reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

co dziś na obiad??nasze sprawdzone przepisy :)

Anja - dzięki! Bomba chlebuś, urósł szybko i pięknie, zrumienił się jak dziewica i rozchodzi się w tempie ekspresowym :-D Ciut mało soli - narzeka mój mężuś ruszając jadaczką hihi :-D

Dla zachęty załączam fotencje:






A przepis na serio łatwy, nawet dla mnie co do tej pory chleba nigdy nie piekła, ma rozwalony piekarnik i unika jak ognia przepisów z drożdżami (pomijając pizze). No i dodałam olej zamiast oliwy i jakoś wyszło :-p.
 
reklama
Marta prosiłaś o przepis na kruche ciasto z owocami i kruszonką (ja zwykle daję tarte jabłka z cytryną i cynamonem, tym razem dałam rabarbar ale wyszło troszkę mokre).

3 szkl. mąki
1 kostka Kasi
4 jajka (tzn. 1 całe + 3 żółtka)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szkl. cukru
1 cukier waniliowy

Zagniatać wszystko razem tak długo aż uzyska konsystencję plasteliny. Wysmarować formę margaryną i włożyć lekko rozwałkowane ciasto tak by oklejało także brzegi.

Kruszonka:
1/2 kostki masła
1/2 szkl. cukru
3/4 szkl. mąki krupczatki
2 cukry waniliowe.

Składniki porządnie posiekać, zarobić czubkami palców i od razu posypać ciasto. Piec 30-40 min w temp. 180 stopni.

Foto wersji z rabarbarem:

 
Iii tam, to nawet nie przepis tylko misz masz - wrzucasz co masz w lodówce ;-)

Ja wczoraj wsadziłam go do żaroodpornego naczynia z małą ilością oleju na dnie by nie przywarł, posypałam solą, pieprzem i przyprawą do ryb Kamis, nałożyłam plastry mozarelli na górę i polałam śmietaną taką do gorących potraw. No i zapiekłam. Do tego kartofelki, surówka i gra :-) Czasem daję taki gotowy sos w proszku ze sklepu - np koperkowy...

No a łosoś najlepiej od ogona - nie ma ości!
 
Ostatnia edycja:
Poznałam na chrzcie fajny przepis na bombę kaloryczną :-D ale paluchy lizać....

"Wisienki"

Do połowy szklanki gorącej wody dodać opakowanie galaretki (np truskawkowej, pomarańczowej albo cytrynowej w zależności jaki kolor wisienek chce się uzyskać). Wymieszać dokładnie aż galaretka się rozpuści i dodać 2 niepełne szklanki cukru pudru. Następnie dodawać powoli mleko w proszku, aż osiągnie konsystencję modeliny (w moim przypadku to było prawie 400 gram). Toczyć małe kulki wielkości wiśni rękoma wysmarowanymi margaryną i obtoczyć w cukrze.
 
Oto przepis na pianke :-)

Skladniki:
1 paczka okrągłych biszkoptów
3 galaretki, rozne smaki - najlepiej 3 kolory
2 sniezki (bite smietany)
0,4 - 0,5 l mleka (zalezy od przepisu na sniezkach)
owoce na wierzch do galaretki np. brzoskwinie
wrzątek :biggrin2:

Zagotuj wode i rozpusc w 3 osobnych miseczkach galaretki, jedna normalnie w pol litra wody, dwie w 250ml wody. Zostaw do ostygniecia. Biszkopty rozloz na spodzie okrągłej tortownicy. Ubij sniezke wg przepisu, dodaj jedna zimną, lekko juz stezoną galaretke (ta z 250ml), jesli jest dosc geste wylej na biszkopty do blachy, wstaw na chwile do zamrazalki(10-15min) lub gorna polke lodowki , w tym czasie ubij druga sniezke i znow dodaj druga przygotowana galaretke (250ml). Jesli pierwsza warstwa pianki jest dosc zastygnieta, mozesz wylac delikatnie drugą warstwe i znow wstaw na troche do lodowki lub zamrazarki (trzeba poczekac zeby warstwy troche zastygły zeby sie nie zmieszały), kiedy druga warstwa pianki juz dosc zastygnie rozłoz na wierzch owoce i wylej na góre trzecią galaretke juz lekko stezona (500ml) i wstaw do lodowki, az wszystko ładnie stęrzeje :biggrin2: Smacznego

Moze troszke namieszałam, ale pisałam swoimi słowami :biggrin2: he he

Ps. Znalazłam ten sam przepis, inaczej opisany. Moze bardziej zrozumiały:


Składniki:
biszkopty z opakowania (okrągłe lub podłuzne) - mozna upiec biszkopt
2 śnieżki
2 szkl mleka
3 galaretki (najlepiej każda innego koloru)
4 szkl wody (wrzątek)

Wykonanie:
1 - Układamy biszkopty w tortownicy
2 - W jednej szklance wody rozpuszczamy galaretkę.
Ubijamy 1 śnieżkę w 1szkl mleka. Ostudzoną i lekko stężoną galaretkę wlewamy powoli do garnka z ubita śnieżką. Jeżeli całość jest zbyt żadka, wkładamy do lodówki, aby trochę stężało. Nastepnie wylewamy na biszkopty i wkładamy do lodówki.
3 - galaretkę i śnieżkę przyrządzamy jak w pkt 2
31.gif

Nastepnie wylewamy na STEZALA wczesniej mase; tak aby się nie pomieszały, gdyż zalezy nam na uzyskaniu 2 wartsw przez różne kolory galaretek i wstawiamy do lodowki
4 - ostatnią już galaretkę rozpuszczamy w 2 szkl wody. Po lekkim stężeniu wlewamy na "ciasto". Wkładamy do lodówki, aby całkowicie stężała.
 
PASTA JAJECZNA
4 ugotowane na twardo jajka
100g serka topionego-ja daję śmietankowego
1 mała cebula
odrobinę posiekanej natki pietruszki


Jajka zetrzeć na tarce o grubych oczkach dodać serka topionego posiekanej drobno pietruszki oraz cebulki do smaku pieprz sól Wszystko wymieszać i gotowe...
 
reklama
Słynny makowiec a`la Wild Wind :-):

Ciasto do makowca.
0.5 kg mąki
0.5 kostki masła
3 jaja
10 dkg drożdży
0.5 szklanki cukru
szczypta soli

Mąkę, masło, 3 cale jaja, cukier, sól zagnieść.
W kubku zrobić rozczyn z drożdży=10 dkg drożdży+łyżka cukru+1/3 szklanki ciepłego mleka+mąka.
Po wyrośnięciu dodać do zagniecionego ciasta. Wyrabiać aż odchodzi od reki. Utoczyć kulę. Zawinąć w gazę albo pieluchę tetrową malucha i włożyć do wiadra z zimną wodą (pełne wiadro wody).
Po wypłynięciu ciasto wyjąć z wody i gazy. Rozdzielić na 2 części i wałkować na grubość jak na makaron. Na każdą z części kłaść masę makową. Ja kupuje zazwyczaj Bakalland z bakaliami-już gotową.
Po rozłożeniu maku zawijam w rulon. Smaruje rozbełtanym jajem albo białkiem i zawijam w papier do pieczenia lub pergamin. Kładę na blachę. Piekę 45 min 180 stopni, góra dół.

(Brzmi skomplikowanie ale chyba spróbuję, bo już mi ślinka cieknie - Iza)
 
Do góry