karoo-kp
Mama Jagodzianki
- Dołączył(a)
- 6 Styczeń 2006
- Postów
- 6 419
Sandra, ja chetnie, ale sosik mysliwski i karkowke robil kolega kucharz wiec niestety nie znam przepisu :-)
Wiem, ze karkoweczke faszerowal czosnkiem i przyprawial roznymi rzeczami - nie bardzo wiem czym. A sos mysliwski byl z torebki wiec nie jadlam
Natomiast warzywka pod beszamelem - nie ma problemu.
1 kalafior (ja uzylam Romanesco)
2-3 pomidory (ja wzielam 2 duze)
okolo 40 dag pieczarek
mleko, maka, maslo, przyprawy
kawalek sera zoltego
Kalafior umyc, ugotowac w osolonej i oslodzonej wodzie tak, zeby sie nie rozpadal (ja gotuje twardawo, bo taki mi bardziej smakuje), podzielic na rozyczki, ulozyc w plaskim naczyniu.
Pieczarki umyc, obrac (jak kto lubi - ja wole), pokroic na 4 albo w plasterki, podsmazyc z odrobina masla i soli. Wymieszac z kalafiorem.
Pomidora sparzyc, obrac ze skorki, pokroic na osemki, wylozyc na kalafiora i pieczarki.
1/4 kostki masla rozpuscic, dodac ze dwie czubate - moze trzy lyzki maki, jak to sie ladnie ze soba polaczy, to na malym ogniu dodajemy mleko po trochu, ciagle mieszajac, az sos bedzie dosc gesty, ale jeszcze plynny. Ja przyprawilam to sola, pieprzem czarnym i bialym i bazylia.
Warzywka zalewamy, na sos wykladamy starty ser zolty i na jakies 20 minut do piekarnika - az ser sie ladnie przypiecze (ja dalam na jakies 180 stopni).
Spozywac jakkolwiek - ja najchetniej samo albo tylko z mieskiem, bo jest syte :-)
Wiem, ze karkoweczke faszerowal czosnkiem i przyprawial roznymi rzeczami - nie bardzo wiem czym. A sos mysliwski byl z torebki wiec nie jadlam
Natomiast warzywka pod beszamelem - nie ma problemu.
1 kalafior (ja uzylam Romanesco)
2-3 pomidory (ja wzielam 2 duze)
okolo 40 dag pieczarek
mleko, maka, maslo, przyprawy
kawalek sera zoltego
Kalafior umyc, ugotowac w osolonej i oslodzonej wodzie tak, zeby sie nie rozpadal (ja gotuje twardawo, bo taki mi bardziej smakuje), podzielic na rozyczki, ulozyc w plaskim naczyniu.
Pieczarki umyc, obrac (jak kto lubi - ja wole), pokroic na 4 albo w plasterki, podsmazyc z odrobina masla i soli. Wymieszac z kalafiorem.
Pomidora sparzyc, obrac ze skorki, pokroic na osemki, wylozyc na kalafiora i pieczarki.
1/4 kostki masla rozpuscic, dodac ze dwie czubate - moze trzy lyzki maki, jak to sie ladnie ze soba polaczy, to na malym ogniu dodajemy mleko po trochu, ciagle mieszajac, az sos bedzie dosc gesty, ale jeszcze plynny. Ja przyprawilam to sola, pieprzem czarnym i bialym i bazylia.
Warzywka zalewamy, na sos wykladamy starty ser zolty i na jakies 20 minut do piekarnika - az ser sie ladnie przypiecze (ja dalam na jakies 180 stopni).
Spozywac jakkolwiek - ja najchetniej samo albo tylko z mieskiem, bo jest syte :-)