Ja zaczęłam się kłoć od wczoraj i wyniki w dwie godziny po posiłku mam w granicach 102 - 104 a dziś na czczo miałam 86 a na glukozie 75 w szpitalu po godzinie miałam 182. To ja w końcu mam tą cukrzyce czy nie ? A tak a propos to moja dzidzia w 33 tygodniu waży już 2500 ze wskazaniem że wgląda na 35 tydzień. Cz nie ma jakiejś prostej reguły na cukrzyce ciążową , bo od czytania postów to też już można zwariować bo u każdej z was są inne wyniki można by powiedzieć że ile ciąż tyle cukrzyc ciążowych, żadnej reguły.
reklama
beata26
szczęśliwa mamusia :)
co do mierzenia z rana mój diabetolog powiedział, że największy cukier mamy między 6-8 rano, później stężenie spada. Ja śpię przeważnie do 8:30 więc śniadanie o 9, kolacja max o 21:30, ale wtedy po niej ćwiczę, żeby nie przytyć zbytnio no i prędzej spalić cukier :-)Ale mam pytanie, bo mi podali normę z rana do 90, w godzinę po posiłku max 130, a jak to jest u Was? jakie macie normy, bo widzę że niektóre mierzą 2 h po. Pogubić się już idzie
jak często zdarza Wam się mieć ponad normę? mi średnio raz w tyg.
![szok :szok: :szok:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/shocked.gif)
rezeda
Fanka BB :)
beata, ja mam normę na czczo do 100, 1 h po posiłku 140. I tego się trzymam. Dziś jestem totalnie zmęczona, nie miałam czasu zjeść, osłabiona byłam i zmierzyłam cukier i wyszedł 64. Teraz trochę lepiej bo w końcu coś zjadłam a w sumie to zgrzeszyłąm bo loda zjadłam, ale taki niski cukier to chyba nie jest zbyt dobry, no nie?
ja dzis 1,5h po sniadaniu mialam 126 ( a jadlam 3 kromki chleba orkiszowego z serkeim topionym i pomidorem) a po obiedzie tez 1,5h mialam 88 ( az mnie zaszkoczylo bo nie zalowalam sobie ryzu bialego i sosu pomidorowego z kurczakiem).Bedac na miescie zlamalam sie i zgrzeszylam zjadajac w McDonaldzie mc zestaw z kurczakiem, frytki cherbata mrozona i na deser lod z truskawkami.Po takim posilku spacer i po 2 h od spozycia cukier mam 130 normalnie szok ze taki niski po tym wszystkim
monika1977
ja dzis 1,5h po sniadaniu mialam 126 ( a jadlam 3 kromki chleba orkiszowego z serkeim topionym i pomidorem) a po obiedzie tez 1,5h mialam 88 ( az mnie zaszkoczylo bo nie zalowalam sobie ryzu bialego i sosu pomidorowego z kurczakiem).Bedac na miescie zlamalam sie i zgrzeszylam zjadajac w McDonaldzie mc zestaw z kurczakiem, frytki cherbata mrozona i na deser lod z truskawkami.Po takim posilku spacer i po 2 h od spozycia cukier mam 130 normalnie szok ze taki niski po tym wszystkim
ja bym na twoim miejscu zrobiła obciążenie 75gr z krwi z żyły bo mi ta twoja cukrzyca nie wygląda na cukrzyce.Po takiej dawce węglowodanów taki super cukier to az dziwne.
nikuś
ja po dzisiejszej wizycie, zaczynam przygodę z dzienną insuliną novorapis 3x po 2j do gł. posiłków - może podjem więcej, nocna zwiększona na 13j - u mnie niestety ta cukrzyca to fakt.
oj będzi kłucia - 6x dziennie glukometrem i 4 x dziennie penem![szok :szok: :szok:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/shocked.gif)
oj będzi kłucia - 6x dziennie glukometrem i 4 x dziennie penem
![szok :szok: :szok:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/shocked.gif)
sajonara
A ja dzisiaj rano po bardziej obfitym sniadaniu (2 kromki chleba orkiszowego, 1 jajko, 1 pomidor, troche bialego serka ze szczypiorkiem, kawa z mlekiem) mialam 167 pomimo 4 jednostek insuliny na pol godziny przed sniadaniem:-(. Bylam na dzisiaj umowiona na telefon z poradnia i kazali mi zwiekszyc dawke do 6 jednostek przed sniadaniem. Na noc mam tez 6. Pozostale wyniki byly ok, ale widze, ze musze nadal trzymac ostro ta diete. A juz myslalam, ze bede mogla sobie na wiecej pozwolic.
Nadulec: Ja po hamburgerze i frytkach mialabym na pewno 200. Jesli masz cukrzyce, to na razie slaba.
A co do zmieniania igiel w nakluwaczu, to zmieniam co drugie uklucie. Pewnie zmienialabym rzadziej, ale tutaj za wszystko na szczescie placi kasa chorych, tak wiec na razie nie wydalam nawet centa na paski, igly, insuline itd.
Nadulec: Ja po hamburgerze i frytkach mialabym na pewno 200. Jesli masz cukrzyce, to na razie slaba.
A co do zmieniania igiel w nakluwaczu, to zmieniam co drugie uklucie. Pewnie zmienialabym rzadziej, ale tutaj za wszystko na szczescie placi kasa chorych, tak wiec na razie nie wydalam nawet centa na paski, igly, insuline itd.
beata26
szczęśliwa mamusia :)
ja niestety czasem zgrzesze, ale o dziwo po grzechu typu batonik lub kebab z frytkami mam pon 100 a po kromce razowego mam ok 110, nie rozumiem już od czego to zależne
dziś po 2 naleśnikach z twarogiem i truskawkami po spacerze 110. a co do niskich cukrów mi się nawet po obiedzie zdarzył 54 (bigos + spacer), a lekarz powiedział ze lepiej niski cukier niż zbyt wysoki :-) i jeszcze jedno zauwazyłam że jak nie zjem za długo ok 3,5-4h h to nawet jak zjem lekki posiłek to mam podwyższony ale w normie. no i im więcej wypiję po posiłku wody i mam jakiś ruch to cukier jest niski niestety po chlebku jest ciężko mi go zbić bez ruchu, a po kaszy czy makaronie lub ziemniakach luzik
![Zaskoczona(y) :baffled: :baffled:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/baffled5wh.gif)
reklama