reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Co się dzieje w moim brzuszku ?(z perspektywy lekarza)

reklama
w książce pisze wyniki po 2 godzinach czyli pewnie po wypiciu płynu, no nic zobaczę w 28 tk , w sumie zapytam się położnej następnym razem
Najpierw robisz krew na czczo ,potem pijesz o,75 g glukozę i po godzinie od wypicia robisz znów badanie krwi,ostatnie badanie jest 2 godziny po wypiciu.
To daje obraz całej krzywej cukrowej.;-):-):-)
Ja mam do zrobienia do 14 stycznia ,więc lada moment ten horror przede mną . :-D:-D:-D:-D:-D

wiem wiem jak wygląda krzywa cukrowa :tak: bo sama miałam to badanie w pierwszej ciąży w PL w drugiej ciąży już mieszkałam w Anglii i nie robili mi tego ale w mojej książce właśnie ujęte jest to badanie, ale te moje myśli to raczej na angielski wątek :-D:-D:-D

As a nie jest tak, ze jesli wypijesz 50g to masz badanie po godzinie, a jesli 75 to po dwóch? Ja jestem przekonana, ze tak wlaśnie jest.
Ja czekam na krzywą cukrowa jak na skazanie (położna mówiła, ze za jakiś miesiąc). Poprzednio miałam cukrzyce ciążową, bez insuliny się obylo ale bardzo scisła dieta a i tak troche komplikacji po porodzie było.

a ja chodze na glukoze co mies ale tylko z krwi... takiej (do picia)mowil ze nie bede miec...?!
Masz glukozę na czczo ,a nie test obciążenia glukozą .
Jedno badanie z drugim ma niewiele wspólnego.:no::no:

As a nie jest tak, ze jesli wypijesz 50g to masz badanie po godzinie, a jesli 75 to po dwóch? Ja jestem przekonana, ze tak wlaśnie jest.
Ja czekam na krzywą cukrowa jak na skazanie (położna mówiła, ze za jakiś miesiąc). Poprzednio miałam cukrzyce ciążową, bez insuliny się obylo ale bardzo scisła dieta a i tak troche komplikacji po porodzie było.

Kiedyś tak było.
Teraz jest ten test drugi obciążeniowy ,czyli dają od razu 75 g ,bez tej dawki początkowej.
Podobno 50 g to było za mało i wyniki często były zafałszowane .
Dopiero te drugie wyniki wychodziły prawdziwe ,więc zrezygnowali z tej pierwszej próby.
Tak mi gin tłumaczył.
Nie wiem być może tylko u nas tak jest ,a być może wszędzie ...
Tak czy siak cholerstwo ciężkie do przełknięcia ,a piłam jeszcze bez cytryny i to 2 razy...
Teraz na porcję 100 ml można sobie pół cytryny wcisnąć i podobno łatwiej przez gardło przechodzi.:-D:-D:-D:-D:-D

reklama
karis nic nie piłam wiec chyba nie mialam. dopochwowe mialam usg w 13 tyg, w pierwszej ciazy mi nie robili a teraz sprawdzali.

Do góry