reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Co Potrafia Nasze Dzieci?!

No Kuba zaczął w końcu od kilku dni gugać na calego jak się do niego coś mówi, albo jak sobie leży:tak::-)
Jak położę go na brzuszku to rewelacyjnie trzyma glowę też już od jakiegoś czasu.
Tylko ja tak z opóźnieniem zdaję relację:tak:
Jak leży na brzuszku to obkręci się nawet o 180 stopni wokół swojej osi a nawet potrafi przesunąć się do przodu na brzuszku

reklama
Marta mnie zainspirowała na głównym to piszę:
Antek na 10 dni przed ukończeniem trzeciego miesiąca potrafi sztywno trzymać główkę i unosić ją będąc na brzuszku na kilka minut podnosi się również jak sfinks na przedramionach . Gada smieje się i piszczy, robi tzw" podkówkę " kiedy tata kicha. Od kilku dni robi bable ze śliny:)Chwyta za wiszące na d nim zabawki i wkłada je do buzi. Jak jest okrutnie głody trzyma raczką smoka i robi taki odgłos ojojojoj:)a i jeszcze jedno jak go przebieram odpycha się nogami podnosząc pupę do góry- potrafi w ten sposób przesnunąc się do połowy łózka:)

moja malutka co prawd jeszcze prawidłowo nie dźwiga główki, ale za to można z nia pogadać na zasadzie wymiany a-ghy, a-ghu, a-ghi, a-ghe itp. stara się powtarzać usłyszne dźwięki i do tego zaczyna sie smiać na głos :tak::-D

a z ruchowych spraw, to nie możemy się niczym chyba pochwalić, główki nie trzyma prawidłowo, nie podpiera się na przedramionach, nie robi obrotów z brzuszka na plecki, nie chwyta świadomie zabawek, a jak chwyci nieświadomie, to trzyma krótko :-:)-:)-( mam nadzieję, że jednak w tarkcie rehabilitacji szybko nadrobi zaległości i będę Was bombardować osiągnięciami malutkiej :tak:

Moj Wojtek odpycha sie nozkami tak jak Antos i w ten sposob p[otrafi sie krecic na macie. Na brzuszku glowke trzyma dos dlugo w gorze i opiera sie na przedramionach Zdaza mu sie przekrecic na plecki. Jak go trzymam na kolankach w pozycji pol lezacej to tak sie napina ze prawie usiadzie na chwilke. Cio nie bede ukrywala ze mnie przeraza. Gada sobie po swojemu ( bardzioej krzyczy) jak jedt głodny to jest staly tekst- koi koikoi. Zabawki nie lapie w l=raczki tylko jak macha nimi to je traca co go bardzo cieszy.

mata na pewno Dobrusia szybko nadrobi:tak:

moje kochane maleństwo świadomie już sięga po zabawki i potrafi już złapać je do rączki fakt jeszcze jest to bardzo nieprecyzyjne ale jak już mu się to udaje wtedy widzę cudny uśmiech na buźce i satysfakcje:-D na brzuszku uwielbia leżeć także do 30 minut mam spokój i nawet z tej pozycji zaczął sięgać po zabawki:tak: przekręca się również z brzuszka na plecki i od kilku dni z plecków potrafi na boczek:szok: strasznie się przy tym namęczy ale ja się nie wtrącam w rozwój:-D poza tym pełza i odbija się nóżkami od różnych przedmiotów..
guga, krzyczy i coraz więcej potrzebuje towarzystwa:tak:

Moje maleństwo też towarzyskie, do tego stopnia, że jak śpi to wyczuje, że nie ma nikogo w pokoju i się wybudza.
Śmieje, się gada, woła:-)
Pięknie trzyma główkę. Interesuje się zabawkami, ale nie bierze jeszcze ich do rączki.

Zdolne te nasze czerwcowe dzieciaczki :-D
Jasio już przekręca sie sam na bok - śmiesznie to wygląde najpierw zgina nóżki i przyciąga do brzuszka potem przekręca rękę i unosi głowę i kic na boczek - ale musze uważać żeby nie zrobił sobie krzywdy. Co do gugania to ja ze swoim synkiem rozmawiam jak z dorosłym a on mi po swojemu odpowiada :-D a i jak zacznę mówić guu to on się śmieje :-) niezły artysta mi rośnie :-D

Staś też trzyma główkę i na brzuszku opiera się na przedramionach, a czasem na samych dłoniach. Raz (z tydzien temu) przekręcił się z brzuszka na plecy. Do tej pory wyczynu nie powtórzył.
A poza tym guga i śmieje się. I próbuje chwytać rączkami zabawki.

A mnie mój Krzyś baaardzo dziś zaskoczył. Martwiłam się, że leżąc na brzuszku nie dźwiga główki, tylko dziubie noskiem w podłogę. Kiedy trzymam go na ramieniu do odbicia sztywno trzyma głowę i się rozgląda- więc siłę ma. Dziś położyłam go na kocyku na brzuszku i wzięłam pod paszki, żeby przesunąć bliżej zabawek-a ten trzyma głowę w górze:szok:. Położyłam go z powrotem- a malutki dźwiga nie tylko głowę, ale i klatkę piersiową :-) Okazało się, że źle układał rączki i dlatego mu nie wychodziło. A ja niemądra matka nie zauważyłam i niepotrzebnie się martwiłam.

reklama
Pochwalę się, a co :-p

Dzisiaj, tzn wczoraj ;-), mautka w końcu odkryła, że ma kciuka :tak: wkłada piąstkę do buzi, zgina w nadgarstku, ciamka nadgarstek od spodu i przesuwa się po kciuku, aż dojdzie do konca i ładuje kciuka w buźce :-) a jak to komicznie wygląda jak ona rączką manewruje, żeby do kciuka się dossać :-D:-D:-D
no i usnęła z kciukiem w buzi na spacerku :tak: moze już niedługo skończy się rola cycusia jako smoczka :-D:-D:-D oby ;-)

Do góry