reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Maria ja nie byłam na insulinie ale : mleko w ilościach śladowych, sery które uwielbiam ... ech ... cukier na skraju normy ... jakie kakao czy drożdzówka ... wasa, chleb żytni z jednej piekarni i wędlina drobiowa ... szpinak, pierś z kurczaka, indyka ... ryba ... Moja diabetolog mi powtarzała że moge mieć zachcianki w postaci: pomidorów, kiszonki - kapusta ładnie działa ... ja nawet owoców za bardzo jeść nie mogłam ...
Iga mnie pomagało notowanie tego co jadłam - po tygodniu baaardzo dokładnych notatek już wiedziałam co, ile i keidy mogę sobie zjeść.

reklama
Iga ja właśnie miałam problem z cukrami nad czczo i dostałam insuline, nie umiałam tego niczym innym uregulowac, także nie pomogę, jedyne co przychodzi mi do głowy to może masz za długą przerwę miedzy ostatnim posiłkiem a mierzeniem nad czczo.

Maria Hania to imię jest ładne, możesz też wybrać Gabrysia;-)żuzia też jest fajne ale wkoło jest ich dużo

misia ja to bez notatek do diabetologa nie mialam co isc musialam zalozyc zeszyt i codzien pisac co jadlam ile wymiienikow o jakich godzinach i pomiary cukru bez tego wizyta byla bez sensu poniewaz omawiane bylo co zjadlam i dlaczego taki wynik jak byl za wysoki ...i diabetolog dawala mi rady co z czym laczyc zeby cukry nie podskoczyly .....

Agula - u mnie tak samo było z tymi notatkami. Teraz mi też kazali robić, ale moja lekarka odeszła z tej przychodni na emeryturę, no i jakoś sobie pofolgowałam i olałam notatki. Teraz mam wizytę w poniedziałek tam, nie wiem co to za lekarz będzie - zobaczę. Jak mi się nie spodoba to będę gdzie indziej szukać. W ogóle to jakoś zapuściłam się z wizytami u diabetologa, bo nie byłam aż 5 tyg!:szok: No i będę do tego świecić oczami za brak notatek ;-) Ale jak tu z małym się rozpisywać co ja dokładnie jadłam...

Iga - witaj :-) Ja co prawda nie miałam problemów z cukrem na czczo tylko własnie po posiłkach. Ale zdarzało mi się czasem normę przekroczyć i przychodzą mi do głowy takie rozwiązania - za duża przerwa między ostatnim posiłkiem, a mierzeniem cukru na czczo. O której jesz ostatni posiłek i co to jest? No i o której mierzysz rano cukier? No bo to jest też tak, że ten cukier stopniowo rośnie, bo organizm spala sobie tłuszcz, żeby pozyskać energię i może jak zmierzysz go wcześniej to wyniki będą w normie. No i napisz co jadasz przed snem, może coś doradzimy. Jeśli te rzeczy nie pomogą, to chyba insulina będzie potrzebna. Ale to nic strasznego :-)

właśnie chyba mam za długą przerwę między posiłkami, wieczorem nie jestem głodna, często jem ostatni posiłek ok. 20.00 - 21.00, a rano dopiero ok. 9.00 po zawiezieniu dzieci do szkoły

no i ostatnio ciągle chce mi się nabiału na noc - kefir, a ostatnio nawet mleko, którego normalnie w ogóle nie piję, jak była kanapka to rano cukier był do 90, wrócę do kanapek i zobaczymy

na początku cukrzycy przez 2 tygodnie prowadziłam zeszyt, wyniki były dobre, mam się pokazać gdybym przekraczała normy, kilka dni pokombinuję z dietą, jak nie będzie poprawy, wtedy do lekarza

Iga - no to rzeczywiście masz długą tę przerwę. Proponuję jeść coś małego przed samym snem. Czyli jesz o 20 kolację i potem przed pójściem spać jesz 1 kanapkę z czymś - na siłę ją wepchnij. A jak już na serio nie masz ochoty na nią to wypij sobie właśnie trochę kefiru lub mleka z jakimiś płatkami kukurydzianymi, albo muesli - tylko nie za dużo tych płatków bo one sporo weglowodanów zawierają. Ja brałam sobie np tak 1/2 albo 3/4 szklanki kefiru i wsypywałam 1 łyżkę płatków. Chodzi o to, żebyś przed snem zjadła coś zawierającego cukry złożone - czyli najlepiej coś zbożowego, pełnoziarnistego.

Iga ja miałam wysoki cukier jak nie najwyższy po serze białym - 3% tłuszczu :-D
Do diabetologa "notatki z jedzeniem" wzięłam raz - potem jak miałam wyższy niz zwykle cukier to notowałam w obok pomiaru co jadłam. Byłam tak zdyscyplinowaną pacjentką, że cukry mi aż tak nie szalały :-)
Przetwory mleczne jadałam na pierwsze i drugie śniadanie - tak mi zasugerowała diabetolog na mnie się sprawdzało. No i masz za długą przerwę między posiłkami :-(

AAAAAAA!!!!!!
Mama wraca do pracy!Póki co widać że z czasem nie trafiłam, mała obudziła się o 4, jadła do 4.30, już nie było sensu się kłaść, wstałam wzięłam prysznic, zrobiłam sobie śniadanko i czekam na 2 karmienie o 5.30 przed samym wyjściem. Zbędne środkowe pół godziny. Jestem przerażona czuję się jak wyrodna matka. Do tego jest ciemno! Jak wstajemy o 8 jest jasno:)
Trzymajcie kciuki

Iryska nie jesteś ŻADNĄ WYRODNĄ MATKĄ !!!!! Wyrodny to jest nas rząd ... żeby nie było, że jestem tendencyjna: kolejny rząd ze swą polityka prorodzinną ... ;-) Czemu nie wprowadzą rozwiazań z krajów skandynawskich czy francji ... jest kasa na finansowanie KRUSU oraz organizacji nie ma kasy na rozsądną i rozumną politykę prorodzinną !!!!!

reklama
iga73 - podstawą utrzymania niskich cukrów jest systematyczne jedzenie codzien o tych samych godzinach inaczej cukry beda skakac bho trzustka nie zdąży ich spalać a jak ustalisz dla organizmu rytm i określona ilość węglowodanów to twoja trzustka podporzadkuje sie i cukry będą unormowane ... ja juz to niejednokrotnie pisalam a to jest bardzo ważne w moim przypadku to sie sprawdzalo w 100 % mianowicie po kazdym jedzeniu ruch , cwiczenia, spacery , sprzatanie .. ruszanie sie poprostu .cukry sie wtedy spalaja ...ja dzieki temu mialam piekne wyniki ale poswiecalam sie bo po jedzeniu godzine czasu ruszlama sie

Do góry