reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

co dziś na obiad??nasze sprawdzone przepisy :)

szybkie, łatwe, tanie i smaczne parówki (dla dzieciaków robię takie cienkie kiełbaski z sokołowa) w cieście francuskim

parówki lub kiełbaski zawijam w plaster sera a następnie w paski ciasta francuskiego o szer. ok. 2 cm (tak na ukos) i do piekarnika na ok. 10-12 min. w temp. 220

ciasto francuskie kupuję w biedronie - tanie i sprawdzone ;-)
 
reklama
Przepis od koleżanki :-) Potwierdzam, że są pyszne.
Chrrrruupią naprawdę wspaniale i są przepyszne! Nie wiem, czy po kilku dniach nadal będą dobre i
chrrruupiace, bo nie wróżę im dłuższego żywota niż jedno czy dwa
popołudnia ;-). Nie wymagają dużego nakładu pracy, składniki są łatwo
dostępne i nie drogie. Jedyne o czym nie można zapomnieć, to by na
blaszce układać je w sporych odstępach - bardzo rosną na boki. Przepis
pochodzi z 'The best of America's Test Kitchen 2009'. Bardzo polecam!

Składniki na około 35 ciastek:

* 200 g miękkiego masła
* 1 szklanka drobnego cukru do wypieków (dodałam 3/4 szklanki)
* 1/4 szklanki ciemnego brązowego cukru
* 1 duże jajko
* 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
* 1 szklanka mąki pszennej
* 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
* szczypta soli
* 2,5 szklanki płatków owsianych*


Masło utrzeć (zmiksować) na puch, pod koniec wsypując biały cukier i
dalej miksując. Dodać cukier
brązowy i zmiksować. Dodać jajko i zmiksować. Wsypać pozostałe składniki
na jeden raz i zmiksować.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta robić kulki wielkości
orzecha włoskiego (lub większe, wedle uznania), spłaszczyć je łyżką.
Układać na blaszce z sporych odstępach. Piec w temperaturze 180ºC
przez około 15 - 17 minut do lekkiego zbrązowienia (piekłam 14 minut).
Chwilę odczekać przed zdjęciem z blachy, potem studzić na kratce.

Smacznego :)
 
Do góry