reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Crp wysokie

U mojej malutkiej wyszła żółtaczka (nie jakaś wysoka) i crp 30 w drugiej dobie. Ma dostawać antybiotyk. Miał ktoś taką sytuację? Jak to się skończyło? :(
Szczerze mówiąc, nie pamiętam dokładnie ile miała moja pierwsza córka crp, ale tak miała podwyższone i dostała antybiotyk przez wenflon, który miała w nóżce. Miałam wtedy jakąś infekcje i po prostu przechodząc przez kanał rodny ją złapała. Dzisiaj jest chodzącą małą pyskulą, która ma 12 wiosen :D Będzie dobrze :*

reklama
A miałaś GBS dodatni? Często dzieciaczki mają wysokie crp właśnie z tego względu. U mnie tak było przy cc i bezproblemowej ciąży. Dziecku podadzą antybiotyk i ładnie spadnie. U nas crp wynosiło 24, dwa dni antybiotyku i do domu 😊

A miałaś GBS dodatni? Często dzieciaczki mają wysokie crp właśnie z tego względu. U mnie tak było przy cc i bezproblemowej ciąży. Dziecku podadzą antybiotyk i ładnie spadnie. U nas crp wynosiło 24, dwa dni antybiotyku i do domu 😊
Ujemny. Ale słyszałam, że mogą być czasem wyniki fałszywie ujemne/dodatnie.

Już wiem, że będziemy minimum do wtorku.

Ujemny. Ale słyszałam, że mogą być czasem wyniki fałszywie ujemne/dodatnie.

Już wiem, że będziemy minimum do wtorku.
No tak, bo antybiotyk minimum 5 dni trzeba podawać. Ale to bardzo dobra wiadomość bo oznacza, że nic więcej prócz podwyższonego crp na ten moment się nie dzieje i nie jest to przypadek na tyle ciężki, żeby na przyklad planować w tym momencie dłuższe podawanie antybiotyku niż niezbędne minimum. Czyli jest dobrze mimo że z oczywistych względów niefajnie.

U mojej malutkiej wyszła żółtaczka (nie jakaś wysoka) i crp 30 w drugiej dobie. Ma dostawać antybiotyk. Miał ktoś taką sytuację? Jak to się skończyło? :(
Ja nie miałam, ale koleżanka z sali tak. Mała dostała antybiotyk, crp zaczęło spadać, żółtaczka "słabła". Wyszłyśmy tego samego dnia, tj na 6 dobę po porodzie

reklama
Córka nie miała żółtaczki, ale crp 24, potem podskoczyło do 40..... Włączyli nam drugi antybiotyk. Finalnie byłyśmy w szpitalu od środy do środy. Rozkręcałam laktację na laktatorze i już przed wyjściem udawało mi się odciągać całą porcję mleka mojego. Na początku skapywały kropelki ale już trzy dni później wszystko nabrało tempa!!! Trzymaj się dzielnie i dużo zdrówka dla Was 🤗 ☺️😘
Ps. Na wypisie było, że crp przez infekcję układu moczowego, niewykrytą

Do góry