Artemida90
Fanka BB :)
na krztusiec takDziewczyny szczepilyscie sie na krztusiec/polio?
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
na krztusiec takDziewczyny szczepilyscie sie na krztusiec/polio?
tak na krztusiec dwa razy w obu ciazach. U nas to jest bardzo rekomendowaneDziewczyny szczepilyscie sie na krztusiec/polio?
tak duzo tu o tym kiedys rozmawialysmy, ze w Pl ginekolodzy tego nie pilnuja i dziewczyny same sie dowiadywaly i zalatwialy niestety. No ja Wam pisalam o noworodku, u nas w zlobku braciszek jednej z dziewczynek mial chyba 3 tyg jak zlapal krztusiec, mama nieszczepiona (co jest mega dziwne, bo u nas kazda ciezarna dostaje na to skierowanie) no i ledwo go uratowali. Teraz ma sie dobrze, ale rodzice przeszli pieklo.Przedwczoraj był ten live na babyboom z doktor od szczepień i tez o tym mówiła. Krztusiec jest paskudnym chorobskiem, a dzieci szczepi się dopiero z tego co pamiętam jak maja 6 tyg. Przez te 6 tyg bez przeciwciał od mamy dziecko jest bezbronne, a krztusiec może przyniesc do domu każdy odwiedzający, bo może chorować bezobjawowo.
Inna sprawa, że ja sama pytałam o to szczepienie lekarza i mówił, że oczywiście zaleca szczepienie, ale nie wiem czy sam z siebie by o tym powiedzial.
Czyli nie ma co sie zastanawiać. Ja swojego na ostatniej wizycie pytalam to mowil, ze pewnie. Ale wiecie lepiej Was jeszcze zapytać ile placilyscie za to szczepienie? Bo ja rodzinnego zrozumialam, ze jak mi teraz moj ginekolog wypisze, ze rekomenduje szczepienie to mi da skierowanie na refundacje. Bo w luxmedzie mi powiedzieli 200
ja swojego pytalam to powiedział że nie zaleca bo my na Podlasiu mieszkamy A nie w Warszawie i że i tak przez łożysko przeciwciała nie przechodzą. No większej głupoty nie slyszalam!Czyli nie ma co sie zastanawiać. Ja swojego na ostatniej wizycie pytalam to mowil, ze pewnie. Ale wiecie lepiej Was jeszcze zapytać ile placilyscie za to szczepienie? Bo ja rodzinnego zrozumialam, ze jak mi teraz moj ginekolog wypisze, ze rekomenduje szczepienie to mi da skierowanie na refundacje. Bo w luxmedzie mi powiedzieli 200
Mi nikt o takim szczepieniu w ciąży nie mówiłPrzedwczoraj był ten live na babyboom z doktor od szczepień i tez o tym mówiła. Krztusiec jest paskudnym chorobskiem, a dzieci szczepi się dopiero z tego co pamiętam jak maja 6 tyg. Przez te 6 tyg bez przeciwciał od mamy dziecko jest bezbronne, a krztusiec może przyniesc do domu każdy odwiedzający, bo może chorować bezobjawowo.
Inna sprawa, że ja sama pytałam o to szczepienie lekarza i mówił, że oczywiście zaleca szczepienie, ale nie wiem czy sam z siebie by o tym powiedzial.
mi gdyby pierwszy gin przed ciąża nie wspomniał nawet bym nie spytała aktualnego o to... siostrze tez jej gin sama z siebie nie zaproponowala. Musiała się upominać a i to dr powiedziala " no oczywiście jak Pani chce to czemu nie "Mi nikt o takim szczepieniu w ciąży nie mówił