reklama
marlena nad
:)
Marysia uwielbia pieniazki i karty;-)
agusia04
Czerwcowa mama'08
Marlenko nic sie nie martw. Nie zązysz sie obejrzeć a Maryś zacznie biegać. Już widzę, że podjęła pierwsze próby chodzenia przy meblach. Już niedługo sie doczekasz
marlena nad
Dziekuje Agusia
J
Jola244
Gość
nie zgodzę się z tobą głuszku u mnie Mikołaj miał kupiony chodzik chyba w styczniu a zaczoł chodzić sam na w kwietniu zdaje mi się że zależy to wyłącznie od dzieckaMarlenko norma jest do 18 miesiecy wiec spokojnie miesci sie w normie ;-). Ciesz sie ciesz póki nie lazi, Michał mi wszedł w etap wiecznego uciekania. Jak dla mnie porazka....... I nie dawaj jej do chodzika, chodzik tylko opóźnia nauke chodzenia!
kasiau30
Czerwcowa mama'08
może i tak Jolu ale tak jak na przykładzie mojej Weroniki to jak chodziła w chodziku to jej było wygodnie i nie próbowała po wyjęciu z chodzika wstawać sama a Ola nie miała chodizka i szybciej załapała samodzielne chodzenie o ponad miesiąc
magdalenkakol
Fan(ka)
Powiem wam ze to zalezy od dziecka jak bedzie mialo chodizc to nie wazne czy w chodizku czy bez bedzie chodizc i odwrotnie jak ma nie chodizc to nieebzie nawet chodzsik nie pomoze. Marlenko marysia ma jeszcze czas Ona jest pulchna wiec jest jej ciezej
marlena nad
o tak Marysia rzeczywiscie pulchnutka jest
J
Jola244
Gość
to też prawdaPowiem wam ze to zalezy od dziecka jak bedzie mialo chodizc to nie wazne czy w chodizku czy bez bedzie chodizc i odwrotnie jak ma nie chodizc to nieebzie nawet chodzsik nie pomoze. Marlenko marysia ma jeszcze czas Ona jest pulchna wiec jest jej ciezej
reklama
nie zgodzę się z tobą głuszku u mnie Mikołaj miał kupiony chodzik chyba w styczniu a zaczoł chodzić sam na w kwietniu zdaje mi się że zależy to wyłącznie od dziecka
Powiem wam ze to zalezy od dziecka jak bedzie mialo chodizc to nie wazne czy w chodizku czy bez bedzie chodizc i odwrotnie jak ma nie chodizc to nieebzie nawet chodzsik nie pomoze. Marlenko marysia ma jeszcze czas Ona jest pulchna wiec jest jej ciezej
Nie zgodze sie z wami. to nie zalezy od dziecka tylko w duzej mierze od rodzicow. Oczywiscie od dziecka tez ale my mozemy mu ulatwic badx utrudnic chodzenie. Chodzik utrudnia, niestety, jest to udowodnione naukowo wiec nie ma co sie sprzeczac. w ogóle wg mnie to jeden z najbardziej szkodliwych gadżetów dla niemowląt. Ale to moje zdanie i ja was nie potepiam absolutnie - tylko po prostu ja tak uwazam. W zyciu bym dziecka nie dała do chodzika. ale kada mama robi jak jej wygodnie.
I tak jak dziecko jest kładzione czesto na podłodze nie w kojcu, które lezy ma zabawki rozrzucone to wg mnie bedzie szybciej raczkowac i chodzic bo ma ped do chodzenia zapisany w genach. dzieki starszemu rodzenstwu i biegajacym zwierzetom tez dziecko szybciej łazi.
Oczywiscie jedne dzieci zrobia to szybciej inne póxniej. Ale skad Jola wiesz moze gdybys go nie kładła na podłodze (zakladam ze tak robiłas) to moze by zaczal chodzic w maju? a moze bez chodzika by zaczał chodzic w marcu? tego nie wiesz i nie bedziesz wiedziała. Po porstu trzeba delikatnie zachęcac jak to wszystkiego ale nie przeszkadzac.
Co do tuszy to racja, grubsze dzieci chodza póxniej. Ale z drugiej strony mój Michal kawal chlopa i Domis okruszynka zaczeli chodzic pierwsi i jakos nie zgadza sie ta teoria. Marysia do okruszynek nie nalezała i zaczeła chodzic chyba jako najpierwsza z najpierwszych. Ale fakt ze mam umiesnione dzieci a nie pulchne wiec to raczej ilosc tkanki tłuszczowej przewaza.