reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

to prawda ze nie zawiera cukru, ale jak zjadłam kanapki z wedliną było ok, jak na drugi dzien ten sam zestaw tylko zamiast wedliny ser zołty to od razu wysoki cukier, to samo mam po rybie w pomidorach, wiec wole nie jesc, ale np po kawałku pizzy miałam 67, a tam przeciez był ser i to topiony bardzo kaloryczny wiec nie wiem czemu moj organizm tak zareagował.

reklama
hej dziewczyny!
jestem świeżo po odebraniu wyników:-)
glukoza na czczo 77
glukoza po 60 min 160
glukoza po 120 min 107

wychodzi, ze cukrzycy nie mam juhuuuuuuuuu!!! co nie oznacza jednak, ze się rzucam na zarcie, niestety mój pierwszy wynik po 50 g 147 przestraszył mnie trochę, więc przystopuję z futrowaniem i będę trzymać trochę dietkę.
niestety wyszły mi znów ketony, może za mało jadłam, sama nie wiem...znów 15 mg...tak poza tym to jestem mega happy i w środę do gin:-)
buziaki!

Fajnie że wszystko ok :)
Ja po pizzy miałam straszny wynik 123 :/ ale była na grubym cieście a ja zjadłam 1,5 kawałka wielkiej :)
Po jedzeniu 67 to chyba nigdy nie miałam (ile po jedzeniu mierzysz cukier Beata?)

Ostatnia edycja:
hej ptaszyna:)
ten Twój wynik po pizzy to chyba nie taki aż straszny skoro norma do 140:-) ale ja tam expertem nie jestem...
w sumie rao bylam zadowolona po wynikach i z tej radości wtrząchnęłam pawełka, a teraz mam wielkie wyrzuty sumienia:-(
zastanawiam się czy mimo dobrych wyników kupić sobie glukometr i mierzyc, może moje ograniczenie cukrów i węglowodanow przed testem obniżyło sztucznie wynik, sama już nie wiem, czy myślicie, ze jakbym miała cukrzycę to i tak na teście wyszłoby, ze cukier mam wysoko?
kurcze mi to chyba nie można dogodzić;-)
pozdrowionka!

Wyszło by! Mój gin twierdzi że od razu powinno sie robić 75g bo 50tka tylko zaciemnia obraz... Jakby miało wyjść źle to by wyszło. Nie masz nietolerancji glukozy i uwazam że zamartwianie się tym jest przesadne. Tój wynik jest zupełni normalny.

A moja norma to 120 wiec ten wynik był przekroczeniem.

Witam!Noszę pod serduszkiem 26 tygodniową dzidzię
usmiech.gif
Dziewczyny,jestem po teście obciążenia 50 g glukozą-na czczo miałam 4,52 mmol/L,po godzinie-4,88 mmol/L.Mieszczę się w normie,nie oscyluję nawet w jej granicach(3,90-6,90 mmol/L).Niestety dwukrotnie wykryto u mnie cukier w moczu(miałam robiony 3 razy w poprzednim miesiącu ze względu na infekcję),tylko że przy obu badaniach w których wystąpił cukier,nie wyparzyłam słoiczka(był z przychodni i widać niesterylny...)oraz podmywałam się rano kosmetykiem do okolic intymnych.Sądzę,że to mogło spowodować obecność glukozy w moczu,zwłaszcza,że w drugim badaniu,kiedy przestrzegałam dokładnie wszystkich "zasad"(mocz ze środkowego strumienia itd.)glukozy nie było!Moja gin uparła się jednak wysłać mnie do ośrodka dla diabetyków-uważam że jest to niepotrzebne,w końcu to krzywa cukrowa powinna potwierdzić cukrzycę-w moim przypadku tak się nie stało.Czy są jeszcze jakieś badania o które mogłabym poprosić,żeby wykluczyć cukrzycę?Czy może warto poprosić o jeszcze jedne skierowanie na mocz?Co byście doradzały w takim wypadku,żeby się nie pojawił?Wstrzymać się na dzień badaniem ze spożyciem słodyczy i owoców?Nadmienię,że rzeczywiście przed badaniami (w których glukoza wyszła) jadłam dużo słodkiego,bo były to gorące dni,opychałam się lodami i mało piłam,albo raczej-dużo wypociłam,bo byłam w ciągłym biegu...Pozdrawiam,mam nadzieję,że doradzicie mi coś sensownego!
usmiech.gif

bee89 poproś o kierowanie na obciążenie glukozą 75g - bo to jest test diagnostyczny do wykrycia cukrzycy ciążowej i kolejny raz o mocz - ale z zasadami go zrób. Można tez kupić paski do wykrywania cukru w moczu - 50 szt 15zł. Więcej nie umiem doradzić.

Hej Słodziaki.. *Aga* coś znikła.. czyżby się rozakowała?

reklama
Ptaszyna83 ja mierze cukier w godzine po posiłku i nie mogę przekroczyc 130, a czesto mam po posiłkach pon 100, ale tylko wtedy gdy w ciagu tej godziny ruszam się, choćby prysznic, mycie naczyń czy spacer do warzywniaka, a jak wiem ze przegiełam z posiłkiem to duzo pije wody ok 1/2 litra i np pocwicze ok 10 - 15 min jakies wymachy nogami na leząco i jest ok z cukrem :-) ostatnio po misce spaghetti mialam 98 bo poszłam zaraz na spacerek a najedzona byłam ze podwieczorek na siłe jadłam

Do góry