reklama
sandra1982
Sierpniowa mama'06 Fan(ka)
- Dołączył(a)
- 20 Marzec 2006
- Postów
- 8 063
Leika, tez prosze o przepis na ta zupe
Bedytko, zaraz wrzuce przepisik na te kotlety :-)
U nas dzisiaj drugi dzien fasolka po bretonsku :-) Mniam :-)
Bedytko, zaraz wrzuce przepisik na te kotlety :-)
U nas dzisiaj drugi dzien fasolka po bretonsku :-) Mniam :-)
Zupka jest rewelacyjna, polecam!!! Od wielu lat regularnie gości na naszym stole
Korsykańska zupa serowo-czosnkowa
1-2 główki czosnku
ok 6 dużych ziemniaków
oliwa
liście laurowe
10 dag żółtego sera
sól
pieprz
bagietka na grzanki
Obieramy ząbki czosnku (ile kto lubi, ja daję dużo) i zasmażamy na oliwie razem z obranymi i pokrojonymi w kostkę ziemniaczkami. Zrumienione wrzucamy do garnka i zalewamy 1,5 litra gorącej wody. Podprawiamy solą, pieprzem i liścmi laurowymi. Gotujemy ok 30 minut, do miękkości ziemniaków.
Zdejmujemy z ognia i czekamy aż przestygnie. Wyjmujemy liście laurowe i miksujemy zupę. Podgrzewamy przed podaniem.
W tym momencie przepis oryginalny każe dodać ser i podać z grzankami. Ja jednak wolę grzanki posypać serem na talerzu i dopiero zalać zupą, dzięki temu pozostałą zupę można potem odgrzewać.
Smacznego!!!
Korsykańska zupa serowo-czosnkowa
1-2 główki czosnku
ok 6 dużych ziemniaków
oliwa
liście laurowe
10 dag żółtego sera
sól
pieprz
bagietka na grzanki
Obieramy ząbki czosnku (ile kto lubi, ja daję dużo) i zasmażamy na oliwie razem z obranymi i pokrojonymi w kostkę ziemniaczkami. Zrumienione wrzucamy do garnka i zalewamy 1,5 litra gorącej wody. Podprawiamy solą, pieprzem i liścmi laurowymi. Gotujemy ok 30 minut, do miękkości ziemniaków.
Zdejmujemy z ognia i czekamy aż przestygnie. Wyjmujemy liście laurowe i miksujemy zupę. Podgrzewamy przed podaniem.
W tym momencie przepis oryginalny każe dodać ser i podać z grzankami. Ja jednak wolę grzanki posypać serem na talerzu i dopiero zalać zupą, dzięki temu pozostałą zupę można potem odgrzewać.
Smacznego!!!
sandra1982
Sierpniowa mama'06 Fan(ka)
- Dołączył(a)
- 20 Marzec 2006
- Postów
- 8 063
Leika, dzieki za przepis Mniam, az sie glodna zrobilam - uwielbiam takie zupy :-)
Leika, dzieki za przepis Mniam, az sie glodna zrobilam - uwielbiam takie zupy :-)
Ja też Jakoś nigdy nie miałam zamiłowania do ciężkich, typowo polskich zup, z toną mąki i śmietany ;-)
sandra1982
Sierpniowa mama'06 Fan(ka)
- Dołączył(a)
- 20 Marzec 2006
- Postów
- 8 063
Dzisiaj mamy krem kalafiorowy, a na drugie bitki, kluski slaskie i tarta marchewke z ananasem :-)
reklama
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 268
- Wyświetleń
- 21 tys
- Odpowiedzi
- 458
- Wyświetleń
- 61 tys
Podziel się: