reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Qrcze, alez duzo nas doswiadcza.......

Bylam dzis na KTG trzeci raz w tym tygodniu.... Czasami tetno dzidzi wzrasta do 180, ale zaraz spada i jest w normie. Jeden lekarz mówi, ze jest OK. W opisie pisze oscylacja falujaca zapis reaktywny. Inny troche sie tym zaniepokoi.... Sama nie wiem co mam o tym myslec.... Licze sobie ruchy trzy razy dziennie i tu jest ok.
Dzis podczas KTG powiedziano mi, ze mam sie zgłosic tydzien przed terminem porodu do szpitala. Mam tam zostac az do porodu. Wypada to za niecale 2 tygodnie....
Czy tez macie takie zalecenia????

reklama
Monika dziękuje za wyjaśnienie, jednak dla świętego spokoju zrobie badania. Trzymam kciuki zeby było dobrze.
Anemac hmmmm.....ja wogle nie licze ruchów bo mój lekarz w zasadzie nie zlecił więc nie wiem jak to sie robi. Tetno badam tylko podczas wizyt u gin i ostatnio było od 140 do 160 u dziecka przy czym ja mam zawsze powyżej 100 jak mi mierzą ciśnienie. Powiem Ci ze nie ma co panikowac tylko teraz odocząć a w szpitalu przynajmniej bdziesz Ty i Maleństwo pod obserwacją więc ja bym była spokojna bo beda mieli tetno dziecka na oku

Aga - takie moje sprostowanie. Mam sie zglosic do szpzitala tydzien przed terminem ze wzgledu na cukrzyce ciazowa a nie podwyzszone tetno dzidziusia. Liczenie ruchow jest proste: wybierasz trzy godziny w ciagu dnia ( wtedy gdy dziecko jest aktywne) i w kazdej masz naliczyc 10 ruchow. Jesli doliczysz do 10 to juz dalej nie musisz w tej godzince nic liczyc. Jesli ruchow jest tylko 4 to liczysz nastepna godzine jak dalej nie ma 10 to jedziesz do szpiitala na KTG. My slodkie mamusie powinniesmy miec KTG od 34 tygodnia ciazy 1 raz w tygodniu a od 38 dwa razy w tygodniu.

:eek: anemac teraz już rozumiem - ale Ty bierzesz insuline? W zasadzie to jaki jest tego powód ze nie czekasz do skurczy w domu????
Bo ja właściwie nie słyszałam takiej wersji u swojego gin., pewnie co szpital to zasady. Tak samo jak to ze niekiedy kłada dziewczyny na kilka dni do szpitala jak stwierdza cukrzyce a w innych perzypadkach wysyłają do diabetologa.
Mam na szczęście koleżankę która jest 2 tyg ciąży przede mną, ma cukrzyce i chodzi do tego samego gin. więc jeśli będzie miała zalecone to pewnie ja tez.
Oststnio lekarz tylko wspomnia ze jeśli dabe. zmieni zdanie z diety na insuline to mam dać mu pilnie znać.

Szwedka- nie dosc, ze nie spisz to jezcze jadasz tak pozno ?:-):-). Qrcze ja jestem ciagle niewyspana! Mysle, ze to pora dnia, a wlasciwie nocy wplynela na Twoj poziom cukru.
Nie normuja Ci sie cukry tuz przed porodem? Dalej skacza? Ja czekam na to lepiej z wytesknieniem.....

A dzis po sniadanku 98 a wiec w nagrode 1 wafelek slodzony fruktoza i kawa zbozowa zabielana :-)

szwedka- no wlasnie pozna pora, i w moim przypadku wysoki cukier spowodowal by na pewno zolty ser. Oststnio tosty za mna chodza, pol ciazy jadlam je na sniadanie ale niestety...:no:
Milej niedzieli slodziaki :-)

Dziewczyny nadal nie jem chleba i wyniki po godzinie od sniadania są rewelacyjne. Wczoraj byłam na rozpoczęciu sezonu grlilowego i pomimo wielkiej ochoty na kiełbaske zjadłam szybciej przygotowane szaszłyki z piersnika z kury, papryki, cebulki i pieczarek do tego sałatke z ziemniaków w jogurcie z czosnkiem i nawet pokusiłam sie o kawałek boczku a wynik 117:)Pózniej pozwoliłam sobie na kawałeczek mięska i sałaty a wynik niewiele do góry podskoczył.:) pozdrawiam i zycze udanej niedzieli:)

reklama
no hej po chwilowym unormowaniu się cukrow jakis tydzień to trwało mogłam jeść naprawdę sporo zakazanych rzeczy a cukry i tak w normie , teraz chyba zapotrzebowanie na insuline skoczyło bo mam straszne skoki od 2 dni ( nawet 190 i 200 - 3 razy przez dwa dni -normalnie w szoku jestem) - teraz staram się ograniczyć do minimum grzechy, piję dużo wody i ruszam się ( spacerki) i jak mi się to nie unormuje to pewnie skończy sie na insulinie dziennej :( boję się jak cholerka, że te skoki mogły zaszkodzić JUniorowi ale w sumie jak poczytałam forum moja cukrzyca o tym z jakimi cukrami i hemoglobiną dziewczyny z cukrzycą przedciążowa rodzą zdrowe dzieci to się trochę uspokoiłam, ale wiadomo dobrze będzie dopiero jak Junior zawita na świecie, jeszcze 3 miesiące strasznie długo jak się czeka na wiadomość czy dziecko będzie zdrowe.

Do góry