reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

co na obiad.....?

Bedytka, wiem, ze juz kiedys mi podawalas, ale czy moglabys jeszcze raz dac przepis na bulki na parze (nazywane kluskami na parze:-p), ale taki latwy i ktory wychodzi ;-) bo do takich "ciastowych" rzeczy reki nie mam niestety :sorry2:
sandra ja tylko źródło podawałam: Kuchnia śląska:-p:tak:

reklama
delikatna potrawka drobiowa
4 porcje
-4 torebki ryżu parboiled
-30 dkg dymki (jak nie mam to nie daję)
-puszka ananasa w plastrach
-4 srednie cebule (ja daje ile mi sie spodoba)
-4 pomidory (tez daje na swój gust)
-30 dkg piersi z kurczaka lub indyka (również według uznania)
-olej
-zalewa z ananasa
-4 łyzki kwaśniej smietany (ja nie daje bo dobre jest bez)
-zielenina (tyz nie daje bo mój nie przepada)

Ryż ugotować według przepisu na pudełku ;-)
Dymke pokroić w kostkę,cebulę w piórka a ananasa w kosteczke zostawiając 4 plasterki w całości do dekoracji
Pomidory (najlepiej bez skóry) pokrój jak leci-i tak sie rozgotują :-D a mieso w paski czy jak Ci sie podoba :-D
Na oleju podsmaz mięsko,oprósz sola i pieprzem i wyjmij z gara :tak:
W tym samym tłuszczu podsmaż cebule i dymke,dodaj pomidory i pokrojone ananasy.Chwile smaż
Dolej zalewę z ananasa i jak trzeba to troche wody i smietanę.Następnie przypraw do smaku.
Podawaj z ryzem i udekoruj zielenina
SMACZNEGO
My z M uwielbiamy ta potrawkę

Badaicka, przepisik brzmi calkiem smacznie :tak::-)

U nas dzisiaj "jadlo drwala" - placki ziemniaczane z gulaszem z szynki wieprzowej, a do tego surowka z pora z jajkiem i jablkiem :tak:

Wczoraj zrobilam chilli con carne plus tortille kukurydziane (mojej roboty, wyszly calkiem niezle :-)). Sarze nie podeszlo, wiec zadowolila sie krupnikiem ;-):-)

a u mnie tak owego obiadu nie ma, mam 3 rodzaje pakory - filet z kurki, ziemniaki i cebula w ciescie z maki "gram" czyli z cieciorki i przypraw, rozne salaty i chlebek chapati (cienkie placki smazone na patelni bez tluszczu, podobne do podplomykow) do tego sos jogurtowy z kolendra i chatni z mango - kupioone w sklepie, ja nie lubie maz tak :D

make mozna dostac w sklepach ze zdrowa zywnoscia.. 500 gr kosztuje ok 5 zl, przynajmniej ja tyle w Szczecinie dawalam

a tak wygladala mniejwiecej moja pakora

Załączniki

• images.jpg
    images.jpg
    3,7 KB · Wyświetleń: 65
ale pyszności tu pokazujecie:-D
ja też na wyjeździe rarytasy jadłam, a dzisiaj wczorajszy karczek pieczony i sałatkę z pekińskiej (ze wszystkim co było w lodówce:-p):tak:

prawie nic nie gotowałam ostatnio, Aluta była u mojej mamy i jak do niej zaglądałam to zawsze coś pysznego dostałam... naleśniki, gołąbki...
a dzisiaj była pierś z kurczaka, pekińska i puree ziemniaczane:tak:

Kotlety mielone z piersi indyka, ryz, marchewka duszona - a na jutro gotowane brokuly z surowka :-p A przynajmniej moj maz - ja w pracy do 20. Mala obiad u tesciow :-)

reklama
U nas dzisiaj ogorkowa z ziemniaczkami byla, a na drugie karczek panierowany i salatka grecka :tak:
Na jutro nie mam pomyslu ;-):-)

Do góry