reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Mi udało się pięknie trzymać cukry na wodzy przez 3 dni - a wczoraj jakoś za długo spałam i śniadanko mi wypadło dopiero ok 10 i już potem cały dzień wyniki do bani :( chociaż jadłam dietetycznie.

Miranda te Accu-checki maja dobrą opinię wśród użytkowników i ponoć nie zawyżają wyników. Tylko wynik (ale chyba ten w naszych jednostkach) trzeba pomnożyc przez 1,1.
Nie chcę Ci namieszać, bo dokładnie się nie orientuję - piszę tyle ile wyczytałam na różnych forach. Ja akurat mam optium xido, który wg wielu opinii jest do chrzanu i właśnie bardzo zawyża wyniki - co się zreszta potwierdziło jak byłam w szpitalu, no ale tak czy siak musze się trzymac tego co pokazuje, żeby miec jakis punkt odniesienia :) zresztą im bardziej sie pilnuje tym lepiej dla Julaska :)

reklama
ja mam acu check active ale wyniki mam w innych jednostkach. Czy zawyża czy nie, nie wiem bo innym nie miałam mierzone.Ja sobie miezryłam wczoraj po duuużej porcji zmiksowanych truskawek i po 1,5 h miałam 101. No więc dziś znowu truskawy. Ponoć mają dużo żelaza, więc mam pretekst:)

Niestety nie zawsze wychodzi mi nakłucie za 1 razem, czasem muszę powtórzyć, ale póki co wyniki w normie. Cukier mam mierzyć rano, po śniadaniu, obiedzie i kolacji. Mam nadzieję, że nie przekroczę magicznego progu 140 3 rayz i nie będę się musiała udać na wcześniejszą wizyte do pani diabetolog. Troszkę bolą mnie opuszki palców, nie wiem czy mam ustawioną zbyt dużą głębokość nakłucia. Dziewczyny, a co jaki czas zmieniacie igły w nakłuwaczach? Mi powiedziała pielęgniarka, że nie muszę za każdym razem. Jak Wy robicie?

rezeda nakłuwaj tak trochę z boku, mniej później boli... ja mam zasadę, że jeden palec na jeden dzień, także zdąży się podgoić jakby co... teraz po kilku miesiącach nakłuwania mam trochę palce zrogowaciałe...
Ja igłę zmieniam, jak już mało mi krew leci po nakłuciu...

rezeda gdybym ja wymieniala igle za kazym razem to bym fortune stracila na tej cukrzycy :-D jesli tylko Ty uzywasz tego nakluwacza to spokojnie mozesz zmieniac co kilka dni :tak: Ja tak robilam, a jesli maz lub tesc z ciekawosci chcieli sprawdzic sowje cukry na moim glukometrze to oczywiscie za kazdym pomiarem zmiana igly :-) aaa i tak jak napisala kaska76 nakluwaj z boku- mniej boli :tak:

kaska76 jak samopoczucie ??? Ty juz na ostatnich nogach !!! :-)

kaska76 jak samopoczucie ??? Ty juz na ostatnich nogach !!! :-)

Kochana jest mi strasznie ciężko w ten ostatni m-c. Stwierdziłam, że mogę chodzić w ciąży 8 m-cy a 9 na następny raz bierze na siebie mój mąż ;-)
Jak jest ciepło na dworze to mi gorzej... wolę jak jest chłodniej :-) No i w środę mam wizytę u gina i zobaczymy co mi powie...

Dziewczyny kupiłam sobie glukometr i wczoraj zmierzyłam z 1,5 godz. po zjedzeniu loda i miałam 7. 7 co jest w normie, mierzyłam też rano na czczo i jest 4.8, czyli też ok. bo norma jest do 6.1. Tutaj parametry są w mmol, więc troche nie wiem jak porównać z waszymi wynikami. Ale znalazłam stronkę jak mierzyć cukier i jakie powinny być wyniki w odpowiedniej porze wiec mam nadzieję że sobie poradzę. Gorzej że muszę się kłuć dość głęboko żeby dostac się do jakiejkolwiek krwi, musiałam ustawić aż na 5. Pisałyście kiedyś że któreś glukometry zawyżają wyniki. Ja mam Accu-check, mam nadzieję że będzie dobry.
Pozdrawiam zrelaksowana.

Miranda ja tez mam Accu check Active tylko moj podaje w jednostkach mg/dl. Z zeby przejść z Twoich wyników do naszych to trzeba wartość pomnożyc przez 18.

Ja dziś po wizycie u diabetologa - kolejna za 2 tyg a mi coraz gorzej trzymać dietę i czesto po kolacji zdarzaja sie wysokie jak dla mnie cukry (ostatnio miałam nawet 146:zawstydzona/y:) i dzis przyjmujaca mnie pani doktor stwierdziła ze to nieładnie ze nie trzymam diety - bo notuje sobie po czym moge miec taki wysoki cukier. Ale zdarza mi sie to naprawdę rzadko. Dziś znów sobie pofolgowałam i na kolację zjadłam truskawki - zobaczymy jaki bedzie ten cukeier wieczorny.

kpjm, znalazłam taką tabelkę wg. której mogę porównać wasze wyniki z tym co ja mam.
http://cenazdrowia.net/przelicznik_glukozy.pdf

Dzisiaj mierzyłam 1.45 minut po śniadaniu- płatki razowe z jogurtem brzoskwiniowym z przenicą i szklanka soku bez dodatku cukru, ale z ananasa, więc słodkim samym w sobie i miałam wynik 120, czyli 6.7 na moim glukometrze. Wyczytałam że jak ma się wynik do 11 to nie ma sie cukrzycy.
Leczenie cukrzycy ciężarnych - Przychodnia Internetowa - Cukrzyca
Potem sprawdzałam pół godz. po tym mierzeniu i juz miałam 4.2 czyli 75-6.
Nie mam stwierdzonej cukrzycy, ale za dwa dni powtórka z glukozy wiec sie okaże czy nic sie nie zmieniło.Ale z tego co pomierzyłam nie zanosi się na to. A lekarze i na necie zgodnie twierdzą że niestety jak ma sie w pierwszej ciąży to w kolejnych też. Oby nie.

reklama
Hi Słodziaki :)

U mnie po dwóch dniach prawie idealnych cukrów, od wczoraj znowu poracha :(
Nie wiem co się stało - już maksymalnie zmniejszyłam porcje chleba (zjadam raptem po pół kromki razowca albo pumpernikla na śniadanie i kolację) a cukier po każdym posiłku powyżej 130, a po talerzu zupki pomidorowej (bez śmietany) z piersią z kurczaka i odrobiną makaronu 146 :(
Doła przez to łapię, a już tak się cieszyłam, że udaje mi się trzymać te cholerne cukry na jako takim poziomie.

kpjm truskawki mają wcale nie za wysoki indeks glikemiczny, więc możemy je jeść - oczywiście w umiarkowanych ilościach, co nie znaczy że mało, byle bez cukru i śmietanki :)

Kaska trzymam kciuki za pomyslne rozpakowanie :)

Do góry