reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Co nowego w buteleczce i w miseczce...

Oliwka lubi, ale na początku naszych eksperymentów z nowymi smakami też nie chciała jeść, tylko warzywa jej smakowały, a teraz chyba nawet woli owoce.

reklama
Dziś zrobiłam kolejne podejście,by dać Kubie szpinak z ziemniakami,no i porażka.Pluł,krztusił się i w koncu zamknoł bużkę i nie chciał za nic otworzyć(ale się uśmiałam,miał taką śmieszną minę).Więc daję sobie spokój z tym szpinakiem,przecież nie wszystko maluch musi lubić.
Nasz rozkład posiłków( wprowadzonych) narazie wygląda tak :
ok.6.00 Bebilon Pepti(jakieś 120ml-więcej nie daje rady)
ok.10.00 -1/3 słoiczka deserku(jabłuszko,j.+dynia,j.+winogrono)
ok.14.00-pół słoiczka obiadku
wieczorem po kąpieli ok.19.30.-Sinlac lub Bebilon+kleik ryżowy(jakieś 100 ml)
A po za tym cycus i cycuś...Oprócz porannego,nie wypada nam żadne karmienie piersią.Poprostu Kubuś zjada mniej mojego mleczka,ale o stałych porach.
Pewnie jak zwiększe ilość obiadku,to jedno karmienie wypadnie.I tak stopniowo.

Rozalka, no ja daje juz cały słoiczek i wtedy rzeczywiście Oliwka nie pije za duzo mojego mleczka albo w ogóle odmawia.

Ja na kaszkę ryzową z jabłkami Nestle nie narzekam. Tosia ją je chętnie. A jest tańsza niz z Bobovity.
Jezeli chodzi o warzywa i owoce, to ja podaję w ciągu dnia i to i to. Teraz nasz rozkład karmienia wygląda tak:
7.00- mleko-180ml
11.00- 1/2 słoiczka z zupką-czyli ok 60g
14.00-mleko - 180ml
17.00- 1/2 słoiczka deserkowego
20.00-mleko z kaszką-210ml
W między czasie herbatka, woda i bobofrut jabłkowy.
lilkate, a tą kaszką kukurydziana jak zagęszczasz deserki??Taką suchą wsypujesz, czy wczesniej przygotowaną??Bo deserki czasami jak soczek sa rzadkie i mnie to wkurza...
Niestety my narazie tez nie możemy korzystać z tych mlecznych przysmaków na dobranoc, bo Tosia niby na mleko jest jeszcze uczulona. Chcociaz już drugi dzien mieszam jej Nutramigen z Bebilonem i narazie nic się nie dzieje...Oby tak dalej.

Joasiek chyba narzekała na Nestle...

Masz świetną pamięć mysia23 :tak: Kaszki Nestle już nigdy nie kupię bo grudy mi się w niej robiły i śmierdziała :no: Przymierzam się do tego Sinlaca, bo z BoboVity bananowa jest ok, ale już się chyba Milence nudzi bo czasem kręci na nią noskiem. Malinowa jej nie podeszła wogóle :no: Jabłkowej wogóle nie widziałam w sklepie ale chętnie bym kupiła...

U nas menu wygląda tak (godziny mniej więcej):
7.00 - 150ml mleczka
10.00 - 150 ml mleczka
spanko
13.00 - 180ml mleczka zagęszczonego kaszką
spacerek - spanko - w czasie jego trwania soczek przecierowy
17.00 - cały słoiczek zupki albo deserku
przed kolacją jak jest głodna to jeszcze soczek
19.15 - 180ml mleczka zagęszczonego kaszką

A u nas odkąd podaję 2 posiłki dodatkowe oprócz cyca, dzień wygląda mniej więcej tak:
Dzien zaczyna się Oliwce ok 9-10 bo wtedy budzi się i nie zasypia zaraz po jedzeniu
10.00 - cyc
13.00 - obiad warzywny lub owocowy czasem popity cycem
drzemka
16.00 - cyc
19.00 - cyc
drzemka
20.30 kąpiel
21.30 sinlac popity cycem
22.30 - 23.00 cyc w czasie którego zasypia na noc
5.00 - cyc
7.00 - cyc

Czasem wskoczy jakieś dodatkowe karmienie cycem.

A! I między czasie soczek lub herbatka do picia.

Każdy plan dnia wygląda inaczej:-)Ja się zastanawiam, czy nie za bardzo zmniejszyłam ilośc posiłków mlecznych, ale Tosia nie płacze, nie protestuje, więc chyba jest ok.Wcześniej jadła 5 razy, potem 4 a teraz 3 razy na dobę.
Chciałabym dawać jej więcej słoiczka ale jeden na raz to u nas narazie nie przejdzie. Tosia ledwo połowę wciska.
kasiad, niezły wynalazek ta kaszka.

Kasiad u mnie podobnie
7 cycus
spimy
9 cycus
12 kaszka z lyzeczki oczywiscie bo smok jest beeee
15 zupka ok. 1/2 sloiczka no moze 3/4 herbatka 50ml to sukces lub soczek
17 cycus
19 owoce ok 1 lyzka stolowa kopiasta
20 kapiel plywanie 30 minut
20:30 pielegnacja
21 cycus i spimy