reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Hej dziewczyny. No ja równiez badam 1.5h po jedzeniu. w wigilie zrobilam sobie dyspenze i mialam 181 :) heh spory wynik ale poszlam na godzinny spacer i mam nadzieje ze przyspieszyl spalanie. w 1 dzień swiat jadlam juz wg diety oprocz salatek w ktorych byl majonez lb smietana i wynik dlugo utrzymal sie w granicy 134-136. wczoraj pozwolilam sobie na kazalek sernika to mialam po nim 120. dzisiaj juz sumiennie wszystko jem. zjadlam 5 pierogow i mi wyskoczyl cukier 131 :) wiec nie ma reguly. ale juz sumiennie uwazam na siebie zeby klopotow sobie nie narobic.

A co do kilogramów to na plusie jestem 3,6 jak ostatnio gin mnie wazyl. u diabetologa wyszlo 4,8 ale w okolicach 4-5 na plusie

reklama
Witam Wszystkie Slodkie Mamy

Jestem w 21 tygodniu ciąży ( na diecie cukrzycowej jestem od początku grudnia).Mam przed soba jeszcze 4 miesiące diety i oczywiście dość jedzenia na czas, ograniczania posiłków, mierzenia poziomu glukozy. :-((( Ale co moge zrobić???? Musze na niej byc żeby córeczka była zdrowa i mamusia nie zachorowała na cukrzycę po ciąży.
Czy macie jakieś sprawdzone przepisy, które urozmaiciłyby kuchnię?? Korzystacie z książek czy same wyliczacie co możecie a czego nie? Ostatnio zaczęłam się zastanawiać czy dobrze się odżywiam, bo przeciez to, że mam cukier w normie nie świadczy o tym, że jem odpowiednio kalorycznie i zdrowo?

Nie byłam na wizycie u lekarza diabetologa. Może byłoby warto? Jestem z Warszawy. Czy możecie tu kogoś polecić?

Aneta

anemac - myślę, że dobrze że jesteś wlasciwie od 17-18 tyg ciazy na diecie cukrzycowej. Sama chętnie wróciłabym się do tegoc zasu i od razu zrobiła obciążenie aby szybciej wiedziec i szybciej przeciwdziałac jakims efektom ubocznym. Wizyta u diabetologa jest nie tyle wskazana co moim zdaniem konieczna. Niby można poczytac na necie troche informacji, ale bez konsultacji z lekarzem nigdy nie będziesz wiedziała, czy to prawda w 100% czy tylko w 75.
Spytaj swojego ginekologa o poradnie diabetologiczną albo nawet lekarza rodzinnego.

Co do przepisów to na jedna działaja ziemniaki i jej sie podnosi bardzo cukier a na mnie nie działaja i mogę je jesc jak pić wodę :) ale musze uwazać na mleko, kefiry płatki owsiane! i gotowana marchewkę. Natomiast każdy organizm jest inny dlatego ważne jest aby skonsultować się z diabetologiem i on Ci wskaże na poenwo właściwa drogę aby to przetrwac bo sporo czasu przed Tobą :-) Ale powodzenia. Dasz radę jak każda z nas :-)

anemac, ja też uważam, ze wizyta u diabetologa jest konieczna.
A co do przepisów, to jadam normalnie, tyle, ze w mniejszych ilościach, jadam więcej warzyw i mięsa no i niestaety, tak jak pisze Justine, każda z nas jest inna i same musimy wyczuć co nam podnosi cukier, więc poprostu jak zjesz jakiś posiłek, poprostu musisz sparwdzić o ile podniósł Ci cukier... Ja np dzisiaj na obiad zjadłam udko z kurczaka, do tego łyżka ziemniaków z sosem pieczarkowym, łyżka buraczków, szklanka wody mineralnej i po godzinie miałam cukier na poziomie 93, czyli super:-)

Ooo uwielbiamn takie wyniki :) Ja po zupie z ziemniaczkami - takiej gęstej, po szklance soku jabłkowego pół na pół z wodą i po pół szklanki słonecznika 84.

Mi się np. bardzo podnosi po mleku. Np. Na czczo miałam 106, a po miseczce płatków kukurydzianych z mlekiem 196. Ale już po przetworach mlecznych (twaróg) już nie. Podnosi mi się też po ziemniakach i chyba po pomidorach (ale to jeszcze muszę sprawdzić).

hejka ja jestem w 10 tygodniu ciąży i już mam problem z cukrem, co prawda to jeszcze nie cukrzyca ciążowa ale nietolarancja glukozy. Od ponad tygodnia jestem na diecie tak można powiedziec ale niestety jej stosowanie bardzo mi utrudniaja wymioty, kóre mnie cały czas męczą. Bardzo się zaczynam martwić, ze skończy sie insuliną ...cały czas na czczo mam poziom cukru od 99 - 112 to dużo , w ciągu dnia od 119- 139 jak zgrzeszę to 150 i 160 się zdarzyło :( nie bardzo sobie radzę z dieta ogólnie jem bardzo mało i wiem że to nie dobrze ale nie mogę więcej bo wtedy strasznie wymiotuje...
teraz jetsem na etapie że boje się cokolwiek jesc z mysla ze mi cukier skoczy:( a jesc cos muszę ;( boje sie o dziecko i to tez nie poprawia sytuacji

nikuś staraj sie jesc malo ale czesciej. Osobiscie nie mialam problemow z wymiotami ale kolezanka stosowala od samego poczatku Prenatal tylko nie wiem czy classic czy complex. musisz na internecie poszukac ktory pomaga przy wymiotach. i naprawde przechodziła to dużo łatwiej.

reklama
mnie martwią najbardziej moje cukry na czczo, najczęściej powyżej 100 , 101 -107 , najwięcej 112 aż się boje co powie za tydzień pani diabetolog:(

Do góry