Staś nauczył sie mówić "tanto" co oznacza "tamto" i "pa" co znaczy "poproszę". Szczególnie ma to zastosowanie przy jedzeniu, kiedy Stas woła: tanto! pa! tanto! pa! A my ryjemy ze smiechu. Ijak tu dziecku czegoś odmówić. Musze go nagrać.
reklama
mata-kow
mama do kwadratu :)
pa tanto i nananas oj wesoło u Was ;-)Staś nauczył sie mówić "tanto" co oznacza "tamto" i "pa" co znaczy "poproszę". Szczególnie ma to zastosowanie przy jedzeniu, kiedy Stas woła: tanto! pa! tanto! pa! A my ryjemy ze smiechu. Ijak tu dziecku czegoś odmówić. Musze go nagrać.
maajka
Czerwcowa mama 2008
Joasiek-woow,Ola juz liczy:-)
Mata-Dobrusia rozpoznaje juz niektore literki!Nawet mi przez mysl mi nie przyszlo,ze juz mozna dzieci takich rzeczy uczyc-a prosze,mozna!:-)
U nas ostatnimi czasy Maja doskonali mowienie,zaczyna ukladac dwuwyrazowe zdania.Coraz lepiej jej idzie tez niderlandzki w zlobku (rozumienie i pojedyncze slowka).
No wdrapywanie sie wszedzie tam,gdzie nie wolno.
A jak mnie przytula to tak sciska czasem za szyje,jakby mnie chciala udusic;-)Rozczula mnie to baaaardzo:-)
Mata-Dobrusia rozpoznaje juz niektore literki!Nawet mi przez mysl mi nie przyszlo,ze juz mozna dzieci takich rzeczy uczyc-a prosze,mozna!:-)
U nas ostatnimi czasy Maja doskonali mowienie,zaczyna ukladac dwuwyrazowe zdania.Coraz lepiej jej idzie tez niderlandzki w zlobku (rozumienie i pojedyncze slowka).
No wdrapywanie sie wszedzie tam,gdzie nie wolno.
A jak mnie przytula to tak sciska czasem za szyje,jakby mnie chciala udusic;-)Rozczula mnie to baaaardzo:-)
marlena nad
:)
Marysia liczy rybki w kapieli,ja mowie jeden,dwa a Marys ,,TSY,,;-)
ladnie oglada bajeczki,szczegolnie dobranocny ogrod i teletubisie,duzo rysuje i fajnie juz mowi
ladnie oglada bajeczki,szczegolnie dobranocny ogrod i teletubisie,duzo rysuje i fajnie juz mowi
Bogna zaczęła mówić "dziękuję" po posiłku - tzn. w jej ustach brzmi to :"dźkuje"poza tym jej ulubione słowo to "kopa_ka"=koparka, "nie kce"=nie chcę - dziś wieczorem poinformowała nas "nie kce koupać"=nie chcę się kąpać ;-);
poza tym je samodzielnie i dziś zrobiła 3x siku do nocnika - a nie jesteśmy jeszcze na etapie nauki - podpatruje brata ;-)
poza tym je samodzielnie i dziś zrobiła 3x siku do nocnika - a nie jesteśmy jeszcze na etapie nauki - podpatruje brata ;-)
reklama
maajka
Czerwcowa mama 2008
Dobre jestescie z tymi dziewczynkami siusiajacymi na stojaco:-):-):-)
Iwoszku-ale Bogna pieknie mowi:-)
Maje tez ucze mowic ''dziekuje'',ale na razie jej wychodzi ''uje'' z kiwnieciem glowa;-)
Ale wola ''pici''(piciu) i ''drinka''(drinken po nl),''juz''(ze juz cos zrobila)......
Iwoszku-ale Bogna pieknie mowi:-)
Maje tez ucze mowic ''dziekuje'',ale na razie jej wychodzi ''uje'' z kiwnieciem glowa;-)
Ale wola ''pici''(piciu) i ''drinka''(drinken po nl),''juz''(ze juz cos zrobila)......