reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Co nowego w buteleczce i w miseczce...

a ta moja gadzina wybredna jest ,że hej!żadna smakowa kaszka jaj nie podchodzi,w końcu wczoraj dalam jej zwykłą kaszkę mleczno-ryżową i zjadła.jeśli chodzi o obiadki to wszystko na razie jest ble:zupka jarzynowa,zupka marchwiowa z jarzynami,dynia z ziemniakami....ręce opadają!!!dziś ta dynię z ziemniakami mamalała,a krzywila się tak,że przestalam jej dawać,ale za to wypiła 1/3 soku bobofrut jabłko+marchew z dynią i winogronem(oczywiście z łyzeczki...).jutro spróbuję marchewkową z ryżem

reklama
Bibinka, Ala pewnie potrzebuje trochę więcej czasu na oswojenie się z nowymi smakami, skoro nawet kaszkę woli czystą, bez dodatków. Możesz też spróbować sinlac, on nie ma smakowych dodatków, a z powodzeniem może zastąpić mleczną kaszkę ryżową (miesza się go z wodą). Ja jeszcze nie słyszałam, żeby jakiemuś dziecku nie smakował.
Oli też bardzo lubi tego Bobofruta - jabłko, marchewka, winogrono i dynia :tak:
Podobny w smaku jest deserek Gerbera - Jabłko z marchwią i winogronami i jest gęstszy więc łatwiej podawać jest go łyżeczką - spróbuj, powienien Ali smakować. Możesz do jej ulubionych rzeczy dodawać powoli łyżeczkę innych warzyw i wymieszać, jak zaakceptuje smak, to dodawać coraz więcej, aż przyzwyczai się do innych smaków.

Wiem dziewczyny że to lekarz musi obejrzeć, dlatego pójdę dowiedzieć się jaki ortopeda jeszcze w Krakowie jest dobry, no i co na te nóżki powie moja pediatra.. ale myslę, że nawet jeśli stwierdzi, że nic się nie złego dzieje to i tak się z nią do ortopedy przejdę, bo nie da im to spokoju. Już mam nauczkę że w takich sprawach nie można polegać na opinii jednego lekarza :no:
Niby miała te nóżki badane ale to było 2,5 miesiąca temu... a potem na kontroli bioderka, w którym było podejrzenie dysplazji, miała tylko szybkie usg, bez badania.
Kurczę, ja ta różnicę w długości nóżek wyczuwam nawet jak mała jest grubo ubrana :crazy:

Druga rzecz to te placki... nie uzywałam już oliwki i nie dałam niczego z rumiankiem, więc dwie podejrzane rzeczy odpadły. Zostaje ziemniak i pietruszka z zupki, no i właśnie mleko krowie. A jeśli to ziemniak, to co ja jej będę dawała do jedzenia???? Wcześniej placki też się pojawiły jak zrobiłam jej sama zupkę z ziemniaka i marchewki. W każdej zupce i obiadku jakie mam w domu, a mam ich sporo, są ziemniaki :crazy:
Znacie jakieś dania (prócz deserków) bez ziemniaka :confused: Jeśli tak, to jakiej firmy?
Na razie dzisiaj i jutro wracamy znowu do jabłka + marchewa i zobaczymy co dalej...

Nie wiem czy w PL dostępny jest HIPP marchewka z kukurydzą po 4. miesiącu (nie zawiera ziemniaka:-p);-) W każdym razie mój Mały bardzo ten słoiczek lubi, a podałam mu go jako drugi. U np. jabłko+gruszka odpada, ale samo jabłuszko może być i bardzo je lubi:tak:

Znacie jakieś dania (prócz deserków) bez ziemniaka :confused: Jeśli tak, to jakiej firmy?
Na razie dzisiaj i jutro wracamy znowu do jabłka + marchewa i zobaczymy co dalej...

;-)
BoboVita obiadek Delikatna marchewka, 125 g, po 4. miesiącu Skład: marchew, woda, ryż

BoboVita obiadek Warzywa z kurczakiem i jabłkowym puree 125g, po 5. miesiącu Skład: marchew, ryż, woda, mięso z kurczaka (bez wywaru), sok jabłkowy, kukurydza, jabłka, masło z mleka, skrobia ryżowa.

BoboVita obiadek Marchewka z kurczakiem i śliwkowym puree, 125g, po 5. miesiącu Skład: marchew, woda, sok jabłkowy, mięso z kurczaka (bez wywaru), śliwki, skrobia pszenna bezglutenowa, masło z mleka.

HIPP
Młoda marchew - BIO
- dla niemowląt po 4. miesiącu
- Nr art. 906
- 125g Składniki:
marchew*, woda. * produkt rolnictwa ekologicznego

Krem z marchwi i ryżu z cielęciną - BIO

- dla niemowląt po 5. miesiącu
- Nr.art. 255
- 190g. Składniki:
woda, marchew*, cielęcina*, gotowany ryż*, olej kukurydziany, sól jodowana.

Krem ryżowo - jarzynowy z kurczakiem - BIO

- dla niemowląt po 5. miesiącu
- Nr art. 953
- 125g

Składniki:
woda, mieszanka warzyw*(marchewka*, zielony groszek*, pomidory*), mięso z kurczaka*, gotowany ryż*, olej kukurydziany, przyprawy*(cebula*), sól jodowana. * produkt rolnictwa ekologicznego

bioPOLEN1.JPG

Gerber po 4 i po 5 miesiącu
DANIE – Zupka marchewkowa z warzywamiPO 4 MIESIĄCU Składniki:marchew (50%), woda (użyta do przyrządzenia), pietruszka, seler, skrobia kukurydziana, olej rzepakowy niskoerukowy (jarzyny ogółem 72,5%)

DANIE – Jarzynki z indykiem, marchew, woda (użyta do przyrządzenia), pietruszka, mięso z indyka (8%), jabłka, kukurydza, skrobia kukurydziana, masło (jarzyny ogółem 59%)

DANIE – Jarzynki z jagnięcinką

marchew, woda (użyta do przyrządzenia), kukurydza, jagnięcina (8%), sok jabłkowy, skrobia kukurydziana, olej rzepakowy niskoerukowy (jarzyny ogółem 67%)
Jarzynki z królikiem

marchew, woda (użyta do przyrządzenia), mięso z królika (8%), seler, pietruszka, skrobia kukurydziana, olej rzepakowy niskoerukowy (jarzyny ogółem 68%
Groszek z pietruszkąwoda (użyta do przyrządzenia), zielony groszek (30%), pietruszka (20%), skrobia kukurydziana

Marchewka z kukurydzą

marchew (48,4%), kukurydza (29%), woda (użyta do przyrządzenia), zielony groszek, skrobia kukurydziana.

reklama
Do góry