reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Ja tam podziwiam te mamy co maja takie malenstwa ze sie ubrac moga a co dopiero przestrzegac jakies diety. U nas do minimum 6 miesiaca byl wrzask i tylko ssanie i lezenie na mnie, nawet 2cm obok mnie nie wchodzilo w gre wiec ja jadlam kiedy i co popadnie. Krzywej tez w zyciu nie dalam rady zrobic po porodzie ani do gin na kontrole pojsc.

Mama-ola witaj:) ja jeszcze nie wiem czy mam cukrzyce bo wlasnie dostalam skierowanie na krzywa a paskow niemam i recepty nie chcieli mi dac. Ale na czczo wychodzi ok.

Elmoo- ja kupowalam zawsze te herbatki hippa, ziolowych typu mieta czy rumianek sie boje bo mi niezle w brzuchu kreca. Ale od ok2 miesiecy kupuje mu granulowane herbaty owocowe dla doroslych lub podaje czarna z szczypta cukru.

Agula ja jak juz pisalam nie podalabym mleka krowiego bo to jest same G.. Tam nic pozywnego ani mlecznego nie ma w tym wyjalowionym kartonie, ale budyn czy cos robie na tym krowim, tyle ze robie to raz na 3 miesiace:) A maly niezle prezenty dostal:) pewnie szczesliwy. Moj zaraz 2 latka:) ale skromnie tym razem bedzie.

reklama
Maria ten kocurek to był wielki :-( teraz zwyczajnie gaśnie. Ma ok 18-19 lat i został cień z niego ... Kiedyś ważył ok 6 kg a teraz nawet nie wiem czy 2 kg waży. Ale na starość nie ma lekarstwa...

Byłam na kontroli i ginekologicznej (miałam cesarkę) i zrobiłam badania ... fakt, gdy się okazało, że wyniki są ok to się konsultowałam telefonicznie z diabetologiem...

Ostatnia edycja:
Maria Ja sie balam jak bylam w ciazy jaki bedzie maluszek czy da mi zrobic cokolwiek czy bedzie placzliwy ...okazalo sie ze jest spokojnym dzieckiem .... to moje pierwsze dziecko i wyobrazalam sobie ze juz nie bede miec czasu dla siebie na fryzjera i przyjemnosci ..myslalam ze bede musiala zrezygnowac na jakis czas ale okazalo sie zupelnie inaczej maly jest grzeczniutki tyle tylko ze nie zawsze mam go z kim zostawic bo moj S pracuje caly czas babcie tez pracujace takze wszedzie jezdzi ze mna :):) ale weekendy mam opieke wiec nmie jest zle moge wtedy do fryzjera kosmetyczki na zakupy czy wyskoczyc na jakos kolacje lub do znajomych z S ...... ale podobno jak pierwsze dziecko jest spokojne to drugie daje popalic !!!!! hehehe no zobaczymy :):)

Agula wszystko zalezy od dziecka a czy pierwsze czy drugie ... Moja znajoma przy pierwszym dziecku wróciła do wagi z 8 klasy szkoły podstawowej ... mąż wyprowadził się z domu - bo musiał przygotować się do egazminów a przy małym nie dało rady ... teściowie, opiekunka ... mały mial kolke a potem ... był dość zywotnym dzieckiem które prawie nie sypialo ... drzemka 15 minut i pełna aktywność, Zwyczajnie horror :-( co najważniejsze był zdrowy: bo jeżdzili po pediatrach, neurologach ... bo trudno im było uwierzyć że mają takiego małego upiora :-(
Natomiast drugie ... też chłopiec - aniołek: spanie, przewijanie, karmienie ...
My musimy sie rozejrzeć za jakąś opiekunką na jakiś weekendowy wieczór, bo mam ochotę wyjść gdzieś ze swym m. tylko a nie biegać wszędzie z wózkiem ...

Jejku dziewczyny ja tez na marze o tym zeby drugie bylo takie jak wiekszosc ludzi ma:) bo pierwszy to byl szok, wozek na spacerze tylko wyl i nawet zakupow nie moglam z nim robic bo tak wyl i wszyscy komentowali w sklepie:( dramat, tez pediatra mnie do neurologa wysylala i wszystkie badania robilismy bo nikt uwierzyc nie mogl:( ale wyrosl prawie z tego - jest teraz super maluszkiem:)

misia jesli chodzi o wage to zalezy od kobiety i organizmu ja np nie przytylam duzo w ciazy lezalam w szpitalu 6 dni przed cesarka 2 i po 4 i jak wychodzilam ze szpitala z Nikusiem to wazylam juz tyle samo co przed ciaza ..ja w sumie w ostatnim miesiacu nie tylam a zjechalam z wagi w ciagu 4 dni w szpitalu ..pierwsza doba gdzie nic nie jadlam bo nie mozna same kroplowki i dwa sucharki tylko spowodowaly ze schudlam momentalnie potem kolejne dni okropnego jedzenia w szpitalu i dieta po cesarce i mialam wage sprzed ciazy

Halo halo!! Pobudka !!

Co sie dzieje mamuśki??? Normalnie aktywność forum tak spadła
że nie moglam Was znależć na liście ;).

Phelania Karorek jak tam cukry?

Mama_ola cudny ten Twój chłopczyk i gratki drugiego malucha na pokładzie bo już sama się pogubiłam czy pisałam :)

Gabrielka
jak tam Natanek? I tak coś mnie tknęło ostatnio skąd pomysł na to imię - chyba do tej pory nie spotkałam się z nim.

Maria jak Twoje samopoczucie? Fasola zaczęła już porządnie wierzgać??

Domka
łobuzie obiecałaś fotki Jagodziaka!!!! Foch!!

Nice jak Przemuś i drugie maleństwo?

Majka a Ciebie gdzie wcięło?? Dłuugi weeckend się przeciągnął?

Jak Wasze maluchy zniosły - przeżyły Święto Zmarłych? Zosiak super, pospała na cmentarzu i w drodze na niego :) Jeszcze
chyba przyjdzie czas na zachwyty nad zniczami:)

Agula super prezenty:) i mały napewno szczęśliwy.

mamusie dawała któraś z Was te smakowe mleka? Jakie?
I jak to smakuje. Chciałabym z kaszek na noc przejść na takie mleczko, bo taka kasza to jednak kaloryczna dosyć i słodka, ale nie wiem czy małej zasmakuje jakieś mleko po tych kaszkach??

Cześć dziewczyny!

Zaległe życzonka dla maluszka!
Misia- zwierzaki super!
Phelania- mam nadzieje,że udało Ci się przestawić ze śniadaniami.

U mnie na razie jest dobrze, odkąd wstrzykuje 9 jednostek na noc na czczo cukry nie przekraczają 83 a najczęściej wynoszą 78-79 po sniadaniu cudownie bo 120 nie przekraczam, i reszta posiłków tak samo:-) nooo chyba,że pofolguje to wtedy leci w góre jak szalone.

Ostatnio mam też bóle w podbrzuszu takie jak przed okresem mam nadzieje,że to nie żadne przepowiadające bo marze żeby wytrwać do 7 grudnia:sorry2:a to jeszcze 5 tygodni.

pozdrawiam wszystkich

reklama
Elmoo- ja zaczełam teraz od tygodnia dawać Bartkowi mleko smakowe, bo daję mu Bebiko i Bebiko 4 jest o smaku truskawkowym, więc przeszłam z 3 na 4 i daję to truskawkowe. Bartkowi w miarę smakuje, ale mi się kojarzy z niezłą chemią bo wali tą truskawką na cały dom, chyba już więcej tego nie kupię. wcześniej 3 była o smaku bananowym i to mu baaardzo smakowało i nie śmierdziało sztucznym bananem na cały dom :)
Byłam na usg 3d i mała sobie siedzi, jest pucowata i ma małą bródkę przez co gin tam panikowała że coś nie tak może być z tą brodą :baffled: chyba jakiś bzdet! a i stwierdziła że coś jej się w sercu nie podoba i mam to skontrolować u kardiologa, ale ta gin chyba jakaś przewrażliwiona jest, bo 4 komory są i mi to starczy :) no ale pójdę do tego kardiologa zrobić echo serca przez brzuch :) ciekawie może być :)
Bartosz jak to Bartosz rozrabia trochę, ale jak na razie zupełnie oszalała po wizycie w muzeum kolejnictwa i ciągle jeździ swoją nową ciuchcią i z nią śpi i się kąpie i nie widzi świata poza Tuuuuu tuuuuuu - łeb nas od tego już pęka i tony baterii idzie bo Tuuuuu Tuuuuuu jeździ od świtu do nocy!
A mój brzuch rośnie wielki i jakoś cholernie mnie zaczeło boleć podbrzusze i pachwiny ( niby wiem że tak ma być, ale jakoś nie pamiętam czy aż tak było z Bartkiem), często mi twardnieje brzuch i często mam skurcze okresowe, szczególnie w krzyżu. No cóż widocznei taki urok tej ciąży.
Bardziej mnie to martwi że nic a nic nie czuję małej - a przekręciła się z ostatniego usg z góry na dół więc powinnam to czuć! nie wiem może tym razem za gruba jestem :)
Na krzywą pójdę w przyszłym tygodniu, nie chce mi się tam siedziec te 2h w tej poczekalni :( po za tym jeszcze sobie trochę pączków zjem itd itp :)

Do góry