reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

co na obiad.....?

reklama
Prosz bardzo:tak:

KOTLETY MIELONE ZE SLIWKA
0,5 kg miesa mielonego (ja uzywam pol na pol z udzca indyczego i szynki wieprzowej)
sliwki suszone
1 jajko
1 srednia cebula
peczek pietruszki
zabek czosnku
sol, pieprz, papryka slodka, chilli, galka muszkatolowa, kolendra (moga byc inne, jak kto lubi:tak:)
bułka tarta
oliwa z oliwek, odrobina masla

Mieso wymieszac z jajkiem, posiekana pietrucha, rozgniecionym czosnkiem, ok. 4-5 lyzkami bulki tartej rozmoczonej w zimnej wodzie (nie w mleku, bo wyjda twardziochy! mozna po prostu cala kajzerke rozmoczyc:tak:), zeszklona na oliwie z odrobina masla cebula i przyprawami. Formowac okragle kotlety, srednicy ok. 8cm, do srodka kazdego wcisnac 1-2 suszone sliwki (instrukcja krok po kroku;-):-p: nabrac w garsc mieso, uformowac kulke, w kulke wpakowac sliwki, splaszczyc;-)) i obtoczyc w bulce tartej. Usmazyc na oliwie. Wszystkie usmazone kotlety wlozyc do gara, wlac 2-3 lyzki wody, przykryc i gotowac przez ok. 2 minuty, zeby woda wyparowala, a kotlety "doszly".:tak:
Do tego robi sie sosik - w ok. 0,5l bulionu (w wersji "doroslej" z kostki, dla dzieciorow moze byc np. na rosole) rozgotowuje sie do miekkosci duza garsc sliwek; miekkie mozna pogniesc np. ubijaczka do ziemniakow lub lekko zmiksowac, zagescic ok. 1/3 lyzeczki maki ziemniaczanej, doprawic do smaku.

dzięki!! skopiowałam:tak:
ale dzisiaj z mielonego zrobiła spaghetti, pyszne wyszło, nawet Aluta wsuwała jak trza:tak:

Mniam, Dominique, pychotka :tak::-) Apetycznie brzmi, bede musiala wyprobowac :tak:

Domiska, wykwintne restauracje moga sie kryc przy Twoim menu ;-):tak::-)

U nas dzisiaj rosol z grysikiem, a na drugie pulpeciki z miesa drobiowo-wieprzowego w sosie pieczarkowym, ziemniaczki puree i salatka z pekinskiej z ogorkiem, pomidorem i cebulka (dzieki dziewczyny :tak::-D).

dzisiaj dojadałam wczorajsze... a wczoraj były frytki, kotlet z piersi z serem i suróka z kiszonej kapusty:-)

Wczoraj i dzisiaj pierogi mojej roboty z miesem i barszczyk (tez mojej roboty z buraczkow zrobiony :tak:) :-)

mmmmmmmmm......... dziewczyny ale smakowitosci gotujecie,aż sie głodna zrobiłam od samego czytania:-D
Kochane ja pekińska robię tak jak Sandra z majonezem ale nie daje cebuli tylko:
pekińska, papryka pokrojona w kostke, pomidor sparzony i obrany ze skóry i pokrojony wedle uznania, kukurydza z puszki, sól, pieprz do smaku

Moja mama robi natomiast taka sałatkę z pekińskiej i piersi z kurczaka.
Pekińska pokrojona na kawałki,pierś pokrojona na kawalki i podsmażona,kukurydza z puszki,swieży ogórek,rzodkiewka,pomidory bez skóry,czerwona fasola z puszki lub groszek,jajka ugotowane na twardo i pokrojone, majonez i przyprawy do smaku.
Potem to wszystko przekłada warstwami i zostawia w lodówce żeby sie przegryzło.
Mnie smakuje

reklama
Badaicka, pyszny przepisik :tak::-) Trzeba go kiedys wyprobowac :tak:

Ja z pekinska robie salatke "chinska", tzn. zalewam woda 2 chinskie zupki + przyprawy, do tego ,jak wystygnie i woda wsiaknie w makaron, dodaje usmazone piersi z kurczaka pokrojone w kostke i kapuste pekinska. Dodaje majonez i ewentualnie czosnek i gotowe :-)

Do góry