reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Hej!
AGGA - dobrze, że badania są ok. Ja nie podpowiem odnośnie tych innych prób, bo nie w temacie jestem. A to gdzie wyjeżdzacie dokładnie? Do rodziców Twoich? To jeśli 27.12 dopiero wracacie to gdzie będziecie święta spędzać?

MARIA - to wrzucaj jakieś fotki Bartka z Jagódką :-D

IRYSKA - ja przytyłam ogólnie po ciąży, ale przez to że po tej diecie cukrzycowej to się dosłownie rzuciłam na żarcie, a zwłaszcza na słodycze i wszystko inne w cukrzycy zakazane. Teraz już się będę bardziej pilnować ;-) Co do karmienia to nie wiem, pewnie trochę szybciej zaczęłam tyć niż jak karmiłam, ale moje tycie nie było związane z zakończeniem karmienia tylko z najzwyklejszym obżarstwem. Zabawki Fisher Price są fajne, ale niestety bardzo drogie. Na allegro masa ludzi sprzedaje używane markowe zabawki w bardzo dobrym stanie. My nawet coś tam kupowaliśmy i byliśmy zadowoleni (leżaczek, skoczek, takie klocki sensoryczne, żółwia z kulkami). Więc może spróbuj tam uderzyć, bo można wylicytować te zabawki za naprawdę śmieszne pieniądze, a stan jest na ogół idealny.

KAROREK - żadnego zaświadczenia się nie potrzebuje do porodu. W karcie ciąży powinnaś mieć wpisane, że masz cukrzycę i jakie miałaś wyniki obciążenia. A resztę będą Cię pytać na bieżąco. Poród z cukrzycą się nie różni od zwykłego. Mi tylko kazali po prostu sobie cukier w trakcie mierzyć, no i musiałam być na czczo rano, więc już zabronili mi tego dnia insulinę brać. No i tyle. Ja miałam bardzo rozchwianą tę cukrzycę i cały poród było wszystko ok, cukier mi ani nie rósł, ani nie spadał za nisko.

Przemek był dziś drugi raz w klubie malucha - oswajamy go z tematem. W poniedziałek byłąm z nim tam trochę ponad godzinę, a potem wyszłam na 45 min i go samego zostawiłam. Dziś jak go zaprowadziłam to już na widok budynku piał z radości. Jak weszliśmy to od razu poszedł się bawić i mnie w ogóle olał, więc po 10 min wyszłam i go samego zostawiłam. Widział, że wychodzę i nie płakał ani nie szedł za mną. Był dziś tam sam 2h. Panie mówiły że ani razu nie płakał, bawił się i sam i razem z dziećmi, zjadł ładnie obiadek i owocki, zadowolony był przy odbieraniu :-) Także moje dziecko widać lubi żłobkowe klimaty co dobrze rokuje na przyszłość :-) Docelowo zamierzamy go tam prowadzać 2 razy w tygodniu na 3-4h. Jest tylko 1 problem - dostał dziś kataru :-( Nie wiem czy już po pierwszej wizycie w pon. czymś się tam zaraził, czy to zwykły zbieg okoliczności. No trudno, zobaczymy jak dalej będzie. Ten klub malucha jest bardzo kameralny i jest tam kilkoro dzieci, więc jakimś wybitnym skupiskiem zarazków nie powinien być.
Byłam dziś u ginki i się ogólnie zawiodłam na niej, bo nie chciała mi dać skierowania już na usg (ostatnie miałam w 32tyg.) ani na ktg. Dała mi skierowanie do poradni patologii na karową i powiedziała, że tam mi mają to porobić. Tylko już widzę jak sie tam zdążę dostać przed porodem... Bez sensu, jakbym nie miała co innego robić tylko latać po lekarzach.

reklama
Agga lepiej zrób ft3 i ft4 a usg tarczycy nie musisz robić - dopiero jak ci wyjdzie ft4 lub ft3 źle to wtedy już idz do endokrynologa i on cię pokieruje.

Nice- super że maluch tak świetnie reaguje na klubik - mój teraz jakoś kiepsko się bawi i dzieli z dziecmi (zauważyłam to szczególnie teraz na wizycie u Majki) ale niestety powiem ci że twój Przemek może jeszcze za tydzien lub dwa wpaść w tą histerię że nie chce iść do klubiku.
Ja dziś się załamałam jak chciałam się zapisać na echo serca płodu - makabrycznie drogo! nie ma szans żebym dała radę finansowo w grudniu to zrobić!!! próbowałam państwowo ale bez skierowania z państwowej przychodni nie dostanę takiego badania , a nawet jeśli z skierowaniem to już nie w tej ciąży :( powiedzieli mi że jak moja gin do nich przyjdzie i mnie osobiście zapisze to mnie przyjmą - poleciałam więc do mojej gin i poprosiłam o to, a ona mnie olała i powiedziała że ona nie ma takich możliwości - świnia jedna. WIęc wstępnie idę na ponowne usg i zobaczę czy dalej każą mi zrobić to echo serca płodu - jak tak, to wtedy pokombinuję co robić dalej :(

W poprzedniej ciązy miałam cukrzycę ciązową wykrytą w 24tc, wyniki miałam niezłe, rano do 95, po posiłkach do 100-130, rzadko do 150. Urodziłam piękną zdrową córeczkę naturalnie bez cc.
Mój mąż całą ciązę mnie przekonywał że wmówili mi tą cukrzycę. Pewnego razu zrobilismy eksperyment - przez 3 dni jedlismy to samo i razem 4 razy mierzylismy cukier. Mieliśmy bardzo podobnie, ON CZASEM MIAŁ WIĘCEJ! I ja miałam cukrzycę a on jest zdrowy.
Ponadto. Czy nie uważacie że momentami jest to juz paranoja tej cukrzycy? Moje 2 babcie ciągle mnie przekonują (jedna urodziła 3 dzieci a druga 4) , że jeszcze niedawno nie robiono zadnych badan na cukrzyce, poza cukrem na czczo. W ciązy wszystko w organiźmie się zmienia, cukier czasem skacze. Zresztą smieszne jest , że jedno badanie mówi juz o cukrzycy. Przecież to zalezy od stresu, co się zje dnia poprzedniego itp.
Denerwuje mnie juz to wszystko
smutas.gif

Jestem teraz w drugiej ciązy 9tc i już mnie wysyłają na badanie 75g. Przecież w początkach ciązy cukier wariuje. jesli wyjdzie mi przypadkiem dobrze, a jednak mam cukrzyce ciązową i zostanie ona nie wykryta? Przeciez to tylko JEDNO badanie.
Wkurza mnie juz to wszystko
smutas.gif
jestem załamana narzuciłam sobie juz dietę i zamiast cieszyć się ciążą chodzę głodna i myslę non stop o wynikach, powikłaniach, jadłospisach itp.

A mam jeszcze jedno pytanie:) Bo w poprzedniej ciązy tak nie miałam:) Czy ten okropny głód może mieć jakiś związek z cukrzycą? Ja jestem ciągle głodna, Godzina po obiedzie i ssanie w żołądku. Budze się głodna jak wilk, po sniadaniu jest ok. przez 2 godziny...ale potem co zjem to jestem głodna za chwilę. Zjadam jakies tam warzywa, chrupkie chlebki, i inne zdrowe rzeczy ale to nic nie daje. Zjadłam bym sobie gołąbka z sosikiem i ziemniakami albo bigosu, pierogi ruskie i myslę , że to załatwiłoby sprawę:) Ale wiem , że nie powinnam. Oj cieżko..... ale czego się nie robi dla Dzidzi:)

nefiii ja tez mialam cukrzyce ciazowa i urodzilam zdrowa coreczke..fakt w 36 tc ale wszystko bylo ok. wczesniejszy porod to zasluga peknietego pecherza plodowego do ktorego doszlo poprzez moje przeziebienie. Przy cukrzycy ciazowej nie powinnas chodzic glodna, wiec moze po prostu za malo zjadasz.wez rano zjedz troszke wiecej spr cukier i bedziesz juz wiedziala czy mozesz czy nie. ja tez oczywiscie stosowalam diete (nie jadlam batonow cukierkow nie pilam mleka, ale bez przesady.mowili nie jedz czasami burakow fasolki szparagowej, ale jak zjadlam tego naprawde malo-byle poczuc smak to cukier mialam w normie. na podwieczorek np codziennie jadlam jedno male jablko i grzesia bez czekolady ...i po 1,5 h cukier ok.Mi sie wydaje ze przyczyna jest dzidzia. byc moze to malenstwo ma wieksze zapotrzebowanie.

pozdrawiam i gratuluje :)

pilanka dzięki za odp:)
Jutro lub w sobotę idę na badanie 75g, mierzone tylko po 2h i na czczo. Sama nie wiem czy mam dzis trzymac dietę czy nie. Mi moja gin powiedziała, że absolutnie nie, że mam normalnie jeść jak przed ciążą aby nie zafałszowac badania. Nie wiem czy na czczo moge sobie wypić szklankę wody bo chyba nie wytrzymam. Bardzo się boje. To dopiero 9tc. Cukry podobno w pierwszym trym. "wariują" i boje się żeby cos dziwnego mi nie wyszło. Chciałabym sobie pojeść w Świeta
:tak:

nefiii-dokladnie tak. ja tez przed badaniem mialam jesc normalnie . i do tego po wypiciu 75 cukier mialam 195 :szok: wiec duzo. Jak sama nazwa wskazuje na czczo - wiec nic nie pij.zabierz wode ze soba:) tylko wlasnie zastanawia mnie ze juz idziesz na badanie cukru jak to sie robi po 20 tyg. dopiero. rzeczywiscie dziwne. oczywiscie jezeli w 1 ciazy byla cukrzyca to jest duze prawdopodobienstwo ze w 2 tez bedzie. ale znam przyklad odwrotny- kolezanka w 2 ciazy nie miala. dowiedz sie dokladnie czy juz powinnas robic to badanie bo szczerze powiem ze nie mam do tego pewnosci.

cześć dziewczynki malinki :p

nefii absolutnie nie możesz być głodna ja też piłam glukozę w 10tyg bo wynik z krwi był podwyższony dlatego mnie wysłał tak wcześnie na obciążenie glukozą. Ale miałam mierzone na czczo i po 1godz i po 2godz. Ja uczyłam się metodą prób i błędów i jem wszystko oprócz słodyczy jem pierogi jem bigos jem wszystko naprawdę ale w porcjach mniejszych i cukry mam ok czasami też "zgrzeszę" wczoraj zjadłam pączka a co też mi się nalezy i nie mierzyłam po nim cukru tak jak pisałas kiedyś wg nie badali u kobiet w ciąży cukrów i było ok więc z naszymi dziećmi też tak będzie:)

nie pisałam kilka dni ale mój Kacper ma świnkę:wściekła/y:i jestem padnieta poprostu. Wczoraj byłam u diabetologa cukry ok on do mnie z tekstem że za 2 tyg wizyta nastepna a ja w jedną str mam ponad 100km przypomniałam mu że mi obiecał że jak cukry będąok to będziemy w kontakcie mailowym ZGODZIŁ SIĘ:-D cieszę się bardzo bo jak mam do szczecina jeżdzić do mnie krew zalewa i człowiek cały dzień zmeczony. Wczoraj tez byłam na usg Mój Szymonek wazy prawie 1600g :) Powiedział że waga prawidłowa i że jak cukry są kontrolowane to dzidzia wcale nie musi być duża tak jak często bywa przy cukrzycy. Pochwalę sie moim CUDEM:-)
Zobacz załącznik 412625

Ostatnia edycja:
reklama
Tak, własnie dlatego , że miałam w poprzedniej ciązy to kazali mi zrobić własnie teraz w 9tc. Ja wiem, że to wcześnie. Ale wolę zrobić aby nie miec wyrzutów. Bardzo chciałabym nie mieć cukrzycy i całe 9 m-cy nie mysleć wyłącznie o cukrze i jadłospisie.:cool:

Do góry