 22 a chodze spac o 24 lub troche po..cos mi sie wydaje ze bede musiala zmienic swoje przyzwyczajenia odnosnie chodzenia spac i por sporzywania posilkow:-)

Nadulec ja nie zmieniam igły po każdym jedzeniu tylko codziennie rano biorę nową. A kolację najlepiej zjeść póżno 21-23 tak żeby nie było za długiej przerwy do śniadania. I jeszcze jedna ważna rzecz - jeśli chcemy zjeść jakiś produkt podnoszący cukier np owoce lub nabiał to najlepiej w środku dnia, nigdy jako pierwszy ani ostatni posiłek :tak:

Cześć Słodziaki!
Przepraszam, że ostatnio Was zaniedbuję, ale u mnie koniec remontu w pokoju i masa pracy w związku z tym :) Poza tym dostałam jakiegoś nagłego przypływu energii, więc chcę go maksymalnie wykorzystać na przygotowania - piorę, prasuję, układam Julaskowe ciuszki, przygotowuję już łóżeczko, pakuję torbę do szpitala i to wszystko bardzo mnie pochłania :)
Jeszcze w tym tyg czekają mnie urzędowe sprawy do pozałatwiania, więc ciężko mi znaleźć czasu na forum :)

*AgA* jak tam świeżo upieczona mamusia? Pozdrowienia!!!

Sajonara witaj :)

Kaska jak tam u Ciebie???? Mam nadzieję że nic nie przegapiłam ??? :)

Monika ja tez miałam wyniki po obciążeniu robione glukometrem, a w szpitalu krzywą robili mi z palucha, więc nie wiem na ile te wyniki są wiarygodne.

Trzymajcie się słodkie mamusie :) Pozdrowionka dla Was i Waszych Maluszków (tych w brzuszkach i tych poza).

...a jeszcze zauważyłam ostatnio pewną prawidłowość - im mniej się przejmuję i myślę o poziomie cukru i im bardziej jestem czymś zajęta tym mam lepsze wyniki pomiarów :) Może coś w tym jest (?)

reklama
wlasnie jestem po samodzielnym badaniu glukozy nadczczo.Kulam sie az 3 razy gdyz pierwszy pasek nie zassal mi sie do konca i wynik byl zafalszowny, za drugim razem rozmazala mi sie probka krwi a za trzecim wyszlo tak jak ma byc.wiec dzis nad czczo moja glukoza wynosi 86 :-)zobaczymy jak bedzie pozniej po posilkach....

Do góry