reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

ciężaróweczki po in vitro

reklama
Przedwczoraj był ten live na babyboom z doktor od szczepień i tez o tym mówiła. Krztusiec jest paskudnym chorobskiem, a dzieci szczepi się dopiero z tego co pamiętam jak maja 6 tyg. Przez te 6 tyg bez przeciwciał od mamy dziecko jest bezbronne, a krztusiec może przyniesc do domu każdy odwiedzający, bo może chorować bezobjawowo.
Inna sprawa, że ja sama pytałam o to szczepienie lekarza i mówił, że oczywiście zaleca szczepienie, ale nie wiem czy sam z siebie by o tym powiedzial.

Przedwczoraj był ten live na babyboom z doktor od szczepień i tez o tym mówiła. Krztusiec jest paskudnym chorobskiem, a dzieci szczepi się dopiero z tego co pamiętam jak maja 6 tyg. Przez te 6 tyg bez przeciwciał od mamy dziecko jest bezbronne, a krztusiec może przyniesc do domu każdy odwiedzający, bo może chorować bezobjawowo.
Inna sprawa, że ja sama pytałam o to szczepienie lekarza i mówił, że oczywiście zaleca szczepienie, ale nie wiem czy sam z siebie by o tym powiedzial.
tak duzo tu o tym kiedys rozmawialysmy, ze w Pl ginekolodzy tego nie pilnuja i dziewczyny same sie dowiadywaly i zalatwialy niestety. No ja Wam pisalam o noworodku, u nas w zlobku braciszek jednej z dziewczynek mial chyba 3 tyg jak zlapal krztusiec, mama nieszczepiona (co jest mega dziwne, bo u nas kazda ciezarna dostaje na to skierowanie) no i ledwo go uratowali. Teraz ma sie dobrze, ale rodzice przeszli pieklo.

Czyli nie ma co sie zastanawiać. Ja swojego na ostatniej wizycie pytalam to mowil, ze pewnie. Ale wiecie ;) lepiej Was jeszcze zapytać ;) ile placilyscie za to szczepienie? Bo ja rodzinnego zrozumialam, ze jak mi teraz moj ginekolog wypisze, ze rekomenduje szczepienie to mi da skierowanie na refundacje. Bo w luxmedzie mi powiedzieli 200 😱

Ja też około tyłu płaciłam w swoim ośrodku zdrowia
Czyli nie ma co sie zastanawiać. Ja swojego na ostatniej wizycie pytalam to mowil, ze pewnie. Ale wiecie ;) lepiej Was jeszcze zapytać ;) ile placilyscie za to szczepienie? Bo ja rodzinnego zrozumialam, ze jak mi teraz moj ginekolog wypisze, ze rekomenduje szczepienie to mi da skierowanie na refundacje. Bo w luxmedzie mi powiedzieli 200 😱

ja swojego pytalam to powiedział że nie zaleca bo my na Podlasiu mieszkamy A nie w Warszawie i że i tak przez łożysko przeciwciała nie przechodzą. No większej głupoty nie slyszalam!
Dla spokoju dopytałam swoją gin z invicty i gina który prowadził mnie przed ciąża. Oczywiście że zalecają. Zadzwoniłam do swojego rodzinnego. Wystawila recepte na boostrix (u nas 99.99zl), kupilam i w POZ mnie zaszczepili we środę.
Więc samo szczepienie za free ale szczepionkę trzeba kupić.
Trochę ręką bolała ale to pikuś przy szczepieniu na covid. I przynajmniej jestem spokojna o malego jak się urodzi.

Mi nikt o takim szczepieniu w ciąży nie mówił 🙁

reklama
Do góry