reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Co Potrafia Nasze Dzieci?!

Nasza Zuzka już od kilku tygodni leżac na brzuchu sztywno trzyma głowe i dzwiga nawet tłow! Przeszłą także od etapu grrrrr do jakiegoś niezrozumiałego języka ktoym sie porozumiewa ze swoim tatą! Już od kilku tyg rownież sięga po zabwki i grzechotki zwłaszcza leżac na macie! A jak bylysmy u lekarza i pani doktor zlapala ja za dłonie to mała bez problemy podciaga sie do siadania az lekarka w szoku była! NIestety przez tą poduszke Frejki mała nie moze uskuteczniać przewracania sie z brzucha na plecki i na odwrot.:-( A raczki w buzi to moja zmora juz od baredzo dawna! Efektem sa peśniawki!:wściekła/y:

reklama
Moja jeszcze się nie przekręca ale pediatra powiedziała że bardzoładnie ruchowo rozwinięta więc się tym nie przejmuję . Nie wiem jak moja mam sobie poradzi przy przewijaniu bo robi wtedy mostek i pcha się do góry a pampers ląduje w dole - cięzka robota z tym przewijaniem teraz

A ja znalazłam sposób na mojego leniuszka, żeby wysoko głowę podnosiła :tak: kładę ją na podłodze na przeciwko włączonego tv :-p moja telemaniaczka ładnie podosi główkę, a czasem nawet klatkę pirsiową prawie do brzuszka :tak: a pomysleć, że jeszcze z 2 tygodnie temu leżenie na brzuszku było równoznaczne z przeraźliwym płaczem :sorry2:

Marta ja też wykorzystuje TV az wstyd się przyznać:sorry2: ale to czasem jedyny sposób zeby nakarmić Zuzke!Strasznie mi wstyd z tego powodu obiecuje sobie ze jak mala zacznie jesc normalnie nie bede uciekala sie do takich sposobow odwracania uwagi

Maja tez juz dzwiga sie do siadania,robi mostki przy przewijaniu,przekreca sie wokol wlasnej osi....

Moja kluseczka od wczoraj ładnie przyciąga główkę jak się ją ciągnie do siadu :tak: a czasem to tak się prostuje jakby już chciała wstawać :szok:leniuszek był z niej, a teraz wszystko na raz robi :szok:

coś mi się wydaje, że rehabilitacja nie będzie konieczna :sorry2:

Nasze szkraby jak tylko minie kolejny miesiąc to i one nabywają kolejnych umiejętności. Takie to magiczne i cudowne.

Kiedyś gdzieś czytałam stwierdzenie, że obserwowanie rozwijającego się dziecka to najciekawsze reality show na świecie :-D. Całkowicie się zgadzam:tak:. Wspaniale jest patrzeć jak na naszych oczach maluchy codziennie uczą się czegoś nowego. Po moim małym widać jak się cieszy, kiedy jest w stanie zrobić coś, czego wcześniej nie umiał. Ostatnio dobrym spsosobem na uspokojenie jest poożenie go na brzuszku...podnosi głowę i się śmieje, jakby się cieszył, że widzi świat z innej perspektywy. A wcześniej, tak jak Maty, położenie na brzuszku = płacz.

reklama
to i my sie pochwalimy
Michałek na tydzień przed skończeniem 3 miesiecy potrafi:
leżeć na przedramionach
w pozycji siedzącej (do której umie się podciągnąć leżąc na moich nogach) trzyma sztywno głowę
jak lezy na brzuchu to nóżki ma już proste
zaczyna robić tzw. samolocik jak leży na brzuszku
przerwaca się na boki, trzy razy przerwócił się z pleców na brzuch, z brzucha na plecy ma opanowane,
głośno się śmieje
zaczyna gaworzyć
składa rączki (modli się)
Pani doktor opwiedziała ze zdolnościami jesteśmy jakieś 1,5 miesiaca do przodu no ale co się dziwić jak on taki duży jest!

Do góry