reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Nice-girl, dokladnie taki jest mechanizm - wpada duzo glukozy, jej poziom we krwi gwaltownie rosnie, organizm szybciutko ja zagospodarowuje wyrzucajac insuline, ale "paliwko" sie konczy, poziom opada i... jestesmy glodni. To znam z cyklu "produkty niskoweglowodanowe w sluzbie odchudzania" (;-)), ale w zyciu nie mialam takiej jazdy i zaczelam dumac czy to aby jest w porzadku. Wyniki poznam za 2 tygodnie - w sam raz czas zeby jajo zniesc.;-)

reklama
Kłaczek miałam cukrzyce, miałam w sumie robioną krzywą 3 x ale nigdy nie miałam takiej jazdy :-( Fakt ... od razu po pobraniu krwi jadłam coś :-) moze dlatego uniknęłam takiej jazdy.

Kurcze, gdyby powiedzieli zebym cos zjadla, to bym chocby w automacie cos kupila - niestety pani opowiadala jak to pooprosi o umycie rak, pobierze krew z palca, z zyly, jak to da mi drina, jak poczekam sobie w tym pokoju i w ogole opowiadala szczegolowo co sie bedzie dzialo, a o tym drobnym szczegole nawet sie nie zajaknela. Moze gdybym cos wtrzachnela... Najwazniejsze ze udalo mi sie do domu dojsc bo bylo "rzadziutko". :-D

Ja też po obciążeniu jadłam coś od razu. U nas w przychodni nawet kartka wisi, że na test obciążenia przychodzi się na czczo i ze śniadaniem. Więc może dlatego nie miałam takich jazd.

witam
Doła mam strasznego, cd nauki picia z butelki:-( Idzie nam coraz gorzej zamiast coraz lepiej. Dzisiaj to były wielkie łzy u Amelki ale i u mnie. Ja chce zostać w domu!!!

Irysko nie dołuj się kobieto. To nie koniec świata:) Już pisałam że moja wogóle z butli mleka nie piła i spokojnie od 7 do 15 dawała radę- przed wyjsciem do pracy pierś, potem kaszkę bobo vita łyzeczką, potem drzemka, potem jakiś deserek słoiczkowy na początku, spacerek, a po nim obiadek i jeszcze jedna drzemka :) ała zadowolona i najedzona. Po moim powrocie mała sesyjka przytulaniowo - jedzeniowa. Mała z butli zaczęła pić dopiero po roczku i też tylko kaszkę więc widzisz że różnie to z maluchami bywa. Moja tez mała piła na początku herbatek z butli czy niekapka, ale po jakimś czasie i to się zmieniło i pije jak smok. Głowa do góry będzie dobrze!!!!

Irysko - dokładnie - nie załamuj się. Dziecko nie da się zagłodzić, jak Ciebie nie będzie w domu i będzie głodna to zje i z butli - zobaczysz. A nawet jak nie zje przez te 5-6h kompletnie nic to przecież nie umrze z głodu. Także głowa do góry. Przemek całkiem butelkowy jest więc my nie mieliśmy takich problemów, ale np moja koleżanka jak do pracy wróciła i mąż wtedy z małą zostawał to ona przez 7h wypijała na początku około 15ml mleka z butli (miała jakoś z 7 miesięcy) i nic jej się nie stało, a po tygodniu gdzieś zaczęła jeść inne rzeczy - kaszki łyżeczką, owocki słoikowe itp i się nauczyła i polubiła. Także dziecko nie da się zagłodzić, jak mniej zje w czasie Twojej nieobecności to potem sobie nadrobi po Twoim powrocie - będzie dobrze, zobaczysz :-)

Irysko - w sumie to nie pomogę bo ja od pierwszego dnia podawałam herbatkę w butli bo tak się bałam tego problemu. Ale mogę ci tylko powiedzieć że nie taki diabeł straszny - zawsze my rodzice uważamy że gorzej być nie może a potem się okazuje że dziecko sobie z tym świetnie radzi i przychodzi czas na nowy problem do rozwiązania :)

Ja dziś byłam u gin, tętno malucha zmierzone i wszystko jest ok, badania też ok. a 2.11 zapisalam się na 3d - nie mogę się doczekać :)
zapisałam wczoraj Bartka do przedszkola! dumna jestem z siebie! najlepsze jest to że przedszkole jest 5 minut od nowego domu, w domku jednorodzinnym gdzie są dwie gruby dzieci w każdej po 16 dzieciaczków. Mają zajęcia z rytmiki, gimnastyka, logopeda, plastyka, śpiewy i angielski i nie jest przesadnie drogo - w sumie trochę drożej niż w panstwowym.
Ale cieszę się strasznie bo zapisałam go od września, ale pani dyrektor powiedziała że świetnie że mieszkamy tak blisko, to mam od kwietnia przychodzić z nim jak dzieci są na dworzu i w ten sposób pomału się sam wśliźnie do przedszkola kiedy nadejdzie jego czas :) baaaaaaaaaardzo się z tego cieszę bo chciałam go dac do przedszkola od marca, ale pomyslałam że to za dużo atrakcji będzie - nowy dom, nowe otoczenie, i jeszcze nowe rodzeństwo i nagle go wywalam do przedszkola jak bym chciała się go pozbyć. a tak z wózeczkiem sobie pójdę z nim pobawić się z dzieciakami :)
Oprócz tego u nas zaczyna się kolejny okres ostrego buntu - ubrać się nie wolno, przewinąć się nie wolno, dotknąć się nie wolno, pomóc nie wolno, zabrać talerz po obiedzie nie wolno - dramat :) ale damy kolejny raz radę :)

ah i skierowanie na krzywą mam - za tydzień pójdę :) a teraz zjem lody :) ale glukoza na czczo dalej wychodzi super! zero glukozy w moczu czy ketonów!!! i pierwszy raz w życiu wyniki tarczycy są w super stanie - w szoku jestem!!!

reklama
dziękuję za słowa pocieszenia:) poważnie biorę Wasze wpisy i dzięki nim nie wariuje. Mój M.ma niesamowite nastawienie, mówi że bierze to na siebie i będzie dobrze.
Elmoo-myślę że zrobimy podobnie jak Ty z tym że w krótszym wymiarze. Przed pracą cyc, potem tata da kaszkę-drzemka albo spacerek(na spacerku sen gwarantowany) potem mleczko choćby łyżeczka i mama jest w domu. Mam tylko problem z osobistymi cyckami, bo mała śpi całą noc, budzi się o 5 karmię ją z jednej piersi potem obie śpimy do 8, po powrocie do pracy ja już o tej 5 wstanę i co z drugą piersią?Odciągnąć nie zdążę bo bym musiała o 4 wstawać. Dzisiaj o 8 mój jeden cycuch to był oogromny, nie mogę tak do pracy pójść. Jutro chcę spróbować nakarmić o tej 5 z obu ale nie wiem czy to przejdzie bo Amelka najada się od zawsze jedną piersią.
nice-girl-moja z butelki to i 30ml zjada czasami reszta ląduje na ubranku,ale ona tego nie traktuje jako posiłku. Tak samo kaszka niby zjada nawet 9 dzidziowych łyżeczek mimo to nadal chce cyca. Wczoraj był kubek niekapek, ciężko powiedzieć ile zjadła bo była całą mokra ale coś tam do buźki wleciało.
Maria-same pozytywne wydarzenia u Ciebie:-) Super że z fasolką ok. a to usg to całkiem niedługo:-) Z tym przedszkolem to dobry pomysł, podoba mi się ta możliwość oswajania się z nową sytuacją. Moja siostra pracowała w przedszkolu i coś podobnego u nich funkcjonowało. Były dni otwarte i dzieci mogły przychodzić z rodzicami popołudniami do przedszkola. Mówisz u Bartka bunt 2 latka na całego? Jesteś ostra babka dasz radę:-)

Jakoś dzisiaj bardziej optymistycznie podchodzę do życia. Może dlatego że opryszczka prawie zniknęła i lepiej wyglądam(próżna kobieta jestem) mimo mżawki na zewnątrz zaraz śmigamy na spacerek. Hmmm wracając do tematu cyc jak radziłyście sobie z pełnymi piersiami mam na myśli właśnie te poranne sytuacje?

Do góry