reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

reklama
Gabrielko ja bylam na bilansie - trwal 5 minut - waga, wzrost i jedno pytanie czy siusia na nocnik i czy mówi - nic więcej mnie nie pytali ani nie badali, a zobaczyłam w książeczce że powinni o wiele wiele więcej pytać i badać.

Ja dziś byłam u mojej gin i meeeeeeeeeeeeeeeeega się wkurzyłam - opieprzyła mnie strasznie za wagę - mama już +11kg!!!! Ale ja nie wiem czemu aż tyle tyję bo jem mniej niż w pierwszej ciąży gdzie utyłam tylko 9kg. Teraz mi kazała bardzo dietować i przytyć do końca maks 4 kg :( ale ja myślę że to tarczyca bo mam strasznie złe wyniki i nie mogę ich unormować.
Załamka totalna - i tak o tej wadze codziennie myślę a ona jeszcze mnie dobiła.
I cc nie chce mi dać bo nie widzi przeciwskazań do sn, a znajomy gin mi mówił że dwa lata po cc powinno być cc i koniec.

Maria zrób sobie TSH i idź do endokrynologa. Ja przez całą ciąże brałam eutyroks.
Ewelina jajka mają zerowy indes glikemiczny i dlatego po jajkach CI cukier nie leci. Pamiętam, że po soczku z buraczków też miałam jakiś wysoki cukier - najlepszy jest jednak pomidorowy - chociaż nie ma to jak świezy pomidorek :-)

Misia ja biore euthyrox od 4 lat i teraz tez, robie tsh co miesiac i pomimo dawki 175 mam dalej prawie dwukrotnie podwyzszony, zupelnie nie moge dojsc do ladu z ta tarczyca! A ta moja endo ciagle ma takie chore terminy!

Pomocy dziewczyny bo zwariuje!!!!!!!!!!!! Byłam wczoraj w Poradni Patologi Ciązy na Kopernika w Krakowie. Skierowanie dostałam od diabetologa także z Krakowa , wysłał mnie tam ze słowami że przez cała ciąże pojawie sie tam może ze 3 razy ze względu na moja cukrzyce. Dzisiaj na wizycie Pani dr na Patlogii pieknie mi wpisała w karte przebiegu ciązy że poród ma sie odbyć u nich. A ja nie chce rodzić na Kopernika w Krakowie, jestem z Tarnowa nie znam tam żadnego lekarza. Na moje pytanie czy poród byłby cc tak jak pierwszy to mi odpowiedziała że nie widzi wskazań do cesarki. Powiedzcie mi czy taki wpis dyskwalifikuje mnie do porodu w innym szpitalu ( u mnie w tarnowie) i czy faktycznie po pierwszym cc nie mam możliwości wyboru porodu jaki chce?? Jestem całkowicie skołowana i pluje sobie w brode że po guzik tam wczoraj pojechałam!!!!!!!!!

Monia to nie TY WYBIERASZ rodzaj porodu tylko lekarza :-) Ale skąd ten Kraków się wziął ???? Przecież w Tarnowie są diabetolodzy. Kto prowadzi Twoją ciążę ???? Kto Ci dał skierowane do diabetologa w Krakowie ??
Maria w ciąży brałam 1/2 175 i muszę powiedzeć, że nigdy nie miałam tak idealnego TSH :-D a też ma endo nie miała chyba już siły żeby mi ustawić prawidłową dawkę ... A to TSH za wysokie to też nie za dobrze, pomijam tycie od "powietrza", ale dla dziecięcia to nie za dobrze :-(

Moim ginekologiem jest w Tarnowie dr. Przybycien który zajmuje sie leczeniem niepłodności. Ale on prowadzi ciąże do 3-4 mc i kazuje Ci wybrać innego ginekologa do prowadzenia ciązy. Diabetolog w Tarnowie to dr.Galicka która dała mi skierowanie do przychodni Przyklinicznej Chorób Metabolicznych i tak chodze do dr Cyganek. TA skolei dała mi skierowanie do Poradni Patologi Ciązy na Kopernika bo taka jest procedura. CZy do Poradni pójde czy nie decyzja należała do mnie ale za namowa Pani dr. Cyganek że pojawie się tam tylko z 3 razy w ciągu całej ciązy. Nie przewidywałam porodu w Krakowie a przede wszystkim nie chce tam rodzić. Pierwsz poród miałam cc , jestem osobą dośc otyłą waże 100 kg i jeszcze ta nieszczęsna cukrzyca. Dr w Tarnowie mówi że musze mieć cc a w Krakowie nikt sie mną nie bedzie przejmował. A ja chce urodzić zdrowe dziecko!!!

Maria - oj to niefajna ta wizyta była. No rzeczywiście dziwne to tycie skoro mało jesz. A może jednak jedz częściej coś małego, podobno jak układ pokarmowy ma stały dopływ jedzenia to metabolizm przyspiesza, no i nie robią się takie zapasy skoro jest ciągła dostawa. Sama już nie wiem co Tobie poradzić. Jedyne co jeszcze mi do głowy przychodzi to spore 'złoża' wody odłożonej w organizmie. A z tymi wskazaniami do cc to kto Ci mówił, że bez problemu? Bo pisałaś wcześniej. To jakaś inna lekarka była?

Monia - ja bym to olała. Przecież nie mogą Cię zmusić tam do porodu. A jak pojawią się skurcze to przecież pojedziesz tam gdzie będziesz chciała. Pójdziesz do szpitala w Tarnowie i jakby się czepiali to powiesz, że nie masz czym jechać do Krakowa i w ogóle na to się nie zgadzasz i tyle. Na siłę Cię przecież nie wsadzą w ambulans i nie zawiozą.

dziewczyny ja sie wykoncze z ta cukrzycą! co mam zrobić z tymi ketonami? Przez dwa dni mi wychodzą, cukry są w normie! wczoraj dzwoniłam do diabetologa i mam sie odezwać w poniedziałek! Dajcie jakieś rady!? czy to oznacza, ze bedę musiała mieć insulinę?:-(

reklama
hej dziewczyny:) od dłuższego czasu nie zaglądałam tu do Was :) ja już zostałam szczęśliwą mamusią :) mój szkrab urodził się zdrowy mimo cukrzycy i juz ma skończony miesiąc :) mam pytanie do dziewczyn które już są po porodzie. Jak wyglądała wasza dieta po porodzie?? i kiedy powtórzyłyście test glukozy? u mnie od porodu ciężko było z utrzymaniem diety, i regularnością, opieka nad synkiem sprawiła ze sie jadło jak on mi "pozwolił" :D diabetolog kazała mi zrobić test po 6 tygodniach jak juz bede na normalnej diecie. tez tak robiłyście te testy? troche sie obawiam wyniku żeby mi ta cukrzyca nie została chociaż wiem że sie to żadko zdarza :(

Do góry