reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Dzięki dziewczyny. Mój synuś w wyniku cukrzycy miał nie wykształcone organy wewnętrzne, w tym przerośnięte serduszko. Każdy skurcz powodował ograniczony dopływ krwi i powietrza. Zrobiono cesarkę juz po kilku godzinach od próby naturalnego porodu wywołanego hormonem.
Sprawdzam cukier z obciążeniem raz na jakiś czas, teraz 11.06 mam mieć znowu. Niedawno,z 2 tyg. temu sprawdzałam na glukometrze po 2 godzinnym niejedzeniu i było w normie, nawe dosć nisko. Teraz mam takie patyczki którymi sprawdza sie cukier w moczu, tyle że tymi patyczkami wcześniej cukru mi nie wykryto, a był. Też myślałam o kupnie glukometru, ale jak was poczytuję, a robię to dośc regularnie, to czytam że one czasem zawyżają, a ja jestem panikara i w sumie nie chce wpadać w wiekszą paranoie niż mam. Ale chyba jednak się zaopatrzę w niego, i będę sie was dopytywać co i jak. Ostatnie usg w 30 tyg pokazało że Mała zaczyna wychodzić poza parametry, albo tuż na lini granicy. Ważyła 1805, HC, główka294mm, w granicach, brzuszek281mm, ponad normę, nóżka58mmw normie.

reklama
Dziewczyny, nie mam odwagi żeby się ukłuć. Mam to "piórko" do kłucia, ale się strasznie boję. Nie umiem się przemóc żeby nacisnąć ten przycisk. Jak Wam poszło 1 nakłucie i te początkowe??

Miranda najważniejsze żeby trzymać dietę - jeżeli nie dojdzie do regularnych i znacznych skoków cukru to nasze maleństwa są raczej bezpieczne. A takie niewielkie odchylenia od normy przy pomiarach usg o niczym nie świadczą i zwykle mieszczą się w marginesie błędu. Trzymaj się! ...a glukometr nie zaszkodzi - zawsze to jakaś motywacja. A te patyczki o d... potłuc - w moczu cukier pojawia się dopiero przy naprawdę baardzo wysokim poziomie (chyba ponad 180), więc lepiej badać z krwi, bo powinnyśmy trzymać poziom cukru mniej więcej do 120 1-2 godz. po posiłkach i tak do 95-100 na czczo.
Różnie nam określają te normy, ale w tych granicach mysle że jest OK :)

rezeda to nic a nic nie boli - znacznie gorzej jest zwykłą igłą. Ja akurat oporów nie miałam :)

dzięki Agorana, tez myślałam że te patyczki to do niczego, bo w pierwszej ciąży nie pokazały cukru. No i kupie w poniedziałek glukometr, po co mam sie denerwować.

Miranda- tak jak dziewczyny mówiły, najlepiej kupic glukometr i trzymac diete. Każdej z nas nawet przy trzymaniu diety cukier czasem skacze, ale na to wpływ ma takze stres. Więc sie nie stresuj, tylko na spokojnie do tematu. Skoro byłaś na USG i nic ich nie zaniepokoiło to jest ok. Ja tez mam takie patyczki, ale dostałam je pod kątem ketonów, jak nie przybierałam na wadze. Mnie po usg zmartwiło, ze główka jest mniejsza do wieku ciązy a brzuszek adekwatny, ale nie pozostaje nic innego jak czekać.
Co do kłucia palca. Ja sie kłuje igłą i najmiej boli jak mocno ścisnę opuszczek.

rezeda gratuluję wyniku i odwagi ;-) ja przez 6 tyg uzywałam igieł takich dziwnych jakby dzwoneczek z igłą w środku i musiałam nabijać palec. Czasem płakałam z bólu choć igła nowa, bo nie mogłam się wkłuć i nie raz musiałam po 5-7 razy nakłuwać palce żeby coś poleciało. do tego mam niskie ciśnienie więc krew nie bardzo chciała leciec. Ale mialam szczęście bo dostałam z przychodni glukometr i tam był nakłuwacz, teraz jestem o niebo szczęśliwsza, bo tym nakłuwaczem własciwie nic nie czuję i już się tak nie stresuję jak mam mierzyć cukier.
miranda ja też mam używać tych patyczków, raczej się nie mylą, jeśli mam cukier ok 160 np poł h po posiłku i akurat mierzę cukier w moczu to pokazuje mi sladowe lub niewielkie il cukru, ketony czasem z rana sladowe il jak jestem bardzo głodna.

Ja ostatnio dietę stosuje po macoszemu. Niestety problemy ze zdrowiem dziecka tak mnie stresują, że nie umiem nad tym wszystkim zapanowac i tego ogarnąć.

ja niestety też dziś zgrzeszyłam i zjadam kawałek sernika na zimno, ale o dziwo po godz cukier 112:-) tylko że przez to ze jest niski ja mam chęć na kolejny kawałek:wściekła/y: ale mąż twardo powiedział "jeden grzech dziennie Ci starczy" :-D a tak serio to ja niestety też troszkę odpuściłam sobie bo śpię dłuzej i ciężko jest mi się wyrobić z 5 posiłkami do 21:zawstydzona/y: ale od jutra postaram się wrócić do poprzedniego systemu dla dobra córeńki

reklama
Dziewczyny kupiłam sobie glukometr i wczoraj zmierzyłam z 1,5 godz. po zjedzeniu loda i miałam 7. 7 co jest w normie, mierzyłam też rano na czczo i jest 4.8, czyli też ok. bo norma jest do 6.1. Tutaj parametry są w mmol, więc troche nie wiem jak porównać z waszymi wynikami. Ale znalazłam stronkę jak mierzyć cukier i jakie powinny być wyniki w odpowiedniej porze wiec mam nadzieję że sobie poradzę. Gorzej że muszę się kłuć dość głęboko żeby dostac się do jakiejkolwiek krwi, musiałam ustawić aż na 5. Pisałyście kiedyś że któreś glukometry zawyżają wyniki. Ja mam Accu-check, mam nadzieję że będzie dobry.
Pozdrawiam zrelaksowana.

Do góry