reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Co nowego w buteleczce i w miseczce...

a moja mi wczoraj wyrywała kanapke z ręki i spróbowała małą ilosc(tak ciumciała) chleba razowego(skorki) i..........dzis ja wysypało a nic poza tym nie dostał od bardzo dawna?
jak uwazacie czy to moze byc reakcja alergiczna na gluten?
reakcją alergiczną na gluten są ostre biegunki a nie wysypka

reklama
dzięki kasiad:-)To od jutra próby glutenowe. Czyli jak pojawią się biegunki to znaczy że coś nie tak z tym glutenem, tak??A oprócz biegunki są jeszcze jakies inne objawy nietolerancji??

no dokładnie
kazała sprawdzac jaka tolerancje białka mała ma
bo białko musi dostawac jakies juz taraz (trzeba próbowac )bo potem nie tyle ze bedzie miał alergie ale organiz nie bedzie umiał białka strawiac
i jak sie dowiedział ze ja nie karmie piersia to kazał dawac 1 łyzeczak danona i obserwowac
jak karmiła to tez troche jadłam pod koniec i nic nie było chyba ze przefolgowałam

ale ja naprzykład teraz nie moge wypic mleka bo nie brzuch boli - organiz sie odzwyczaił od białka w takiej ilosci

Chyba te lekarke Danon sponsoruje....:crazy::sorry2:
Agusia moze ta wysypka łaczy sie jakos z tym ulewaniem?Cos wybitnie Saruni chyba nie podeszło.I skoro ma az tyle oznak,to musi sporo tego jesc...?Nie wiem czy moje teorie sa sluszne...:sorry2:

Bartek jak skonczyl 6 miesiecy nie dal w siebie wmusic mleka modyfikowanego i niestety jadl takie rzeczy jak Danonki...Zdecydowanie teraz z tym poczekam.Moze nie do roczku,ale jeszcze dobrych kilka miesiecy:tak:.

no to nie wiedziałam ale mi ktos a nawet dwa ktosie mówiły ze wysypka tez:crazy:
OBJAWY NIETOLERANCJI POKARMOWEJ
[FONT=Geneva, Arial, Helvetica, sans-serif]Nietolerancja pokarmowa to dolegliwe zaburzenie wchłaniania pokarmu w jelitach. Najczęściej występuje u dzieci. Oznacza niezdolność układu pokarmowo-trawiennego do strawienia i wchłonięcia do krwi zjedzonych składników pokarmowych. Konieczne staje się wyeliminowanie drażniącego śluzówkę jelit pokarmu z diety. Dla leczenia tego zaburzenia wchłaniania stosuje się tzw. dietę eliminacyjną. [/FONT]
[FONT=Geneva, Arial, Helvetica, sans-serif]Typowe objawy nietolerancji pokarmowej (celiakii):[/FONT]
[FONT=Geneva, Arial, Helvetica, sans-serif]- brak apetytu [/FONT]
[FONT=Geneva, Arial, Helvetica, sans-serif]- stolce obfite, półpłynne stolce z dużą zawartością śluzu, tłuszczów [/FONT]
[FONT=Geneva, Arial, Helvetica, sans-serif]- biegunka – często gwałtowna [/FONT]
[FONT=Geneva, Arial, Helvetica, sans-serif]- wymioty [/FONT]
[FONT=Geneva, Arial, Helvetica, sans-serif]- bóle brzucha [/FONT]
[FONT=Geneva, Arial, Helvetica, sans-serif]- zahamowanie wzrostu [/FONT]
[FONT=Geneva, Arial, Helvetica, sans-serif]- zmiany usposobienia - drażliwość [/FONT]
[FONT=Geneva, Arial, Helvetica, sans-serif]Alergia - czy nietolerancja pokarmowa? [/FONT]
[FONT=Geneva, Arial, Helvetica, sans-serif]Niekiedy nie możemy odróżnić alergii od nietolerancji pokarmowej. Objawy są podobne. Jednak w wielu przypadkach zaburzenia pokarmowe – wymioty, biegunki, ból brzucha wywołuje nie uczulenie, lecz tzw. nietolerancja układu trawiennego na jakiś pokarm lub jego składnik. Warto też pamiętać, że biegunkę i wymioty może również wywołać zakażenie chorobotwórczymi drobnoustrojami (bakteryjne lub wirusowe), zakażenia pasożytami, czy choćby psychiczny wstręt do danego pokarmu.
[/FONT]
[FONT=Geneva, Arial, Helvetica, sans-serif]Celiakia jest chorobą charakteryzującą się trwałą nietolerancją glutenu . [/FONT]
[FONT=Geneva, Arial, Helvetica, sans-serif]w tej chorobie pod wpływem glutenu dochodzi do zaniku błony śluzowej jelita, a w efekcie do zaburzeń trawienia i wchłaniania wielu składników pokarmowych. [/FONT]
[FONT=Geneva, Arial, Helvetica, sans-serif]Mechanizm chorobowy [/FONT]
[FONT=Geneva, Arial, Helvetica, sans-serif]Cechą charakterystyczną celiakii jest glutenozależność. Oznacza ona ustępowanie zmian pod wpływem diety bezglutenowej i nawracanie objawów, gdy diety tej się zaniecha. [/FONT]
[FONT=Geneva, Arial, Helvetica, sans-serif]Gluten to cenne odżywczo białko roślinne znajdujące się w ziarnach zbóż, takich jak pszenica, owies, jęczmień i żyto. Ostatnio stały się popularne w przetwórstwie spożywczym pszenice wysokoglutenowe, z których mąka daje sie uformować w smaczny makaron bez tradycyjnego udziału jajek, które zawierają cholesterol. W przewodzie pokarmowym osoby zdrowej białko to nie przynosi żadnej szkody. Natomiast u dotkniętych wrodzoną cechą nietolerancji glutenu uszkadza kosmki jelitowe, doprowadzając do ich całkowitego zaniku, a to powoduje zaburzenia trawienia i wchłaniania. [/FONT]
[FONT=Geneva, Arial, Helvetica, sans-serif]Przyczyny celiakii [/FONT]
[FONT=Geneva, Arial, Helvetica, sans-serif]Celiakia jest jedną z najczęstszych chorób uwarunkowanych genetycznie. Występuje z częstością 1 : 300 urodzeń. Obecnie szacuje się, że na jednego pacjenta z rozpoznaną celiakią przypada blisko 20–30 osób z celiakią nierozpoznaną, utajoną. Przypuszcza się, że toksyczność glutenu dla błony śluzowej jelita wynika z defektu immunologicznego – nieprawidłowości limfocytów T. [/FONT]
[FONT=Geneva, Arial, Helvetica, sans-serif]Objawy celiakii [/FONT]
[FONT=Geneva, Arial, Helvetica, sans-serif]Celiakia ujawnia się zazwyczaj miedzy 9. a 24. miesiącem życia, zależnie od wieku, w którym wprowadzono do diety gluten. [/FONT]

reklama
no przeciez mowie ze nie wiedziałam bo sie tym nie interesowałam;-)
a kaszy nie bede podawc wiec narazie mnie gluten nie interesował
tylko ta wysypka mnie zaniepokoiła a teraz to juz wiem ze sie matka najadła klusek :wściekła/y:

Do góry