reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Tak pisza necie,ale mysle ze lepiej słuchac swojej Pani doktor;-)różne rzeczy mozna wyczytac.
Cieżki byl ten pierwszy raz wkłucia igły przez Glukometr?

pierwsze wkłucie nie najgorsze, idzie sie przyzwyczaić, ale tak jak pisałam wyżej wszystko tez od dołączonego nakłuwacza zależy:-) mój stary glukometr potrzebował dużej kropli więc nakłucie na 3 stopniu dość bolesne, przy tym co teraz mam na 3 nic praktycznie nie czuje:-) więc spokojnie inny pierwszy raz boli bardziej:-D no i poród też:-D

reklama
obecnie jestem w 34 tygodniu. diete stosuje od 31. wyniki mam w normie, zdarzały mi sie pojedyńcze skoki ale tyle może być. Tylko że po kilku dniach diety glukometr zaczął pokazywać mi dziwne wyniki. Np na czczo 101, wieć mierzyłam drugi raz i już 89:eek: albo po obiedzie 150, drugi pomiar 135, trzeci 116:eek: moze być różnica między palcami ale nie aż taka, więc zmieniłam glukometr i moje wyniki na czczo nie przekraczają 90 a dzisiaj po zjedzeniu na obiadek kurczaka pieczonego, ziemniaczków i sałatki z pomidorów cukier miałam 105:-)
wcześniej miałam glukometr Diagomat, wkłucie dość bolesne ale sie przyzwyczajam po jakimś czasie, do pomiaru dość dużej kropli krwi potrzebował, teraz zmieniłam na Contour TS (poleciła mi moja siostra bo takich używają na oddziale dziecięcym w szpitalu) i jestem z niego mega zadowolona, kropelka do pomiaru malutka a ukłucie ledwo wyczuwalne:-) wymieniłam taki już całkiem stary glukometr w aptece i za 4 opakowania pasków z glukometrem zapłaciłam AŻ 4gr:-D tego glukometru nie trzeba kodować tak jak tego co miałam wcześniej. Jak robilam test z tej samej kropli na dwóch glukometrach to mi wyniki wychodziły rozbierzności o ponad 10. Nie wiem skąd takie różnice, wiem że mogą być błędy jak sie źle zakoduje ale ja robiłam wszystko tak jak w instrukcji:eek: Contour jest o wiele dokładniejszy, wygodniejszy w użyciu no i ukłucie tak nie boli więc jak macie wybór to go polecam:-)

ja tez mam Contour TS.
wczesniej robilas obciazenie, czy po 30 tygodniu pierwszy raz?ale masz fajnie juz końcówka ja musze czekac do stycznia:(

:laugh2:
ja tez mam Contour TS.
wczesniej robilas obciazenie, czy po 30 tygodniu pierwszy raz?ale masz fajnie juz końcówka ja musze czekac do stycznia:(

obciążenie robiłam w 28 tc ale że kolejka do poradni to dieta i mierzenie cukru od 31 tc. Ale jak tylko sie dowiedziałam że mam ten cukier za wysoki to odstawiłam cukier i potrawy smażone, a taka ścisła dietka to po wizycie w poradni. jeden plus z diety to to że albo sie chudnie albo chociaż nie tyje:-) ja jeszcze przed wizytą w poradni schudłam 1,7kg, samo odstawienie cukru i smażonego zrobiło swoje, no i stres przed wizytą pewnie też zadziałał;-) ja schudłam ale synuś rósł prawidłowo więc jest ok:-) teraz w czawartek mam wizyte u mojej gin więc sie okaże czy jeszcze schudłam bo tylko u niej sie waże, bo moja waga domowa pokazuje co jej sie podoba:wściekła/y: ostatnio po śniadaniu i w jeansach pokazała mi 1,5 kg mniej niż na czczo w samej pidżamce:wściekła/y: do porodu(a dokładniej do cesarki-ułożenie miednicowe) coraz bliżej, ale im mniej czasu zostaje tym bardziej sie nie moge doczekać aż przytule moje Maleństwo:happy: jakoś wcześniej było łatwiej wytrzymać a teraz to z tej niecierpliwości na łeb dostaje

:laugh2:

obciążenie robiłam w 28 tc ale że kolejka do poradni to dieta i mierzenie cukru od 31 tc. Ale jak tylko sie dowiedziałam że mam ten cukier za wysoki to odstawiłam cukier i potrawy smażone, a taka ścisła dietka to po wizycie w poradni. jeden plus z diety to to że albo sie chudnie albo chociaż nie tyje:-) ja jeszcze przed wizytą w poradni schudłam 1,7kg, samo odstawienie cukru i smażonego zrobiło swoje, no i stres przed wizytą pewnie też zadziałał;-) ja schudłam ale synuś rósł prawidłowo więc jest ok:-) teraz w czawartek mam wizyte u mojej gin więc sie okaże czy jeszcze schudłam bo tylko u niej sie waże, bo moja waga domowa pokazuje co jej sie podoba:wściekła/y: ostatnio po śniadaniu i w jeansach pokazała mi 1,5 kg mniej niż na czczo w samej pidżamce:wściekła/y: do porodu(a dokładniej do cesarki-ułożenie miednicowe) coraz bliżej, ale im mniej czasu zostaje tym bardziej sie nie moge doczekać aż przytule moje Maleństwo:happy: jakoś wcześniej było łatwiej wytrzymać a teraz to z tej niecierpliwości na łeb dostaje

Swoja drogą to jest jakas masakra, ze niektórzy lekarze tak pózno zlecają te wyniki, ja akurat miałam wczesniej bo moja ginekolog odchodzi i robiła mi wszystkie badania przed odejsciem, a gdyby mi zrobili tak jak Tobie to bym chodziła nie wiedząc o tej cukrzycy jeszcze przez miesiąc, bo inne wyniki w normie i cukru w moczu też nie mam. Zreszta kto wie ile czasu wczesniej miałam tą cukrzyce i tego sie boję, że mogło to zle wpłynąc na moją kruszynkę:( byłam na usg 2 tygodnie temu i bylo niby wszystko ok(myślisz, ze jak by było coś nie tak to na usg by zauważyli?)

Karorek - do stycznia szybko zleci zobaczysz nim sie obejrzysz a bedziesz juz na porodówce:-DNajwazniejsze to teraz dbac o Siebie i o nasze Maleństwa:tak:Zobaczymy co mi jutro powie Pani Diabetolog:sorry:Dietke juz stosuje nie czekam do wizyty przed chwilka zjdałam nie duza ilosc warzywek z parowaru i małe udko z kurczaka:-)n awet dobre:-D
Moze znacie kochane jakies ciekawe przepisy? jest dogroma w necie , ale nie wiem czy one sa sprawdzone , w jednym z jadłospisu byla nawet bułka wrocławska:szok::szok::szok:ale raczej pieczywa bialego sie nie je:angry:
Moze jakas sprawdzona strona www?

tak jak wiesz ja nie mam doświadczenia, ale spróbuję pomóc!!!
Każdy jest inny i jak ja bym się tak odrzywiała jak piszą w necie to cały czs bym miała za niski cukier ( zdąrzyłam juz to zaobserwować).
Mój dzisiejszy dzien:( nie wiem czy wiesz ale najważniejsze jest to , że posiłki powinny być co 2,5-3 godzin, powinno ich być 5-6)
- śniadanie 1
2 kromeczki takie małe ciemnego chleba z masłem , szynką drobiową i papryka
- śniadani2
2 kromeczki z tym samym co śniadanie 1 + 100 gram serka wiejskiego z rzodkiewką
- obiad ( dzisiaj udało mi sie byc w normie, anie poniżej)
miska zupy warzywnej+ kromka chleba ciemnego,
filet z kurczaka(duszony) z marchewką i groszkiem+ troche przypraw+ odrobina masła+ 2 ziemniaki
- podwieczorek
2 kromki ciemnego chleba z maslem, szynką i papryką+ owoc kiwi
- kolacja
2 kromki chleba (tak jak wyżej)+ jogurt z rzodkiewką
- 2 kolacja 22.00( bardzo ważne)
1 kromka chleba

Więc na pewno sie nie głodzę, a cukry mam niskie, najwyzej 110, myslę, że w moim przypadku wystarczylo tylko odstawić słodycze i fast foody, bo przeciez ta moja dieta raczej nie wygląda na dietę tylko na zdrowe, regularne odrzywianie.
wiem, że niektore dziewczyny po czymś takim mialy by za wysoki cukier(nie wiem od czego to zalezy).

Karorek - do stycznia szybko zleci zobaczysz nim sie obejrzysz a bedziesz juz na porodówce:-DNajwazniejsze to teraz dbac o Siebie i o nasze Maleństwa:tak:Zobaczymy co mi jutro powie Pani Diabetolog:sorry:Dietke juz stosuje nie czekam do wizyty przed chwilka zjdałam nie duza ilosc warzywek z parowaru i małe udko z kurczaka:-)n awet dobre:-D
Moze znacie kochane jakies ciekawe przepisy? jest dogroma w necie , ale nie wiem czy one sa sprawdzone , w jednym z jadłospisu byla nawet bułka wrocławska:szok::szok::szok:ale raczej pieczywa bialego sie nie je:angry:

Troche się rospisałam a zapomniałam napisać o co mi konretnie chodziło:) o to, że każdy musi na sobie sprawdzić co i jak, a to sie nie uda jak nie masz glukometru. Najważniejsza zasada to nie smażyć tylko dusić, gotować, piec, robić na parze itp. aha no i mniej przypraw szczególnie soli bo podnosi ciśnienie, a w cukrzycy to sie częściej ponoć zdarza.
Daj znać co Ci powie jutro lekarka, może się wszystkie mylimy i Twoje wyniki są ok:) ale to wtedy ja bym poszła się wykucać z moim ginekologiem i diabetologiem, bo mam nizszy wynik niż Ty, ale by bylo, raczej nie ma szans:(

Karorek- zawsze jakas nadzieja jest:tak:Jutro wieczorkiem wszystko opisze co i jak bo dopiero na 18.40 mam wizyte.
Moze i sobie wmawiam ,ze sa plusy tego calego zdrowego jedzenia:-)dziecku dostarczamy same witaminy ,duzo nie przytyjemy wrecz odwrotnie:-)Wiec nie ma tragedi choc w pewnym momencie mam takie dołki ze nie wiem co z soba robic.Jeszcze trzeba sie ruszac spacerowac itp wtedy spala sie cukier - tylko jak mnie wiazadla bola nawet przy wstawaniu z łóżka:eek:

każdy musi sam sprawdzić co może jeść. Ja np jem chleb mieszany ze słonecznikiem lub soją i cukier po nim mam ok, wyższy cukier miałam po chlebie graham. tak samo po makaronie razowym, ugotowanym aldente z łyżką chudego twarożku cukier wyższy niż po zwykłym spaghetti (mięso z indyka).
Ja jak robie mężowi na obiad kotlety mielone to sobie z tego samego mięsa robie takie małe kulki i gotuje. Kroje troche kapusty pekinki i plaster pomidora, koperek, doprawiam solą i oliwą i do tego wrzucam cieplutkie pulpeciki. Do tego kromka chleba i po takim czymś mam cukier 98:-)

ja mam diete stosować wg wymienników i 6 jeść posiłków dziennie a wg nich można zjeść nawet chleb pszenny tylko wtedy mniejsza ilość kromek, nawet kawałek placka można zjeść na podwieczorek. Trzeba kontrolować cukry i wiadomo co można :-)
na początku miałam problem z regularnością i zjedzeniem śniadania do godziny 9, bo ja rano lubie sobie pospać. No i musiałam zmniejszyć ilość jedzenia, na śniadanie zjadam tylko jedną kromkę chleba bo po zjedzeniu 2 nie byłam głodna jak przychodziła pora 2 śniadania :-) a na2 śniadanko zjadam przeważnie albo jabłko albo jogurt bakoma frutica, jest bez cukru i po nim mam cukier ok 100.

reklama
każdy musi sam sprawdzić co może jeść. Ja np jem chleb mieszany ze słonecznikiem lub soją i cukier po nim mam ok, wyższy cukier miałam po chlebie graham. tak samo po makaronie razowym, ugotowanym aldente z łyżką chudego twarożku cukier wyższy niż po zwykłym spaghetti (mięso z indyka).
Ja jak robie mężowi na obiad kotlety mielone to sobie z tego samego mięsa robie takie małe kulki i gotuje. Kroje troche kapusty pekinki i plaster pomidora, koperek, doprawiam solą i oliwą i do tego wrzucam cieplutkie pulpeciki. Do tego kromka chleba i po takim czymś mam cukier 98:-)

ja mam diete stosować wg wymienników i 6 jeść posiłków dziennie a wg nich można zjeść nawet chleb pszenny tylko wtedy mniejsza ilość kromek, nawet kawałek placka można zjeść na podwieczorek. Trzeba kontrolować cukry i wiadomo co można :-)
na początku miałam problem z regularnością i zjedzeniem śniadania do godziny 9, bo ja rano lubie sobie pospać. No i musiałam zmniejszyć ilość jedzenia, na śniadanie zjadam tylko jedną kromkę chleba bo po zjedzeniu 2 nie byłam głodna jak przychodziła pora 2 śniadania :-) a na2 śniadanko zjadam przeważnie albo jabłko albo jogurt bakoma frutica, jest bez cukru i po nim mam cukier ok 100.

o Boże to czemu ja jem tak dużo i mam te cukry takie niskie. Może jest coś nie tak??? Jak bym zjadla tylko taki jogurt to bym chyba miała cukier ponizej normy. Napisz prosze co o tym myślisz. Ja mam wizytę u diabetologa dobiero za tydzień w środę nie wiem czy mam dzwonić wczesniej!?:baffled:

Do góry