Prosz bardzo
KOTLETY MIELONE ZE SLIWKA
0,5 kg miesa mielonego (ja uzywam pol na pol z udzca indyczego i szynki wieprzowej)
sliwki suszone
1 jajko
1 srednia cebula
peczek pietruszki
zabek czosnku
sol, pieprz, papryka slodka, chilli, galka muszkatolowa, kolendra (moga byc inne, jak kto lubi
)
bułka tarta
oliwa z oliwek, odrobina masla
Mieso wymieszac z jajkiem, posiekana pietrucha, rozgniecionym czosnkiem, ok. 4-5 lyzkami bulki tartej rozmoczonej w zimnej wodzie (nie w mleku, bo wyjda twardziochy! mozna po prostu cala kajzerke rozmoczyc
), zeszklona na oliwie z odrobina masla cebula i przyprawami. Formowac okragle kotlety, srednicy ok. 8cm, do srodka kazdego wcisnac 1-2 suszone sliwki (instrukcja krok po kroku;-)
: nabrac w garsc mieso, uformowac kulke, w kulke wpakowac sliwki, splaszczyc;-)) i obtoczyc w bulce tartej. Usmazyc na oliwie. Wszystkie usmazone kotlety wlozyc do gara, wlac 2-3 lyzki wody, przykryc i gotowac przez ok. 2 minuty, zeby woda wyparowala, a kotlety "doszly".
Do tego robi sie sosik - w ok. 0,5l bulionu (w wersji "doroslej" z kostki, dla dzieciorow moze byc np. na rosole) rozgotowuje sie do miekkosci duza garsc sliwek; miekkie mozna pogniesc np. ubijaczka do ziemniakow lub lekko zmiksowac, zagescic ok. 1/3 lyzeczki maki ziemniaczanej, doprawic do smaku.