I dobrze bo jeśli nie jest pewien to lepiej nic nie sugerowacMój lekarz w poprzedniej ciąży w 12 tc mówił, że jeszcze nic nie powie, bo jest za wcześnie.. Powiedział jakoś w 16tc. To zastanawiam się czy teraz w 14 zechce coś powiedzieć.
reklama
Jaskolcia
Fanka BB :)
No właśnie tak teraz robimy i oczywiście przy jakiejś okazji mówimy o tej kupie do nocnika.Wróć do tej pieluchy. Nie wspominaj o kupie, próbuj co tydzień lub dwa. Nie ma co upierać się bo skończy się zaparciami. Potem ciężko z tego wyjść. Przerobiłam to i akurat pieluchę chętnie bym wtedy zakładała ale też nie chciał. Żal było patrzeć.
Zastanawiam się jednak czy to nie jest kwestia innej pozycji - w pieluszce kuca, a na nocniku zupełnie inaczej się siedzi.
Pozycja w kucki jest bardziej naturalna i tak naprawdę prawidłowa. Już nawet szukałam nocników o innych kształtach, ale nic nie znalazłam.
motylek24
Nie zabieraj pieluch. Dziecko dojrzeje i będzie bez problemu zaparć. Jak nie będziesz dawała pieluchy możesz wpaść w błędne koło. Zawsze to jakiś wentyl bezpieczeństwa dla dziecka.No właśnie tak teraz robimy i oczywiście przy jakiejś okazji mówimy o tej kupie do nocnika.
Zastanawiam się jednak czy to nie jest kwestia innej pozycji - w pieluszce kuca, a na nocniku zupełnie inaczej się siedzi.
Pozycja w kucki jest bardziej naturalna i tak naprawdę prawidłowa. Już nawet szukałam nocników o innych kształtach, ale nic nie znalazłam.
Może kup nakładkę na kibelek? Poczytajcie książeczkę o załatwianiu się do toalety. Obiecaj coś super, nagroda. Najpierw niech dziecko usiądzie w ubraniach. Kombinuj ale nie naciskaj.
Syn pieluchy nie nosił od 20 m-ca. Wszystko zaczęło się od siku pod krzaczkiem. Potem już pieluchy nie chciał i już. Problemy z kupą ciągnęły się przez długie miesiące. Uważam, że u nas poszło wszystko za wcześnie.
Jaskolcia
Pieluchę dajemy. Nakładkę ma, ale do kibelka też chce robić tylko siku. Książeczkę czytamy o Basi, która zrobiła kupę do nocnikaNie zabieraj pieluch. Dziecko dojrzeje i będzie bez problemu zaparć. Jak nie będziesz dawała pieluchy możesz wpaść w błędne koło. Zawsze to jakiś wentyl bezpieczeństwa dla dziecka.
Może kup nakładkę na kibelek? Poczytajcie książeczkę o załatwianiu się do toalety. Obiecaj coś super, nagroda. Najpierw niech dziecko usiądzie w ubraniach. Kombinuj ale nie naciskaj.
Syn pieluchy nie nosił od 20 m-ca. Wszystko zaczęło się od siku pod krzaczkiem. Potem już pieluchy nie chciał i już. Problemy z kupą ciągnęły się przez długie miesiące. Uważam, że u nas poszło wszystko za wcześnie.
Nie naciskam na nią, chciałabym jednak żeby robiła kupę do kibelka jak pójdzie do przedszkola. Tam może się niestety spotkać z naciskiem i tego się boję.
MamaZblizną
Ja również życzę wam wszystkim wesołych świąt! Dużo zdrówka i przede wszystkim ogrom zdrowia dla naszych dzieci i tych w brzuszku i tych już poza nim
Pamiętajcie, że zdrowie najważniejsze! Wszystko inne przyjdzie z czasem!
Pamiętajcie, że zdrowie najważniejsze! Wszystko inne przyjdzie z czasem!
ilmenau
Też dokładamy się z Majką do świątecznych życzeń, dużo zdrowia dla maluszków i ich rodziców, przespanych nocek a dla tych co wracają po rodzeństwo życzymy, żeby następne święta były w powiększonym gronie!!
U nas w ramach świątecznych prezentów jest pierwszy ząb
U nas w ramach świątecznych prezentów jest pierwszy ząb
reklama
Margit2018
Moje kochane, zdrowych spokojnych świąt i dużo siły w walce o rodzeństwo.