reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

cześc wam kochane

karolek przykro mi nie znam sie na tych ketonach wg ogonowski mi powiedział żeby się nimi nie przejmować chyba że jak sie uprę to może mi paski przepisać, koleżanka dała mi te paski bo jej zostały jutro sprawdzę na sobie bo jestem tymi ketonami trochę przerażona!
monia nikt cie nie zmusi do rodzenia w krakowie ja bym zrobiła tak jak napisała nice-girl:-p
100kropek o zakrzepicy mi nikt nic nie mówił:szok:

reklama
Monia - spokojnie, :-) skoro masz lekarza prowadzącego w Tarnowie to idź do niego i powiedz o swych obawach i o tym że chcesz rodzić w TARNOWIE. Nikt Cię nie zmusi do porodu w Krakowie :-)
Karorek - miałam paski, małam ketony i nie miałam insuliny. Dieta - wg mej pan diabetolog ketony pojawiadą się wówczas kiedy zjadasz za mało węglowodanówi przerwa miedzy posiłkami jest za długa, ja chodziłam i chodzę spać dośc póżno więc jadłam ok. 22 kromkę wasy bądź innego węglowodana i rano nie pojawiały mi się ketony.
Weronika - ja przez 6 tygodni miałam mierzyć cukier - różnie to wychodzło ale starałam się ;-) po 6 tygodniach badania: glukoza 75 i próba 3-punktowa. Na szczęście wyszła dobrze.
A dieta ... gotowane mięso, ryby, brokuły, marchewka, buraki, pomidory no i pieczywo z pęłnego przemiału podobnie jak makaron... kasze, ciemny ryż.

Ewelinka, a jakie Ty masz cukry, że się martwisz tymi ketonami??? ty jestes na insulinie, prawda? miaąłś bardzo wysokie te cukry, ze Ci ją dał?

Misia ale o to chodzi, ze ja jem o 22:(

Monia podobnie jak ja panikujesz:) ja wlasnie tak samo jestem zalamana ze nie bedzie cc- ale tobie chociaz moze w tarnowie je zrobia. I powinnas zrobic tak jak mowi nice - pojedz podczas porodu do tarnowa i tam siedz :) nikt cie nie zmusi do porodu gdzies gdzie nie chcesz rodzic. Gorzej z tym ze moga cie zmusic do porodu sn lub cc chociaz tego nie chcesz:)

karolek nie lubię sama w sobie nie wiedzieć:-p taką mam naturę jak nie sprawdzę to będe sie zamartwiać więc jutro rano wypróbuję te paski na ketony i chciałabym przełozyć wizytę bo mam na 30 a co 2 tyg nie będę po 200km robiła bo mu się tak podoba ropa już 6zł u nas kosztuje zbankrutuje na paliwie:sorry: Tak mam insulinę w jednostkach 5/6/6 miałam 4/5/5 nie wiem czemu mi zwiększył skoro cukry miałam w normie raz na ruski rok miałam może do 140 ale wtedy gdy się objadłam :zawstydzona/y: i wiedziałam że tego akurat mi nie wolno:zawstydzona/y:;-) Na czczo mam prawie cały czas 84 jenda kromeczka ze wszystkim na śniadanko i mam do 108 potem obiad i tu czasem sobie własnie pofolguję ale żadko i praktycznie zawsze mam od 100 do 115 na kolacyjkę 98 więc wydaje mi się że to dobre wyniki i co 2 tyg nie będe do niego jeździła od kilku m-cy mówi mi że następnym razem umówi mi wizytę na okres dłuższy ale teraz musi Pani przyjechać za 2 bądź 3 tyg za 2 tyg to dla mnie już przesada:crazy:

Dziewczyny - ketony w moczu przy dobrych cukrach pojawiają sie jak sie za mało je. Karorek - po prostu jedz więcej i tyle. Z tego co pamiętam to Ty niziutkie te cukry masz, więc pewnie za mało węglowodanów i spala Ci się tkanka tłuszczowa, żeby energię pozyskać.

Ewelina - to mnie zdziwiłaś, że Ci dawki podniesiono przy takich poziomach cukru. Ja teraz mam nową lekarkę, bo ta moja niestety odeszła, ta nowa ma chyba dość lajtowe podejście, bo wyniki miałam takie sobie i w zasadzie ona jeszcze chciała trochę zwlekać z tą insuliną. No ale przepisała i w zasadzie to ja już sama sobie dawki podniosłam,bo nie mam kiedy do niej iść (miałam umówioną wizytę w ostatnio poniedziałek, ale byliśmy u teściów, za tydzień znowu jedziemy z PRzemkiem do alergologa i teraz umówiłam wizytę dopiero na 5.12). No i po tym podniesieniu wyniki mam takie po posiłkach:
poniedziałek: 115, 143, 132, wtorek: 125, 134,115, środa: 139, 125, 129 czwartek: 121, 153, 124 Wydawało mi się to całkiem spoko, ale jak czytam o Waszych wynikach to widzę, że jakoś super to nie jest. W ogóle muszę się bardziej pilnować z pomiarami, bo powinnam 6 razy mierzyć, ale rzadko mi się to udaje, bo się ciągle zagapiam i jest po fakcie.

Nice-girl moja diabetolog nazwała moje ketony ... ketonami głodowymi stąd modyfikacja diety - większa iość węglowodanów i 2 kolacja w wersji lajt :-)
Lajtowo to u mnie podeszli po porodzie :-D nie wiem skąd pomysł, że skoro urodziłam o 13:02 to od 13:03 nie mam już cukrzycy ... zero badań, zero diety i zero informacji w karcie ... co akurat jest istotne ... Lekarze :-)

Nice ustawaj sobie w telefonie przypomnienia, wtedy napewno nie zapomnisz, choć przy dziecku jest ciężko pilnować siebie;-)

Maria ja tez miała zaświadczenia na cc, ale lekarz pow, że nie jest tam napisane, że "MUSZĄ" być i wkońcu był naturalny i dzięki za to bo szybko wracasz do formy, tylko , że przy porodzie troszkę boli;-);-);-)

U nas Natanek ma mega katar, pól nocy się męczył, ale wstał o 7, a tak ostatnie dni to 4.20 max do 5.30 , nie wiem co mu się stało z tym wstawaniem, ja to bym chętnie pospała dłużej:-)

Dziewczyny prezenty już kupione na mi mikołajki?:-D

Poszliśmy do groty solnej i tam się doprawił i Natanka kumpel też - nie wiem czy tyle bakterii tam jest bo to pierwszy raz taka sytuacja, poszliśmy, żeby poodychał jodem a tu katar:no:

reklama
nice-girl właśnie popatrzyłam na oje wyniki w ciągu 3 tygodni miałam 4 razy wyniki inne 123, 127, 134, 120 i mi podwyższył insuline teraz nie osiągam więcej niż 115 ale mam tyle jak sie objem naprawdę :-p

gabrielka niech syncio wraca do zdrowia sól morską mu zapodawaj:)

misia45 ja po porodzie chcę tort czekoladowy też "przyjęłam że cukrzycy już nie będe mieć":-D

Badałam dzisiaj ketony nie ma........ufffffff ale kilka dni popatrzę jak i co...
Miłego dni dziewczynki:)

Do góry