reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Nice- i tak masz lepiej bo Bartek chodzi spac o 21.30 a zasypial ok 22 a ostatnio dokladnie 23!!! Wiec ja sie klade tuz przed 1.00 a on wstaje o 7.30, a ja godzine pozniej:) to znaczy on lazi po domu i przynosi auta i po mojej glowie jezdzi - ale ja sie nie poddaje i nie wstaje :) hehe. A dzis polozylismy go o 19.30 nobo nie spal w dzien i rzeczywiscie padal i wlasnie sie obudzil z jakimis dziwnymi ruchami- oczy zamkniete, ryk w nieboglosy i wil sie jak glizda ( tak 20 min) i zasnal, ale w ogole nasze wolanie do niego nie docieralo! Dziwne, albo brzuch albo zeby- sama nie wiem!
A sernik pyszny wlasnie go zjadlam z bigosem bo dzis z nudow jem i jem i juz nie wiedzialam co zjesc wiec zmieszalam:) tyle ze zupelnie rozwalony jest :( Oj dzisiaj cukry byly by mega- w sumie jem saaaame slodycze dzis :)

reklama
Maria potrafisz rozbawić :-D
Nice Przemek nie szuka sam smoczka w łóżeczku jak się przeudzi?

U nas w pewnym momenncie (nawet nie pamiętam kiedy) sam zaczął szukać siadają lub na śpiąco szuka rączką wsadza do buzi a jak mu nie pasuje to przekręci jak powinien być:-)wygląda to super, zastanawiam się co będzie gdy przyjdzie pora na oduczenie mociórka:szok::szok::szok: postanowiłam , ze dopóki nie wyjdą 5 to nawet o tym nie myślę.

Dziewczyny byłyście już u dentysty z dziećmi?

Maria Bartosz jeździ ci autami po głowie, i pewnie ma świetną zabawę z tego:-)u nas z rana jak się budzi to ja muszę wyciągnąć z łóżeczka, daje do łózka, włączam bajki , on bierze ręce pod głowę - wygląda to komincznie - stary maleńki - schodzę na dół po mleko , wypija, przebieram go i już wtedy idą tomek i przyjaciele lub hotłils w ruch i po bajkach:-)Bartosz ogląda bajki? lubi jak mu czytasz lub opowiadasz?

Gabrielko- patrz 23 a ja zamiast spac nadal na kanapie sie nudze:)
Bartek tez czasem sie tak kladzie smiesznie jak stary- to sa najfajniejsze chwile :) takie smieszne te maluchy. Niestety Bartek nadal nie oglada bajek ale pomalutku widze ze zaczyna sie wkrecac w tv:) jak narazie skupia sie na ok.5-10 min:)ale ja nie mam zadnych bajek na dvd.a ty gdzie kupujesz te baje wszystkie:) Czytac mi nie wolno-wyrywa odrazu ksiazke lub kaze sobie mowic w kolko co jest na rysunkach. Opowiadac moge do 5min- tyle trwa jego skupienie:)
U dentysty nie bylam, ale uwazam ze jeszcze nie czas. A smoka moj nigdy nie zaakceptowal:(

Chyba cukrzyca się powoli zaczyna rozkręcać jednak :-( Już na coraz mniej mogę sobie pozwolić, a myślałam że tym razem będzie lepiej. Nie wiem czy to zbieg okoliczności, czy ten Viburcol takie cuda działa, ale mały przespał całą noc - bez ani 1 pobudki (prawie)!:szok: Tzn obudził się o 5:40 bo mąż wrócił i jak się zbierał do spania to małego obudził. Ale obalił flaszkę i spał potem jeszcze do 8 :-) Także wreszcie odespałam trochę :-) Jeśli to zasługa viburcolu to jego twórcy powinni Nobla dostać! :-)

Gabrielka - on wkłada sobie sam w nocy smoczek, ale nie zawsze umie go znaleźć. Jak zaczyna marudzić to nie lecę nigdy od razu do niego. Jak po chwili jest spokój tzn że znalazł smoczek, a jak zaczyna się drzeć to muszę ruszać z pomocą. Często sobie wwali ten smoczek do śpiworka i już nie umie wtedy go wyjąć. A hitem był smoczek znaleziony zaciśnięty w jego rączce - tyle że on śpi w body z zaszytymi rękawami. I biedak trzymał ten smoczek w rączce i sobie do buzi wciskał, a tu lipa - jakaś szmata mu się do buzi wciska:-) Nie wiem jak on wwalił sobie ten smoczek do ubrania i to jeszcze tak, że przez cały rękaw mu przeszedł :-D A o odzwyczajaniu to wolę nawet nie myśleć. On jest smoczkoholikiem jakich mało - cały dzień z nim łazi i jak nie ma go dłużej to ryk od razu. Zabieram jak tylko się da, ale to nie łatwe. A jak mu idą zęby to w ogóle całą dobę smoczek w buzi. Wczoraj nawet jadł obiadek ze smoczkiem :baffled: Tylko jak zbliżała się łyżeczka to go sobie wyjmował z buzi, wziął to co na łyżeczce i z powrotem smoczek sobie pakował - i tak po każdej łyżeczce smoczek do buzi. Myślałam że padnę, a zabrac sobie nie dał bo od razu histeria była i koniec jedzenia...

Ostatnia edycja:
gabrielka1308 te szukanie smoczka jest zabawne Niko juz wczesnie zaczął sam szukać smoczka w łóżeczku na spiąco chyba nawet 5-6 miesiąc jak sam sobie wkładał do buzki potrafił tak długo szukać rączka aż znalazł no chyba że naprawdę był gdzieś w nogach to nie było szans ..ale teraz to juz ma to opanowane do perfekcji

Maria28 Bajki Niko uwielbioa na Baby Tv nagrałam mu ulubione bo ma ich pare i jak włącze to nie mam dziecka siedzi i ogląda co prawda długo to nie trwa ale raz chyba nawet prawie pol godzinki oglądał uwielbia bajki jak słyszy znana piosenke z baby tv to szybko do pokoju i tańczy heheh
\
I tak teraz czytam ze bąble wam sie budza w nocy i placza ja az jestem zaniepokojona i wstaje patrzec czy u niego wszystko ok bo sa noce ze sie kreci ale na spiaco a sa noce ze spi cala noc cichutko az zagladam do niego budzac sie co chwilke ..nawet jak wstaje to otwiera oczki i smieje sie gada sobie tak po 15 minutach wstaje w lozeczku i dopiero ide robic mleko My juz roczek za 4 dni szok!!!!!!!!!!!!!! jak to zlecialo

Ostatnia edycja:
Hej

Nice a ten viburcol to n recepte czy tak mozna samemu kupić?
Maria ja myslałam ze zartujesz tym detektorem.Ja pamietam ze kupiłam jak tak w 20 tyg byłam i martwiłam sie ze ruchów nie czuję. Jak przyszedł to mała juz dawała znać o sobie i używałam jak dłużej była cisza. Sprzedac nie chcę bo się pewnie jeszcze przyda ;) mogę pożyczyć ale pewnie koszty przesyłki w tą i spowrotem to tyle co byś sobie taki sprawiła. Też używkę kupiłam. To nie taki jak w szpitalach mają, bo ma inną zasadę działania. Działa jak wzmocniony stetoskop i można było nagrywać i wgrywać na kompa ;). Maria a Ty się nie boisz małego tak samopas puszczać?? Kurka u nas mała pozostawiona sama sobie bankowo wchodzi na ławę na nózki, albo na fotele z których się wyrąbac może, albo ostatnio wzięła nóż który wydawało mi się że w bezpiecznej odległości na blacie leżał ale złapała za ścierkę i nią przesunęła nóż i jak zobaczyłam go w jej rączkach to mi serce do gardła skoczyło, na szczęście tępy ( za co męża ochrzaniałam wcześniej a teraz dziękowałam Bogu!!!)

Dziewczyny mam pytanie. Małej niedawno się czwórki dolne przebiły i wczoraj zauważyłam przy jednej taki pęcherzyk jakby z ropką. pomasowałam paluszkiem przy myciu ząbków i pękł ale dzś znów się zebrała. Macie jakieś pomysły co z tym zrobić? Dentinoxem smaruję bo to zawsze przeciwzapalne ale nie wiem co jeszcze mogę? Gdzieś w necie czytałam że to się zdarza i chyba samo ludziom przechodziło??

Maria mój ogląda bajki disney junior i polsat jim Jam, to jest w polsacie cyfrowym, innych mu nie włączam bo są dla starszych dzieci, a na dvd ma bajki , które można kupić w empiku. ma disney junior - sa to 4 różne bajki, stacyjkowo ostatnio dostał 3 płyty to o ciuchciach ( tomek i przyjaciele też są o ciuchciach) jakąś z fisher price i bardzo lubi mali ainsztajni - mądra bajka. u nas też to długo nie trwa, jedynie co to rano to leży i ogląda ale jak już jest przebrany to wyłączam bo nie ma żadnego zainteresowania. a i lubi gracie low, to są bajki 1-2 minutowe z muzyczką to uwielbia.

ńice u nas jest kilka smoczków w łóżeczku:-D Natan jak ma smoka w buzi a mówi się , żeby oddał to daje albo sam daje albo podchodzi i czeka aż rękę mu się podstawi. mam kilka smoczków z nuka 18+ sa wiekszę i na poczatku był problem bo za duże teraz są ok i pocieszam się , że dzięki tym większym nie będzie miał krzywego zgryzu

Dziewczyny a jak u was nocnikowanie? bo u nas nocniki stoją w koncie:wściekła/y:

OCTENISEPT Elmoo spróbuj tym, to jest do dezynfekcji, też podaje się to jak dziecko ma pleśniawkę w buzi, ja to kupiłam bo jak dziecko rozwali kolano to zamiast wody utlenionej pryskasz tym i wogóle nie piecze - ma szerokie zastosowanie

Elmoo Natan też miał ten okres wchodzenia na wszystko co się dało, teraz powoli mu przechodzi i raczej bawi sie zabawkami

Maria co do bajek czytanych , wielokrotnie próbowałam ale wielki krzyk , jak opowiadam to zatyka mi usta a jak śpiewam to słysze mama nie , mama nie:-Dale tu go rozumie;-)

Elmoo- uzywanych detektorow nie znalazlam ale widze tanie dosc nowe- to kupie, czekalam na twoja odpowiedz bo moze jednak chcialabys sprzedac ale skoro nie to coz :) co do biegania Bartka wolnopas to ja stosuje troche zimny wychow, to znaczy wierze w to ze dziecko ma swoj rozum, obserwuje go ale z bezpiecznej odleglosci i tak zeby o tym nie wiedzial, nigdy nie krzycze ze tego lub tego nie wolno i ze gdzies jest niebezpiecznie. A mama jest poto zeby przytulic i pocieszyc w trudnych chwilach - musze powiedziec ze bardzo ten chow skutkuje:) w ten sposob Bartek jest az za ostrozny, boi sie zjezdzac sam, prawie nigdy sie od demnie nie oddala, boi sie aut i ulicy i zawsze ze mna za reke chodzi. Zaczelam teraz czytac polecana ksiazke o wychowaniu dzieci- " w glebi kontinuum" polecam szczegilnie tak ostroznym matkom- bo okazuje sie ze ten moj instynktowny wychow Bartka jest dokladnie opisany w tej ksiazce i ze to jest metoda zeby dziecko czulo glebsza wiez z matka i z swiatem i w ten sposob nigdy sobie nic nie powinno zrobic ani nie powinno odchodzic na nie znanym terenie od matki. Poczytaj - warto;) chociaz ja z natury jestem bardzo malo strachliwa, i zadko zamykam drzwi na klucz w domu ( nawet jak wychodze:)), krat nie mam i nigdy psa na smycz nie wzielam ( co tez skutkuje tym ze nigdy sie nie oddalily) i nigdy nie zauwazylam ze gdzies lub cos moze byc niebezpieczne.
Vibrucol bez recepty- ziolowe czopki, swiete dziecko masz ze jeszcze nie poznalas vibrucolu:) ja dostalam od poloznej 2 dnia zycia Bartka jak caly oddzial nie mogl przez nas spac :( ale stosowalam do dzis tylko 2 razy bo jestem anty lekowa.

Gabrielko- naszczescie nie znam ani jednej bobasowej piosenki ( poza wlazl kotek:)) wiec Bartek nie musi mnie sluchac:) a mam tv aster i poza mini mini nic nie mam :( a to babytv by sie przydalo. A stacyjkowo i tom znam- Bartek to wieelki fan ciuchci i traktorow wiec chetnie bym mu kupila stacyjkowo - ale jakos nie widzialam jeszcze,
Nocnik w kacie stoi :) dramat

reklama
Agula twoj Niko poprostu swiety jest i tyle:) moj Bartek chyba ok9 miesiaca zaczal z czegokolwiek smiac a ogolnie to malo sie usmiecha i wiecej marudzi:) problem glowny to jest taki ze chodzi spac tak pozno!!! Wczoraj nie spal w dzien wiec o 19.30 zasnal ale 3 razy sie budzil na poplakiwania i w koncu o 6.30 wstal - a ja oczywiscie o 1 zasnelam.

Nice- tylko dwa razy stosowalam te czopki, chociaz mi polozna kazala przy tak nadpobudliwym dziecku czesto stosowac ale nue lubie tak leki wtryniac:) ale rzeczywiscie nocki po tym sa kuszace :)

Do góry