reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

sajonara witaj

te twoje wyniki po 50g wysokie raczej ...a 75 g nie robisz?

ciesze się, że kończymy 33tc i jutro wkraczamy w 34 tc, ale apetyt rośnie w miarę jedzenia i mam nadzieję,że wytrwamy min 4tyg i że nic więcej nam się nie przyplącze, starczy już atrakcji!

*AgA* gratuluje córci a jak tam poród ?

reklama
Hej słodkie mamuśki...
Ja powoli szykuję się do szpitala, zobaczymy czy wrócę już z maleńką.... trzymajcie kciuki za nas, oby wszystko było w porządku...
Życzę udanego tygodnia i niskich cukrów... odezwę się napewno jak wrócę ze szpitala...
Pozdrawiam...

nikus: W sumie to nie wiem, po co sie robi ten test obciazenia 75. Jaki jest sens robienia tego badania?

Chcialabym tez sie podzielic dobra wiadomoscia: odkrylam chleb, po ktorym mi nie skacze za bardzo cukier. Chleb pelnoziarnisty z orkisza. Orkisz jest zbozem znanym od starozytnosci, ale prawie zapomnianym, bardzo zdrowe, przyswajalne dla alergikow, dla diabetykow tez (ma jakis inne wiazania w glutenie). W wikipedii jest opis. Polecam. Moj cukier jest nawet o 20-40 nizszy niz przy innym chlebie razowym z pszenicy lub zytnim pieczywie chrupkim! Maz mi kupil ten chlebek w sklepie z zywnoscia ekologiczna, sprzedawczyni mu doradzila. Jest twardawy, jakby czerstwy, ale to normalne dla tego chleba. Ciesze sie niesamowicie, bo teraz moge sobie pozwolic na kromke wiecej.

mi tam mówili, że jak 5og wychodzi źle to się robi 75 g i te wyniki są kluczowe, zdarzało się, że po 75g wychodziły dobre wyniki wtedy nie kwalifikuja do cukrzycy.

a chleb orkiszowy to rewelacja, ja głównie na nim bazuje.

kaska76 trzymam kciuki i powodzenia!

ja nadal na wyczekiwaniu, jak mały się pojawi to chyba w to nie uwierze bo cała jestem czekaniem na to by kolejny dzień minął nam w dwupaku.

Ostatnia edycja:
dziewczyny trzymajcie za mnie kciuki jutro bo ide robic krzywa cukrowa, tak sie boje aby wszla w normie...a powiedzcie mi skad wam krew pobierali na badanie z placa czy zyly?karza mi robic od razu 75 glukozy...

Mi pobierali z żyły. Przełamałam się znowu z tym kłuciem i kłuję się bez problemów większych. Rano cukier mam w granicach 70-83 max. Po śniadaniu [dodam, że po białym pieczywie] mam koło 110. Na obiad mogę jeść ziemniaki, przed obiadem zjeść 2 nektarynki i zagryźć ciastkiem i mam cukier 95!! Ja tego kompletnie nie czaję jak to do końca jest z tą cukrzycą moją? Jedynie zauważyłam, że po płatkach i mleku mi podskoczył znacząco więc odstawiłam. Słodyczy raczej też unikam, od czasu do czasu zjem cukierka i to wszystko. Co sądzicie o takich wynikach?

WITAM was dziewczyny....
Zacznę od tego,że jestem załamana.....od kilku dni walczę ze skrajną depresją a to wszystko przez moje wysokie cukry.Jestem w 5/6 tyg ciąży na pierwszym badaniu glukoza na czczo wyszła 103 więc lekarz zlecił mi OGTT które pokazało: na czczo130, po 1h 134, po 2h 164.Badanie było kilka dni temu od tego czasu mierzę cukier glukometrem i moja glikemia oscyluje w zakresie na czczo:95-110, 1h po posiłku 98-130, 2h 100-120.Dziś byłam u lekarza kazał mi powtórzyć test ogtt bo ten wydał mu się dziwny(robiłam z 75g glukozy, jutro to samo).mało jem , ciągle śpię jestem u kresu załamania, bo przecież cukrzyca ciążowa pojawia się w II/IIItrymestrze a nie na początku ciąży. Widziałam dziś serduszko dzidzi, i wcale się nie cieszyłam myślałam tylko czy ma już wady czy nie...

Maxio nie stresuj sie , powtórz test i zobaczymy. Laboratorium mogło popełnić błąd i jutro być może bedzie lepiej. Jesli cukrzyca sie potwierdzi to tylko dobrze,ze tak szybko bedziesz mogla zareagowac. u mnie cukrzyca najprawdopodobnie byla od początku ciąży ale dopiero jak zmieniłam lekarza to on sie zainteresował cukrem i róznymi jego wynikami na czczo.w sumie na diecie bylam dopiero od 17 tygodnia .

Dzięki Monia troszkę mnie pocieszyłaś,choć obawiam się ,że wyniki jutro będą jednoznaczne....a czy twój dzidziuś był zdrowy jak się urodził?

reklama
Kasia trzymam mocno kciuki !!!!:tak::tak::tak:
nikus obys na razie jak najdluzej 2w1
ptaszyna, agorana jak tam u was cukry ?

nadulec mi lekarz na skierowaniu napisał zeby koniecznie krew pobrac z zyly, nie wiem dlaczego ale postawil przy tym z piec wykrzyknikow wiec chyba to wazne:eek:

Do góry