reklama
agusia9915
Matka wariatka
no chyba tak, bo albo mleko w moim pokarmie albo ten chleb
...a kaszkę twoja mała jada ? próbowałas do kaszki do dodać troszkę owoców ?
Gosia, jada, ale przy najmniejszej probie dodania owocow pluje. i owocowej kaszki tez nie chce
ale chyba odnioslam sukces. kupilam owoce i jogurt hippa i mala zjadla z apetytem 1/4 tego duzego sloiczka wiec na razie przy tym pozostane. a o danonki zapytam pediatre przy okazji wizyty.
a z glutenem to sie raczej wstrzymam.a moze sa jakies superkorzysci zwprowadzania go wczesniej?? bo ja troche zielona jestem w temacie:dull:
lilkate, podobno wcześniejsze wprowadzanie glutenu zmniejsza ryzyko pojawienia się jego nietolerancji. Organizm dziecka w wieku 5,6 miesięcy łatwiej go po prostu przyswaja jako nowość. Kiedyś sądzono, że im później tym lepiej.:-)Ja to tak rozumiem....
Pewnie dlatego, że jak już się zachoruje, to życie przekichane, tak cały czas na diecie bezglutenowej. Jak takie ostrożne wprowadzenie do diety glutenu miałoby zmniejszyć choć trochę zachorowalność to wg mnie warto.W poniedziałek dowiem się od lekarki czy ja też mam podawać gluten Milence? Czytałam wczoraj, że tylko około 3-5 dzieci na 1500 choruje na celiakie i ma problemy z powodu glutenu. Malutko, a tyle z tym glutenem zamieszania
W poniedziałek dowiem się od lekarki czy ja też mam podawać gluten Milence? Czytałam wczoraj, że tylko około 3-5 dzieci na 1500 choruje na celiakie i ma problemy z powodu glutenu. Malutko, a tyle z tym glutenem zamieszania
W najpoważniejszej chorobie wywołanej glutenem, chorobie trzewnej - celiakii - objawy choroby (nieżyt żołądkowo-jelitowy) i zanik kosmków jelitowych pojawiają się po wprowadzeniu do diety glutenu. W Polsce liczba zachorowań na tę chorobę jest oceniana na 1:15 000 urodzonych dzieci. ;-)
Ale jest i ...
Przejściowa nietolerancja glutenu oraz alergia
Tak jak w trwałej nietolerancji - czyli chorobie trzewnej - tak i w tych schorzeniach za niepożądane reakcje (zaburzenia żołądkowo-jelitowe) odpowiedzialny jest gluten. Zastosowanie diety bezglutenowej w przypadku tych chorób przynosi z reguły dość szybką poprawę.
Zalecanym czasem stosowania leczenia dietetycznego w przejściowej nietolerancji glutenu są 2 lata. Po tym okresie ponowne wprowadzenie do diety produktów zawierających gluten zazwyczaj nie powoduje nawrotu niepożądanych reakcji klinicznych oraz nie prowadzi do uszkodzenia błony śluzowej jelita cienkiego.
cytat:
Celiakia jest chorobą charakteryzującą się trwałą nietolerancją glutenu .
[FONT=Geneva, Arial, Helvetica, sans-serif]w tej chorobie pod wpływem glutenu dochodzi do zaniku błony śluzowej jelita, a w efekcie do zaburzeń trawienia i wchłaniania wielu składników pokarmowych. [/FONT]
[FONT=Geneva, Arial, Helvetica, sans-serif]Mechanizm chorobowy [/FONT]
[FONT=Geneva, Arial, Helvetica, sans-serif]Cechą charakterystyczną celiakii jest glutenozależność. Oznacza ona ustępowanie zmian pod wpływem diety bezglutenowej i nawracanie objawów, gdy diety tej się zaniecha. [/FONT]
Jesli zanika błona sluzowa, to domyslam się, że na całe życie odczuwa się skutki choroby. Choć jak pisze Gosia, są i łagodniejsze formy, ale nigdy nie wiesz jaka akurat się przydarzy Twojemu dziecku.
Celiakia jest chorobą charakteryzującą się trwałą nietolerancją glutenu .
[FONT=Geneva, Arial, Helvetica, sans-serif]w tej chorobie pod wpływem glutenu dochodzi do zaniku błony śluzowej jelita, a w efekcie do zaburzeń trawienia i wchłaniania wielu składników pokarmowych. [/FONT]
[FONT=Geneva, Arial, Helvetica, sans-serif]Mechanizm chorobowy [/FONT]
[FONT=Geneva, Arial, Helvetica, sans-serif]Cechą charakterystyczną celiakii jest glutenozależność. Oznacza ona ustępowanie zmian pod wpływem diety bezglutenowej i nawracanie objawów, gdy diety tej się zaniecha. [/FONT]
Jesli zanika błona sluzowa, to domyslam się, że na całe życie odczuwa się skutki choroby. Choć jak pisze Gosia, są i łagodniejsze formy, ale nigdy nie wiesz jaka akurat się przydarzy Twojemu dziecku.
reklama
Joasiek
Mamy lutowe'07 Fan(ka)
ale nigdy nie wiesz jaka akurat się przydarzy Twojemu dziecku.
Oby ŻADNA z nich, ŻADNEMU z naszych lutowych dzieci!