reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Witajcie słodziutkie,

Probuje sie pogodzic z ta cukrzyca ,ale jakos nie moge chodze po katach i becze:-:)-(Boje sie ze nie ogarne tego wszystkiego tzn, jedzenie tyle dziennie posiłków:szok:, liczenie co jak itd , juz nie wspomne i mierzeniu cukru , co do igieł jestem panikara nie wiem czy dam rade czy was bola te ukucia? pewnie juz jestescie przyzwyczajone:zawstydzona/y:dla mnie to jest wszytko nowosc:confused2:, a jak dieta nic nie da i bedzie trzeba brac insuline> nigdy sobie tego nie wstrzykne sama:wściekła/y::-(nie wiem czy malenstwo zdrowe ostatnie USg mialam robione w 21t.c gin mi mowil ze dopiero zrobimy ok 32.t.c ale teraz ta cukrzyca...Moze powtórzyc badania ? juz sama nie wiem ,dawno nie mialam takiego dołka...
Powiedzialam M zeby mi kupił chleb zytni a on mi kupił bułke wrocławska:angry:z tymi facetami....
Jak narazie zjadlam serek wiejski do 3% tłuszczu i jabłko:sorry:i wcale nie chce mi sie jesc przez to wszystko

Rozumiem Cię zupełnie!!!Ja mam jeszcze gorzej bo jestem jakieś 5 tygodni wczesniej niż Ty! Martwię się o wszystko, jeżeli przezemnie moje dziecko urodzi sie chore chyba tego nie przeżyję:( Też cały czas placzę, jeśc jem bo wiem, że niedocukrzenie jest jeszcze gorsze, nie można głodzić dziecka. Jestem załamana bo wszystko sie mnie czepia w tej ciązy, a to dobiero kilka tygodni po polowie:(((masakra

reklama
Ja w I ciąży trafiłam do diabetologa jakoś w 28 tyg. Hemoglobinę glikowaną miałam badaną na I wizycie i potem jeszcze raz bliżej porodu. Teraz obciążenia nie miałam robionego, bo od początku ciąży mierzyłam sama cukier, no i jak się skoki zaczęły to załatwiłam skierowanie do diabetologa i już mi odpuściła jakoś robienie tego obciążenia. No i też na I wizycie teraz miałam od razu pobraną tą hemoglobinę glikowaną - jutro idę na wizytę to poznam wynik.

Na czczo przy cukrzycy ciążowej nie zawsze są problemy, ja w I ciąży na czczo zawsze miałam cukier w normie, bez żadnej insuliny na noc. A w dzień po posiłkach była porażka, brałam duże dawki insuliny (50 jednostek dziennie). Przed śniadaniem brałam 30 jednostek insuliny, jadłam 2 maleńkie kromeczki razowca z polędwicą i ledwo w normie się mieściłam, albo i ja przekraczałam. Także ten cukier na czczo to nie zawsze pokazuje cukrzycę.

Nie chodzi mi o badanie na czczo przy diecie. Tylko to pierwsze badanie które sie powinno wykonac na poczatku ciązy i przed krzywa.

Karorek - jesli chodzi badanie polowkowe wyjdzie wszytko czy dziecko sie dobrze rozwija :tak:mierzysz cukier Glukometrem?
Jednym sie pocieszam , wyczytalam ze od 140 do 200 jest nietoleracja glukozy a powyzej 200 cukrzyca ciazowa.
Nie wiem czy jutro nie powtórzyc badan:-(
Jak najbardziej moge stosowac diete dla cukrzyków tylko boje sie mierzyc tym glukometrem cukru:szok::szok::szok:

Wątek

"Jeśli po 2 godzinach testu poziom cukru na czczo jest wyższy od 200 mg% (11,1 mmol/l) należy stwierdzić cukrzycę. Zaś, jeśli po 2 godzinach testu poziomu glukozy we krwi mieści się w granicach 140 mg% - 200 mg% (7,8-11,1 mmol/l) rozpoznaje się tzw. nieprawidłową nietolerancję glukozy. W przypadku, gdy po 2 godzinach testu poziomu cukru we krwi nie przekracza 140 mg% (7,8 mmol/l) rozpoznaje się nieprawidłowy poziom glukozy na czczo."

Ostatnia edycja:
Karorek - jesli chodzi badanie polowkowe wyjdzie wszytko czy dziecko sie dobrze rozwija :tak:mierzysz cukier Glukometrem?
Jednym sie pocieszam , wyczytalam ze od 140 do 200 jest nietoleracja glukozy a powyzej 200 cukrzyca ciazowa.
Jak najbardziej moge stosowac diete dla cukrzyków tylko boje sie mierzyc tym glukometrem cukru:szok::szok::szok:

Wątek

"Jeśli po 2 godzinach testu poziom cukru na czczo jest wyższy od 200 mg% (11,1 mmol/l) należy stwierdzić cukrzycę. Zaś, jeśli po 2 godzinach testu poziomu glukozy we krwi mieści się w granicach 140 mg% - 200 mg% (7,8-11,1 mmol/l) rozpoznaje się tzw. nieprawidłową nietolerancję glukozy. W przypadku, gdy po 2 godzinach testu poziomu cukru we krwi nie przekracza 140 mg% (7,8 mmol/l) rozpoznaje się nieprawidłowy poziom glukozy na czczo."

hmmm bardzo ciekawe to co napisałaś. Ja miałam po 2h 155, więc z tego co napisałaś wynika że mam nietolerancje glukozy a nie cukrzyce ciążową:eek: tylko że pani doktor z poradni diabetologicznej dla kobiet w ciąży stwierdziła że mam bardzo wysoki ten cukier i że mam cukrzyce ciążową a nie nietolerancje:eek: jestem normalnie na tej diecie cukrzycowej i poziom cukru badam 4 razy dziennie

Wątek

ja juz milion piecet takich artykulow przeczytałam, a ten o którym Ty piszesz to są normy nie dla kobiet w ciąży(tez się łudziłam, że to sie nas tyczy ale jest inaczej). Czytalam, żę zazwyczaj w ciązy występuje tylko nietolerancja glukozy, która jest nazywana zawsze cukrzycą.
Tak mierzę cukier glukometrem 4 razy dziennie i od środy (bo od tego momentu mierzę), nigdy nie przekroczyłam normy, 3 razy po obiedzie miałam niżej co tez nie jest ok.
Normy: na czczo( godzina 6-8)- 60-90 ja mam tak ok 75.
godzina po śniadaniu, godzina po obiedzie i godzina po kolacji 90-130 ( wczoraj mialam 110- 80-97, a dzisiaj 90-103- kolacja potem).
Mi najbardziej przeszkadza w tym wszystkim, ze nie można podjadać, jest się uzależnionym od zegarka, ze musze wstac przed ósmą.

hmmm bardzo ciekawe to co napisałaś. Ja miałam po 2h 155, więc z tego co napisałaś wynika że mam nietolerancje glukozy a nie cukrzyce ciążową:eek: tylko że pani doktor z poradni diabetologicznej dla kobiet w ciąży stwierdziła że mam bardzo wysoki ten cukier i że mam cukrzyce ciążową a nie nietolerancje:eek: jestem normalnie na tej diecie cukrzycowej i poziom cukru badam 4 razy dziennie

155 to nie jest bardzo wysoki poziom, znam dziewczynę ktora miała powyżej 200.
Nieraz przy wyniku 135 dają juz dietę i glukometr, a nieraz wysyłaja do domu i mówią, ze wszystko ok. Co lekarz to inaczej.

Tak pisza necie,ale mysle ze lepiej słuchac swojej Pani doktor;-)różne rzeczy mozna wyczytac.
Cieżki byl ten pierwszy raz wkłucia igły przez Glukometr?

ja jestem strasznie nerwowa, nie boje się bolu ale wyników, pierwszy raz ręce mi się spociły, zresztą teraz jeszcze czasem są wilgotne, ze stresu, łzy w oczach, ogólnie wiecej strachu niż to warte. To kucie nie jest złe, mnie już nic nie boli, na poczatku to takie lekkie uszczypnięcie. Tym się nie przejmuj, musisz tylko się odwżyć i spokojnie do tego podejść.

A w którym tygodniu jesteś? jak tam Twoje wyniki?

reklama
A w którym tygodniu jesteś? jak tam Twoje wyniki?

obecnie jestem w 34 tygodniu. diete stosuje od 31. wyniki mam w normie, zdarzały mi sie pojedyńcze skoki ale tyle może być. Tylko że po kilku dniach diety glukometr zaczął pokazywać mi dziwne wyniki. Np na czczo 101, wieć mierzyłam drugi raz i już 89:eek: albo po obiedzie 150, drugi pomiar 135, trzeci 116:eek: moze być różnica między palcami ale nie aż taka, więc zmieniłam glukometr i moje wyniki na czczo nie przekraczają 90 a dzisiaj po zjedzeniu na obiadek kurczaka pieczonego, ziemniaczków i sałatki z pomidorów cukier miałam 105:-)
wcześniej miałam glukometr Diagomat, wkłucie dość bolesne ale sie przyzwyczajam po jakimś czasie, do pomiaru dość dużej kropli krwi potrzebował, teraz zmieniłam na Contour TS (poleciła mi moja siostra bo takich używają na oddziale dziecięcym w szpitalu) i jestem z niego mega zadowolona, kropelka do pomiaru malutka a ukłucie ledwo wyczuwalne:-) wymieniłam taki już całkiem stary glukometr w aptece i za 4 opakowania pasków z glukometrem zapłaciłam AŻ 4gr:-D tego glukometru nie trzeba kodować tak jak tego co miałam wcześniej. Jak robilam test z tej samej kropli na dwóch glukometrach to mi wyniki wychodziły rozbierzności o ponad 10. Nie wiem skąd takie różnice, wiem że mogą być błędy jak sie źle zakoduje ale ja robiłam wszystko tak jak w instrukcji:eek: Contour jest o wiele dokładniejszy, wygodniejszy w użyciu no i ukłucie tak nie boli więc jak macie wybór to go polecam:-)

Do góry