reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Co nowego w buteleczce i w miseczce...

reklama
...a kaszkę twoja mała jada ? próbowałas do kaszki do dodać troszkę owoców ?

Gosia, jada, ale przy najmniejszej probie dodania owocow pluje. i owocowej kaszki tez nie chce:no:

ale chyba odnioslam sukces. kupilam owoce i jogurt hippa i mala zjadla z apetytem 1/4 tego duzego sloiczka:tak: wiec na razie przy tym pozostane. a o danonki zapytam pediatre przy okazji wizyty.

a z glutenem to sie raczej wstrzymam.a moze sa jakies superkorzysci zwprowadzania go wczesniej?? bo ja troche zielona jestem w temacie:dull:
 
lilkate, podobno wcześniejsze wprowadzanie glutenu zmniejsza ryzyko pojawienia się jego nietolerancji. Organizm dziecka w wieku 5,6 miesięcy łatwiej go po prostu przyswaja jako nowość. Kiedyś sądzono, że im później tym lepiej.:-)Ja to tak rozumiem....:tak::tak:
 
W poniedziałek dowiem się od lekarki czy ja też mam podawać gluten Milence? Czytałam wczoraj, że tylko około 3-5 dzieci na 1500 choruje na celiakie i ma problemy z powodu glutenu. Malutko, a tyle z tym glutenem zamieszania :shocked2:
 
W poniedziałek dowiem się od lekarki czy ja też mam podawać gluten Milence? Czytałam wczoraj, że tylko około 3-5 dzieci na 1500 choruje na celiakie i ma problemy z powodu glutenu. Malutko, a tyle z tym glutenem zamieszania :shocked2:
Pewnie dlatego, że jak już się zachoruje, to życie przekichane, tak cały czas na diecie bezglutenowej. Jak takie ostrożne wprowadzenie do diety glutenu miałoby zmniejszyć choć trochę zachorowalność to wg mnie warto.
 
W poniedziałek dowiem się od lekarki czy ja też mam podawać gluten Milence? Czytałam wczoraj, że tylko około 3-5 dzieci na 1500 choruje na celiakie i ma problemy z powodu glutenu. Malutko, a tyle z tym glutenem zamieszania :shocked2:





W najpoważniejszej chorobie wywołanej glutenem, chorobie trzewnej - celiakii - objawy choroby (nieżyt żołądkowo-jelitowy) i zanik kosmków jelitowych pojawiają się po wprowadzeniu do diety glutenu. W Polsce liczba zachorowań na tę chorobę jest oceniana na 1:15 000 urodzonych dzieci. ;-)

Ale jest i ...
Przejściowa nietolerancja glutenu oraz alergia
Tak jak w trwałej nietolerancji - czyli chorobie trzewnej - tak i w tych schorzeniach za niepożądane reakcje (zaburzenia żołądkowo-jelitowe) odpowiedzialny jest gluten. Zastosowanie diety bezglutenowej w przypadku tych chorób przynosi z reguły dość szybką poprawę.

Zalecanym czasem stosowania leczenia dietetycznego w przejściowej nietolerancji glutenu są 2 lata. Po tym okresie ponowne wprowadzenie do diety produktów zawierających gluten zazwyczaj nie powoduje nawrotu niepożądanych reakcji klinicznych oraz nie prowadzi do uszkodzenia błony śluzowej jelita cienkiego.
 
cytat:
Celiakia jest chorobą charakteryzującą się trwałą nietolerancją glutenu .
[FONT=Geneva, Arial, Helvetica, sans-serif]w tej chorobie pod wpływem glutenu dochodzi do zaniku błony śluzowej jelita, a w efekcie do zaburzeń trawienia i wchłaniania wielu składników pokarmowych. [/FONT]
[FONT=Geneva, Arial, Helvetica, sans-serif]Mechanizm chorobowy [/FONT]
[FONT=Geneva, Arial, Helvetica, sans-serif]Cechą charakterystyczną celiakii jest glutenozależność. Oznacza ona ustępowanie zmian pod wpływem diety bezglutenowej i nawracanie objawów, gdy diety tej się zaniecha. [/FONT]

Jesli zanika błona sluzowa, to domyslam się, że na całe życie odczuwa się skutki choroby. Choć jak pisze Gosia, są i łagodniejsze formy, ale nigdy nie wiesz jaka akurat się przydarzy Twojemu dziecku.
 
reklama
Do góry