reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Elmoo spróbuj popsiakać tym co podałam nazwe, napewno to zdezynfekuje.

Dziewczyny myjecie zeby wyłaćznie wodą? bo czytałam ze do 3 roku lepiej nie uzywac pasty ze wzgledu na mozliwosc wystapienia przebarwien. Ja daje rano małemu szczoteczke on myje sam, a ja tylko poprawiam

co do spania, to wczoraj wstał o 6.30 o 12 poszedł spać w południe spał do 14.45 a wieczorem 20.05 i dzisiaj wstał o 7 rano i teraz o 12.15 zasnąl
zrobilam mu kaszę manna dzisiaj z cynamonem i pól miski zjadł , ja na niego to sporo bo on raczej za manna nie przepadał, ale nie mam już pomysłów co mu robić do jedzenia

reklama
Elmoo- przyznam ci sie -Bartek dopiero od ok 4 miesiecy myje zeby i to maksymalnie raz dziennie bo baaaardzo przy tym wrzeszczy, wiec ja mysle ze nic sie jej nie stanie jak odpuscisz mycie, a potem myj miekka szczoteczka same zeby a nie dziasla i dobrze ja namocz ciepla woda zeby maksymalnie zmiekla:) ah i uwazaj zeby nie za mocno naciskac na kacik ust - to jest wszystko to co mi pomaga zeby nie miec zajadow i ropy.
Bylam z Bartkiem na pobraniu krwi na alergeny i morfologie. 3 miesiace temu nawet nie zauwazyl jak mu igle wbily a teraz zle sie baba wkula i grzebala mu mega w zylach ta igla- dramat jak wyl i sie darl! Ja juz uciekac chcialam! Potem druga reka- tam juz sie dobrze wkula ale mega gleboko bo w 4 go trzymalismy tak sie szarpal- okropne to bylo- zal mi okropnie! I napewno juz nigdy nie pojdzie do tej przychodni.

Elmoo -
a ajkiej szczoteczki używasz? Takiej w włosiem? Jeśli tak to może lepiej używaj taką silikonową zakładaną na palec. My cały czas nią myjemy, bo ta z włosia to jednak za bardzo podrażnia, a ta silikonowa jest delikatna i łagodnie masuje.
My gdzieś od tygodnia się wzięliśmy za regularne mycie ząbków raz dziennie, wcześniej to sporadycznie było tylko, bo mały się darł i nie chciał buzi otwierać. Tzn otworzył, zlizał pastę z uśmiechem na buzi, a potem zaciskał usta i tyle po myciu ;-) No ale kombinowaliśmy i znaleźliśmy sposób. Siadam z nim przy lustrze i on widzi jak mu myję ząbki, ja swoje też przy tym szczerzę, więc go to bawi, no i śpiewam mu przy tym ''hej szczoteczko..'' ;-) A zachętą do tego wszystkiego jest oczywiście pasta, która mu smakuje ;-)

U nas w dzień zasypianie jest tylko w wózku jedżącym, a wieczorem jakoś się udało - zawsze kładliśmy małego spać o tej samej godzinie i jakoś się tak przyzwyczaił i już nawet jak gdzieś pójdziemy i ma wcześniej drzemkę, to koło 20 robi się marudny i śpiący. Po 19:00 jest kąpiel, potem kremowania itp, potem wciąga butlę, chwilę nosimy na rekach żeby mu się odbeknęło i kładziemy do łóżeczka i wychodzimy. Co jakiś czas ma okresy buntu i są ryki i wtedy mamy z nim udrękę, ale po paru dniach mu przechodzi. Mam nadzieję, że tak zostanie już.
Ja trochę odespałam - dziś znowu mały spał całą noc! :-) I to bez viburcolu, więc może wczoraj to był zbieg okoliczności. Chyba mu trochę odpuściły te ząbki. Wczoraj to w ogóle miał świetny humor i był taki rozkoszny, że się nie mogliśmy z mężem nadziwić i nacieszyć :-D

Oj to prawda - z nostalgią wspominam ten okres pierwszej ciąży - leniuszkowanie, dogadzanie sobie... Suuuuper było :-D Teraz już tak dobrze nie ma :no: Teraz najważniejszy jest Przemuś, a nie mamusia w ciąży. No ale daję radę, mąż stara się dużo pomagać. No ale fajnie by było tak znowu poleniuchować jak wtedy w ciąży z Przemkiem :-D

Ostatnia edycja:
Nice szczoteczkę teraz mam z rossmana- to taki zestaw do nauki mycia ząbków , jedna to taki gryzak
z końcówką gumową - fajny - no ale jak teraz się zastanowię to twardy i mógł zaszkodzić mojej kruszynce, drugi
to też taki gryzak ale z miękkim końcem i bardziej przypomina szczoteczkę no i trzecia ta już ostateczna z miękkim włosiem. fajny zestawik
ale jak widać nie każdemu dziecku przypasuje no i mam teraz wyrzuty sumienia że taka niedomyślna byłam i tymi gryzakami podrażniłyśmy te dziąsła - mam nadzieję że przejdzie samo . A jakiej pasty używacie z Przemkiem, chyba nie spotkałam takiej poniżej 3 roku życia. Bo ona
musi być na maksa zjadliwa??

Maria no ja bym chyba takiego pobrania nie zniosła. Skoro już dla Ciebie to było zbyt dużo,
to ja bym małą pod pachę wzięła i wiała!!! no ale wiadomo to dla jego dobra, chociaż coś chyba personel
nie bardzo sobie poradził.

Wdepnelam bo tu pewnie znajde odpowiedz - slodkie mamusie beda wiedzialy. Dzis mialam robiona krzywa cukrowa, po tutejszemu to GTT. Wszystko bylo ok, 2h po wypiciu energy drinka pani pobrala krew, wyniki beda u poloznej, w drodze do domu omal nie zjechalam. Bylo mi duszno, pocilam sie jak mysz, dostalam "dygawki", bylo mi slabo - klasyka niedocukrzenia. Dotarlam do domu gotowa pozrec wszystko co nie jest z metalu lub drewna, co tez jest klasyka w hipoglikemii. Pytanie zasadnicze brzmi - czy hipoglikemia po GTT jest w porzadku, czy mam sie spodziewac czegos niefajnego?

Ja tez myje od zawsze pasta do zebow dla dzieci i tyle, nie przejmuje sie ze ja je.
Nice u nas zawsze najwazniejsze sa pory karmienia i snu, wiec ja zawsze klade malego o tej samej.ale jak O 19 nie chcial spac to zaczelam klasc o 20 itd itp.

Klaczek witaj, ale nie pomoge bo nie wiem, ja tak tez mialam ale czemu to nie wiem. I czesto rano mdleje dopuki nie zjem

Maria, dziekuje. Takich "atrakcji" nie mam, moge z rana nie jesc - wypijam kawe z 1.5 lyzaczki cukru, potem kolo 11:00 jakies owoce i jest ok. Generalnie nie miewalam problemow z cukrem, pierwszy raz mialam taka imprezke, z reszta pierwszy raz mialam to badanie. Wyniki bede znala dopiero 10.11, probuje ustalic czy hipoglikemia po badaniu jest ok, czy tez moge miec problem.

klaczek jezli masz glukometr to zjedz cos wiekszego z weglowodanami i zmierz cukier , po wyniku bedziesz wiedziec wszystko

Ja uzywam elmex to typowa dla dzieci po pierwszym roku

reklama
KŁACZEK - ja też nie pomogę. Może to związane z tym, że ta glukoza podnosi cukier szybko i organizm wyrzuca dużo insuliny, żeby z tym cukrem sobie poradzić i może Twój organizm za dużo tej insuliny wyrzucił i cukier za bardzo spadł. Ja miałam spadki cukru w pierwszej ciąży,ale jak brałam insulinę właśnie. Oczywiście to są tylko takie moje domysły. Z tego by na logikę wynikało, że Twój organizm dobrze radzi sobie z wysokimi stężeniami cukru - aż za dobrze. Jak będą wyniki u położnej to się wszystko wyjaśni - teraz to tylko takie domysły.

MARIA - mój Przemek też NIGDY z nami nie zaśnie, on tylko sam. Od początku sam spał w łóżeczku i tak jest przyzwyczajony. Co więcej on musi spać sam w pokoju, bo jak ktoś u niego śpi to się wtedy przebudza częściej.
Z tym pobraniem krwi masakra. My w piątek jedziemy na ten oddział alergologii i też mu na pewno będą pobierać krew - ciekawe jak to pójdzie. No i jeszcze muszę mu jakoś siuśki złapać, bo kazali przywieźć na badanie.

ELMOO - szczoteczkę tę silikonową mamy taką: Canpol, szczoteczka do pielęgnacji pierwszych zębów - Apteka Internetowa Dbam o Zdrowie i ona jest bardzo delikatna i mięciutka, więc polecam. Z włosiem mamy taką z Jordana z okrągłym uchwytem do trzymania, ale u nas się na razie nie sprawdza. A pastę mamy taką: ROCS, pasta dla zębów, Rumianek, 0 - 3 lat, 45 g - Apteka Internetowa Dbam o Zdrowiela maluszków trzeba pasty w aptece kupować, bo w sklepach to są takie dla starszych dzieci, z fluorem, a fluor jest szkodliwy jak się go zjada. Ta pasta co mamy jest smaczna, jadalna i nie uczula małego, więc dla mnie rewelka, bo on to nawet na leki na alergię pouczulany jest.

Do góry