reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

co dzisiaj bedzie - było u mnie na obiad???

reklama
dzis obiad serwowal R

danie z woreczka winiary

karkowka z ziemniakami i cebulka a do tego zrobiona przez niego surowka z pekinki,

pyyycha bylo,

dla robiacych to danie z woreczka: jak dla mnie za malo slone, ja sobie ciut posypalam po ziemniakach. A i 1h to za krotko. My po godzienie wyjelismy z woreczka do naczynia, jeszcze 10 min pod przykryciem i troche bez przykrycia.
Karkowka rozplywala sie w ustach, ziemniaki tez, cebula praktycznie zniknela. Mozna dac jej wiecej.
 
reklama
ciao ciao

nadrabiam zaleglosci i napisze zalegle przepisy jeden dla pryzybelki na kuskus a drugi dla pauli na makowca :tak::tak::tak:

kuskus z sosem
skladniki :

1) kurczak ( lub inne mieso , ,najlepiej baranina)
2). 2 cebule,male cukinie - kilka , 2 marchewki, natka selera
3) sol , pieprz, koncentrat pomidorowy
4) cieciorka

przygotowanie:

1) kurczaka umyc , pocwiartkowac , podsmazyc na oleju na zloty kolor z dodatkiem przypraw
2) nastepnie podsmazyc na tej samej patelni bardzo drobno posiekana cebule
3) nastepnie przelozyc mieso do duzego garnka , podsmazona cebule, i dodac pokrojone warzywa ( te twarde ), pokrojona na cwiartki druga cebule , cieciorke , koncentrat pomidorowy jeszcze przyprawy do smaku , i zalac wszystko woda , do ilosci pozadanego sosu
4) gotowac na malym ogniu do miekkosci miesa , mniej wiecej 1h jezeli jest to kurczak
5) kiedy mieso bedzie juz miekkie , nalezy je wyjac na talerzyk , i dodac do sosu pokrojona w cwiartki cukinie
6) gotowac az bedzie miekka ( ok 20min ) , sprawdzic czy pozostale warzywa sa juz gotowe
7) nastepnie dodac znowu mieso , tylko po to aby je podgrzac
w trakcie gotowania , doprawiac sola i przyprawami do smaku

kuskus przygotowanie
powinno sie ja gotowac na parze nad sosem , jednak w polsce trudno dostac takie garnki , a wiec latwiej ja przygotowac nad zwykla para wodna . wystarczy po prostu umiescic nad garnkiem z woda durszlak
1)kaszke nalezy przesypac do miski , ( do przeliczania ilosci stosuje latwa zasade , jedna szklanka kaszki na 2 osoby)
2) nastepnie nalezy podgrzac tyle szklanek wody ile kaszki przesypalismy do miski ( np. 2 szklanki kuskus - 2 szklanki wody )
3) do wody dodac soli , troche oleju lub masla ..i podgrzac zeby byla lekko ciepla
4) zalac nastepnie ta woda suchy kuskus w misce , ale tak by byl on rownomiernie zmoczony , nie moze plywac w wodzie !
5) wymieszac , i odstawic na 2 min , aby wchlonal wode , kaszka specznieje
6) przesypac nastepnie kuskus na durszlak i umiescic nad garnkiem z wrzaca woda
7) ma sie gotowac na parze mniej wiecej 15 min
8 ) nastepnie wysypac go do miski , dodac troche jeszcze tluszczu ( maslo, lub olej z oliwek) , kuskus jest goracy wiec sie ono latwo roztopi, i "porolowac" troche kaszke w palcach aby byla "na sypko" .
9) i znowu z powrotem na durszlak , na kolejne 10 min az kuskus bedzie taki "puszysty "
wuala ( nie wiem czy tak sie pisze) w kazdym badz razie smacznego

a dla lakomczuchow (czyt. paula:-D:-D:-D) przepis na
makowiec mojej babci

Ciasto drożdżowe na 3 strucle:

  1. 3 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
  2. 180 ml letniego mleka
  3. 150 g margaryny (lub masła), roztopionej, ochłodzonej
  4. 4 żółtka
  5. 45 g świeżych drożdży lub 21 g suchych
  6. 6 łyżek cukru
  7. 1,5 łyżki oleju
  8. pół łyżeczki soli
  9. 1 opakowanie cukru waniliowego
1. Drożdże rozpuścić z cukrem oraz mlekiem (letnim) i odstawić na około 15 minut.
2. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając na koniec rozpuszczony tłuszcz.
Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce

jesli chodzi o mak to ja mam gotowy w puszkach z Polski i podsmazam go tylko ciutke i dodaje lyzke maki i tyle

jak ciasto wyrosnie rozwalkowuje na prostokat wykladam na niego mak, zawijam strucle i owijam w papier i pieke nie umie powiedziec ile bo ja mam pomylony piekarnik i pieke na oko

dobra to na tyle a ja uciekam zrobic jakis makaron na objadokolacje jak Zaki wstanie i D z pracy wroci :tak::tak::tak:

 
Do góry