reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

na czczo najlepiej jeszcze w łóżku sobie badaj poziom. wczoraj jak sie obudzilam bardzo bolalo mnie gardlo i wzielam do ssania tantuum verde - jest z aspartamem bez cukru a poziom jak zbadalam wyszedl mi 112! teraz staram sie badac po przebudzeniu i jest naprawde dobrze

reklama
No, mnie na razie udaje sie bez insuliny, ale niestety musialam kompletnie zrezygnowac z chleba i ziemniakow:( O ile normalnie mi to w zyciu nie przeszkadzalo, o tyle w ciazy tak bym sobie zjaaaadla..;) Wsuwam niestety tylko deski Wasy, bo po najbardziej razowym chlebie cukier skacze mi dramatycznie.

To mnie zaskoczylaś. ja chleb toleruję, a jak nigdy ziemniaków nie jadałam to teraz mam chrapke na nie :) I tez pewnie gdybym nie mogla jesc to by mi ich brakowalo... takk to juz jest :)
Ale najbardziej brak mi owoców i jogurtów :( strasznie mi ciężko.

Orientujecie sie jak jest po porodzie z kontrolą? Bo mi sie marzy jeszcze na sali pyszniasty pączek! hehe

Witam wszystkich jestem nowa na babyboom i proszę was o pomoc .Moje wyniki po 50 glukozy to na czczo 114,05. po 1h-158,57. Zalecenia lekarza to test 75 glukozy i oto wyniki na czczo97,37. po 1h-180,44 po 2h-159,43.Mam skierowanie do poradni diabetologicznej (pilne)ale trafiłam na okres świąteczny i było zamknięte idę ta w poniedziałek 5 stycznia ale nie wiem czy lekarz przyjmie mnie w tym dniu czy umówią mnie na wizytę.Troszkę się stresuje bo 75 robiłam 23grudnia i będzie prawie dwa tygodnie a nie mam glukometru żeby sprawdzać co i jak .Lekarz na skierowaniu napisał zaburzenia tolerancji glukozy ale powiedział też że wyniki nie są fajne .Dodam że jestem w 29tc proszę o rade czy czeka mnie szpital i broń Bożę zastrzyki ,wy macie już temat "obcykany" z góry dziękuję.:-)

Witaj Kasiulka, powiem Ci, że moje wyniki były gorsze i nie trafiłam do szpitala, nie muszę też brać insuliny, jak narazie mam zaleconą dietę. Poprostu musisz uważać co jesz. Trzeba ograniczyć ziemniaki, makarony kluchy, chleb najlepiej żytni pełnoziarnisty. Niestety owoce też trzeba ograniczyć i to bardzo(fruktoza) mleko i przetwory mleczne(laktoza) soki no i ze słodyczmi tez trzeba się pożegnać. Mi moja diabetolog powiedziała, że mam jeść dużo mięsa i warzyw. A jak pójdziesz do poradni, to napewno dokładnie się wszystkiego dowiesz:-) Z cukrzycą da się żyć i nie aż tak strasznie jak się wydaje:tak:

Moje wyniki tez byly gorsze ale mnie skierowano na obserwacje do szpitala, przelezalam 4 dni na obserwacji i w 5 dzien mialam spotkanie z diabetologiem ktory mi wytlumaczyl co i jak takze nawet gdyby chcieli cie polozyc na obserwacji to da ci to wiele wiedzy i ukierunkuje co do diety. nie martw sie tymi 2 tygodniami bez glukometru. dobrze ze masz swiadomosc cukrzycy i na pewno nie objadasz sie ciastkami czekoladą ptasim mleczkiem i owocami :)

Dziewczyny bardzo dziękuję za szybką odpowiedz oczywiście nie objadam się ciasteczkami ale nie powiem ochota jest czasami ogromna a po świętach uzbierało się trochę zapasów:-DJak będę po wizycie to odezwę się co mi powiedział trzymajcie się cieplutko.

Witam w Nowym Roku,

Cale swieta "przeszłam" z pieknymi cukrami na poziomie 100-115. A od wczoraj mam na 6 posilkow az 3 razy cukier rowny 130 (godz. po posilku). Nigdy nie mialam wysokich cukrow po obiadku..... a tu 130! Zastanawiam sie skad sie wzial: czyżby od makaronu??? Zjadlam go ok. 3/4 szklanki.

Odmierzacie dokładnie ile czego jecie? Korzystacie z wagi kuchennej czy przybliżonych wartości? Ale co to za info, ze 1/2 średniej wartości pomidora to 1WW? Dla każdego będzie to pomidor innej wielkości...... ;-((

Czy ktróras z Was korzysta z przychodni na Karowej? Jaka jest szansa na dostanie się do diabetologa? Mozecie mi kogoś polecić?

Aneta

anemac szczerze mowiac ja nie korzystam w wymiennikow weglowodanowych i wszystko jem tak aby nie byc glodnym aczkolwiek produkty ktore wolno i nie ma problemu z poziomem cukru.

reklama
Ja jadam tak jak Justyna i też nie odmierzam niczego, ale faktycznie, moja diabetolog mówiła, ze makaron nieźle podnosi cukier:tak:

Wiecie co, mój teść jest jak małe dziecko. Lekarz kazał mu zrobić badanie poziomu cukru we krwi , no i teściunio zrobił, wyszło mu 111, czyli za wysokie, więc ja mu mówię, ze ma iść do lekarza, bo ja przy cukrzycy ciążowej to mam na czczo 80-90, a on mam jednak powyżej normy i wiecie co mi powiedział, że on pójdzie ale latem, a narazie to słodkiego nie bedzie jadł, no myślałam, że mój m to z krzesła spadnie. Jednak im człowiek starszy tym bardziej dziecinnieje:biggrin2:

Do góry