reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cos innego niz mleczko...

WIecie co ja jestem w ogóle przeciwnikiem Actimelków Danonków i innych takich, ale obawiam się że ten tekst jest nieprawdziwy, dlatego że L.casei to są bakterie i jako takie nie są wytwarzane przez organizm. Po prostu zasiedlają jelita. Prawidłowej florze bakteryjnej w jelicie sprzyja podobno dieta mleczno-warzywna, natomiast duże ilości mięsa i małe błonnika sprzyjają rozwojowi bakterii gnilnych (zapach z ust). Myślę że od czasu do czasu można se łyknąć taki "wspomagacz", ale na pewno nie jest to potrzebne codziennie.... Dawno już zrobiłam sobie taki eksperyment z actimelem, ale przerwałam bo coś zaczęło mnie łamać w kościach :-) Stwierdziłam że to o kant d... :-)

Pozdro!

Aga

reklama
Dziewczyny mam pytanko co wy dajecie dzieciom jako dodatek do drugiego dania ? U nas przez dłuższy czas był na topie ogótek kiszony i be tzw, gógura nie było obiadku ;-) tzn. drugiego dania, ale moje dziecko obraziło się ostatnio na ogórki i nie chce ich jeść , i teraz mam problem co dawać, kpuste jakąś duszoną zje, kiszona musiałabym ją drobniutko pokroić :blink:, buraczki na ciepło też zje:tak: a jeszcze jakieś propozycje - co jedzą wasze dzieciaki ? Brak mi pomysłów:zawstydzona/y:

U nas nie ma szans na żadne warzywne dodatki! Pola je tylko mięsko i dodatek (ziemniaki, ryż, makaron), żadnej surówki, ogórków lub warzyw gotowanych nie zje.
Jedynie mogę jej przemycić w zupie lub w sosie.:-(

Anzk a może fasolka szparagowa polana masełkiem lub/i bułką tartą, kalafior albo brokuły.

miesko tak ale w całosci nie pokrojone najlepiej smakuje a ryba z warzywami. naprawde chyba nie ma takiej rzeczy.. sa momnty kiedy np. kalafior nie ale za tydzien mija i je... nie wiem jak to wyszlo ale od poczatku nie było problemów.

anzk nappisze co co u nas jest to moze cie cos spasuje

sałatka - pomidor, ogórek, ogorek kiszony, cebula salatkowa (taka biała) + olej z pestek winogron PYCHA
mizeria
gotowe sałatki w plastikowych pojemnikach, takie z krótkim terminem waznosci (ŚWIEŻE)
brukselka
marchewka z gorszkiem
kalafiror
marchewka z maslem taka zasmażana
ogorki kiszone
brokuły
buraczki na gorąco/na zimno
sałatka z kapusty pekińskiej, marchewki i ogórka kiszonego (marchew i ogorek starty) +olej z pestek win.

W zasadzie to tyle.

Czy jakieś dziecko jeszcze je kaszki na śniadanie/kolacje?????

reklama
Alek żadko je obiad z dwóch dań bo ja żadko gotuje zupy, jakoś nie przepadamy i nie chce mi sie gotować dwóch dań a zupą samą sie człowiek nie naje. Czasami, jak dzis zjadł zupe jażynową z kalafiorem i ziemniaki z kotletem ale zazwyczaj je jedno danie i w nim sa ważywa gotowane a lubi: Machew z groszkiem duszoną, może byc nawet sama, brokół, kalafior, fasolka szparagowa, buraki tez jakos zje na ciepło duszone a barszcz z buraków zje ale zmiksowany i z makaronem:-D, z makaronem tez uwielbia szpinak i z jajem, ogórka kiszonego tez lubi, ale surowych ogórków ani pomidorów nie tknie i surówek róznych tez nie bardzo, czasem odrobine z kiszonki ale to jak drobniutko i dużo jabłka. uwielbia tez kukurydze gotowaną z kolby i z puszki jako dodatek w daniu.

Kasze pije na noc z butli.

Ostatnia edycja:
Do góry