reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Witam porannie:):)

Nikus obudził się lekko zaziebiony kaszelek i cieknie z noska, ma takie chore oczka .... dzis niedziela do lekarza nie pojde ... co w takiej sytuacji moge podać dziecku zeby nie czekac do jutra ...moge podać mu Pulneo na ten kaszelek czy sa jakies syropki inne skuteczne ...temperaturki nie ma jak narazie ....

reklama
Aga - to będzie normalne obciązenie z piciem 75g glukozy.

Agula - biedny Nikuś. Ja dawalam malemu Pulneo sama jak mu sie jakas chrypka robila - bo kiedys mu przepisali i zostało to potem wykorzystalam reszte i mu przeszlo samo bez lekarzy zadnych. Na katarek oczywiscie sól morska, dobry jest ten Nasivin w kropelkach dla niemowląt, no i maść majerankowa do smarowania pod nosek - jest super, sami z mezem zaczęliśmy stosować. No i też możesz zaparzyc majeranek, odcedzić przez sitko lub gazę i dawać mu w ciągu dnia po kilka łyczkow - zdezynfekuje to trochę gardełko i rześko mu się zrobi. Kiedys mi to Agga polecila i stosowaliśmy i znikała po tym chrypka. U nas tez lekki katarek, mam nadzieje ze na tym sieskonczy.

Aga - to będzie normalne obciązenie z piciem 75g glukozy.

Agula - biedny Nikuś. Ja dawalam malemu Pulneo sama jak mu sie jakas chrypka robila - bo kiedys mu przepisali i zostało to potem wykorzystalam reszte i mu przeszlo samo bez lekarzy zadnych. Na katarek oczywiscie sól morska, dobry jest ten Nasivin w kropelkach dla niemowląt, no i maść majerankowa do smarowania pod nosek - jest super, sami z mezem zaczęliśmy stosować. No i też możesz zaparzyc majeranek, odcedzić przez sitko lub gazę i dawać mu w ciągu dnia po kilka łyczkow - zdezynfekuje to trochę gardełko i rześko mu się zrobi. Kiedys mi to Agga polecila i stosowaliśmy i znikała po tym chrypka. U nas tez lekki katarek, mam nadzieje ze na tym sieskonczy.

mowisz ze z glukoza? u nas to daja do picia lucozade:-D zobaczymy....bo cos mi sie zdaje ze tylko na czczo mi krew pobiora....no ale nie ma co gdybac;-)

u nas dzis znow cosik zawiewa i widze ze znow bedzie padac.....trzeba bedzie kombinowac coby miedzy deszczami spacer uskutecznic :-D

nas czeka przeprowadzka niedlugo,czekamy tylko na klucze do naszego domku i mam nadzieje,ze do konca tego miesiaca juz na bank je dostaniemy w koncu bo czekamy juz 6 miesiecy,ale domek wyszykowany bedzie co mnie bardzo cieszy:)tak wiec dam znac jak cos bo pewnie neta od razu miec nie bede bo tu z tym irlandzkim pospiechem to wszystko mozliwe:-D

no nic....lece poczytac poki reszta jeszcze spi sobie:)
milej niedzieli

Hemoglobiny glikowej nie miałam robionej, na tej wizycie diabetolog tylko pytał mnie o obciążenie genetyczne, oglądał kartę ciąży, pytal się jakie leki biorę, czy mam jakieś powazne choroby, operacje za sobą. Powiedział, że zobaczymy po 2 tygodniach czy jest to cukrzyca ciażowa czy tylko lekka nietolerancja i wysłał mnie na szkolenie. Ja zawsze się o wszystko wypytuję, a teraz tak sie zestresowałam, że ani jedznego pytania nie zadałam.
Jak myślicie czy przy usg połowkowym i tym wcześniejszym, gduby moja mała miała jakieś powikłania cukrzycy to by wyszło?
Ja nie rozumiem jednej rzeczy, czemu przy cukrzycy mam cukier we krwi na czczo(co jest podstawowym badaniem na cukrzyce norma okoł 60-115, wynik mam w normie). Przecież tego badania na ociążenie glukozą nie wykonuje się tak często poza ciążą, jeżeli ktoś już robi badanie to tylko ten cukier z krwi na czczo(na to wychodzi, że to badanie jest zupełnie nie obiektywne).

karorek -Hemoglobine glikowa robia zazwyczaj troche pozniej przynajmniej ja tak mialam zdaje sie miesiac przed porodem moze 1.5 ............ mialam wynik 4.5 chyba jakos tak .....a to w sumie zalezy od diabetologa kiedy ci zleci to badanie

nice - dzieki za odpowiedz mam nadzieje ze bedzie lepiej

Moja koleżanka jakiś czas temu tez mial cukrzycę w ciazy i ona po porodzie nie miala krzywej tylko własnie badanie z krwi na czczo, chociaz nie nalezala do osób które w 100% dawały sobie radę z tą chorobą. WIęc z tego morał co lekarz to inne postepowanie.

Ja w I ciąży trafiłam do diabetologa jakoś w 28 tyg. Hemoglobinę glikowaną miałam badaną na I wizycie i potem jeszcze raz bliżej porodu. Teraz obciążenia nie miałam robionego, bo od początku ciąży mierzyłam sama cukier, no i jak się skoki zaczęły to załatwiłam skierowanie do diabetologa i już mi odpuściła jakoś robienie tego obciążenia. No i też na I wizycie teraz miałam od razu pobraną tą hemoglobinę glikowaną - jutro idę na wizytę to poznam wynik.

Na czczo przy cukrzycy ciążowej nie zawsze są problemy, ja w I ciąży na czczo zawsze miałam cukier w normie, bez żadnej insuliny na noc. A w dzień po posiłkach była porażka, brałam duże dawki insuliny (50 jednostek dziennie). Przed śniadaniem brałam 30 jednostek insuliny, jadłam 2 maleńkie kromeczki razowca z polędwicą i ledwo w normie się mieściłam, albo i ja przekraczałam. Także ten cukier na czczo to nie zawsze pokazuje cukrzycę.

Witajcie słodziutkie,

Probuje sie pogodzic z ta cukrzyca ,ale jakos nie moge chodze po katach i becze:-:)-(Boje sie ze nie ogarne tego wszystkiego tzn, jedzenie tyle dziennie posiłków:szok:, liczenie co jak itd , juz nie wspomne i mierzeniu cukru , co do igieł jestem panikara nie wiem czy dam rade czy was bola te ukucia? pewnie juz jestescie przyzwyczajone:zawstydzona/y:dla mnie to jest wszytko nowosc:confused2:, a jak dieta nic nie da i bedzie trzeba brac insuline> nigdy sobie tego nie wstrzykne sama:wściekła/y::-(nie wiem czy malenstwo zdrowe ostatnie USg mialam robione w 21t.c gin mi mowil ze dopiero zrobimy ok 32.t.c ale teraz ta cukrzyca...Moze powtórzyc badania ? juz sama nie wiem ,dawno nie mialam takiego dołka...
Powiedzialam M zeby mi kupił chleb zytni a on mi kupił bułke wrocławska:angry:z tymi facetami....
Jak narazie zjadlam serek wiejski do 3% tłuszczu i jabłko:sorry:i wcale nie chce mi sie jesc przez to wszystko

reklama
hej
Witam nowe mamusie cukrzycowe
nie nadrobiłam wszystkiego

Agulla ja smaruje maścią pulmex baby na noc , ona rozgrzewa a i ostastnio słyszałam, że wapno jest dobre na katar. ja już zaczełam podawać tran

Do góry