reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Karorek- jesli chodzi o mierzenie cukrów w szpitalu mi kazali jeszcze mierzyc 2 tyg po porodzie pozniej juz nie,i tak powiem Ci szczerze ze mierze moze raz dziennie:zawstydzona/y:przy dziecku zapominam ,maly sie obudzi trzeba nakarmic ,zmienic pieluche poprzytulac ,potem sie czyms innym zajmie i sie zapomina:tak:choc uwazam to co jem ,i próbuje jesc chociaz 4 posilki dziennie.Tez sie boje ze cukrzyca moze zostac:dry:przeraza mnie to troche,bo moja mama ma cukrzyce:-(

reklama
Mi lekarz kazał mierzyć ten cukier przez 5 dni po porodzie ! A potem na glukozę, On niby twierdzi, ze nie ma szans aby wynik był u mnie zły, ale ja tam mam w głowie swoje i cały czas ta cukrzyca uprzyksza mi czas oczekiwania. Ja się boje tego , ze mogłam mieć już cukrzycę przed ciążą!!!

Ja się melduję jeszcze w dwupaku. Cukry w święta były o dziwo ok, tylko sobie więcej i częściej insulinę pakowałam :-D No i się objadłam trochę, dzięki tej insulinie. Jutro idę na ktg to się zważę - pewnie tym razem coś mi przybyło ;-) Ale stwierdziłam że co będę sobie żałować i zrobiłam użytek z tego dobrodziejstwa jakim jest insulinka ;-)
Dziewczyny nie martwcie się na zapas. Mi cukrzyca nie została, a ja w I ciąży brałam po 50j insuliny dziennie i średnie miałam rokowania na jej ustąpienie po ciąży, biorąc pod uwagę tak ogromne zapotrzebowanie na insulinę... A wszystko odeszło jak ręką odjął i w II ciąży co prawda też mam cukrzycę, ale duuużo łagodniejszą. Teraz biorę przed posiłkami tylko po 4j insuliny i wyniki mam przy tym lepsze niż w I ciąży przy tych ogromnych dawkach. Jeśli miałybyście cukrzycę przed ciążą to w ciąży cukry by strasznie szalały (np po 160 na czczo - rozmawiałam sporo w poczekalni z dziewczynami w ciąży z normalną cukrzycą). No i przede wszystkim wyszłoby to na badaniu hemoglobiny glikowanej - wynik przekraczałby normę (norma to 4,5- 6,5%). U mnie było na I wizycie 5%, potem 5,4% i ostatnio 5,3%.

nice tylko, ze ja nie miałam badania na hemoglobinę, mój lekarz mówi, zę nie ma potrzeby wykonywania u mnie tego. Mam nadzieję, ż to co piszesz się sprawdzi. Jeżeli teraz bez większych wyżeczeń mam cukry ok, to mam nadzieję, ze cukrzyca przed ciążą nie jest mozliwa!
A mogłoby być tak, ze ciąza nie zmieniłaby przebiegu cukrzycy, gdyby ona była przed zajściem?!

Karorek -raczej nie jest to mozliwe bo hormony wszystko rozregulowujaq i wiem ze dziewczynom z normalna cukrzyca jest strasznie ciezko i ich ciaze sa wysokiego ryzyka. Poza tym jak na zwyklą cukrzycę to Ty masz za dobre wyniki. Przy zwykłej cukrzycy dziewczyny mają dużo wyższe cukry przy bardzo restrykcyjnyvh dietach.

Napiszcie mi czemu czasem tak się zdarza , ze np cukier po 1 h jest niższy niż cukier po 2 h( w normie, ale ten drudi jest wyzszy), np 105 i 115???

Karorek - założę się, że tak się dzieje po zjedzeniu czegoś co zawiera więcej tłuszczu, albo sporo węglowodanów złożonych, wtedy ten cukier wolniej się wchłania i najwyższe stężenie jest później niż 1h po posiłku. Tak samo jest z węglowodanami prostymi - jak zjesz jakieś sł;odycze, czy kawałek ciasta to cukier warto zmierzyć np po 30min. Często okazuje się że jest wtedy ponad normę, a 1h po zjedzeniu wynosi np 100. Bo węglowodany proste szybko się wchłaniają i potem szybko ten cukier spada.

witam po swietach !!!'

Pare dni mnie nie bylo dopadl mnie poswiateczny SALE ..... zakupy udane pieniadze wydane :p:p:p

Do tej pory usypialam Niko bujajac go w wozku postanowilam skonczyc z tym przyzwyczajeniem i sprobowac polozyc o spac bez bujania ..naczytalam sie o tym w necie od mam ze katorga ze strasznie ze conajmniej 2 tyg placzu ... przestraszylam sie ale wkoncu kiedys trzeba zaczac i pierwszej nocy polozylam go obok siebie i zaczelam nucic kolysanke zasnal troche poplakal ale bardziej marudzil i zasnal w szoku bylam sobie mysle udalo mu sie drugi dzien w poludnie tez sie z nim polozylam bez bujania tez zasnal i teraz juz zasypia bez wozka ...nie myslalam ze tak latwo i szybko nam to pojdzie .... :):):):-):-)

niskich cukrow zycze slodziakom :)

aaaa nice ja tu widze ze ty juz na ostatnich nogach jak to sie mowi ... powodzenia kochana zycze szybkiego udanego bezbolesnego porodu i niskich cukrow do porodu i koniec z cukrzyca po ....

Ostatnia edycja:
Witam poświątecznie :-)

U nas Święta minęły fajnie dosyć, ja się czuję bardzo nieźle. Poza tym znowu nam się samochód zepsuł i przez to dopiero wczoraj o 23 zjechaliśmy do domu. Czad :))

Pozdrawiam Was!

reklama
Do góry