reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

ciężaróweczki po in vitro

Okołoporodowa profilaktyka zakażeń u noworodków, polega na dożylnym podaniu matce antybiotyku w trakcie trwania porodu. Największa skuteczność tej metody jest w momencie podania antybiotyku na co najmniej 4 godziny przed porodem. Ponieważ rekomendowanym lekiem jest penicylina G, pacjentki uczulone na nią, powinny poinformować o tym lekarza, który dobierze inny odpowiedni lek.

LECZENIE DZIECI

Dzieci matek, u których zastosowano okołoporodową profilaktykę antybiotykową w kierunku GBS, powinny być zawsze poddane obserwacji przez 24 - 48 godzin na oddziale, bez wykonywania dodatkowych badań, mających na celu wykluczenie zakażenia GBS.

Z kolei, u dzieci kobiet będących nosicielkami Streptococcus agalactiae, u których z jakiś powodów nie zastosowano okołoporodowej profilaktyki antybiotykowej, można dodatkowo wykonać oznaczenie białka CRP w surowicy krwi (2-3 razy co 12 godzin) oraz wykonać rutynowe badanie morfologii krwi. Jeżeli wyniki badań są prawidłowe i brak objawów klinicznych, dziecko można wypisać do domu po co najmniej 48 godzinnej obserwacji na oddziale.

Noworodki, u których pojawią się oznaki zakażenia, powinny zostać poddane pełnej diagnostyce w kierunku zakażenia paciorkowcami grupy B i leczone empirycznie, np. ampicyliną.

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Dzieki! Też to czytałam. Chciałam się dowiedzieć jak to wygląda w praktyce, czy wszystko przebiega jak powinno...

reklama
Dzieki! Też to czytałam. Chciałam się dowiedzieć jak to wygląda w praktyce, czy wszystko przebiega jak powinno...
Radze ci dopilnowac zeby kazdy w szpitalu o tym wiedzial. Jak ja rodzilam to byla kobieta ktora miala wynik dodatni a po porodzie zapomnueli dac leku dziecku i go zakazili i musial z mama zostac 2 tyg na oddziale...

A co dają? Ja już tak się męczę że od kilku dni biorę Rennie i przynajmniej mogę spać :nerd:
Mi rennie pomaga tylko na pare minut dosłownie, w domu jak bylam to zimne mleko bylo rewelacyne dla mnie i moglam popijac sobie ile chcialam. Dzis zamowilam taki zestaw ale te jedzenie nie jest zdrowe czuje to po sobie.
1520619150-52e3578d586c5c7f-aaaaaa.jpeg

Napisane na WAS-LX1A w aplikacji Forum BabyBoom

A dziewczyny mam pytanie ze sfery bardziej intymnej. Jak to jest z lewatywą przed porodem? Ja nie boję sie bólu, tego, że np. będa musieli mnie nacinać ale najbardziej właśnie krępuje mnie sytuacja jak za przeproszeniem narobie tam. Wiem, że to się zdarza i to jest normalne, ale ja tego po prostu nie widzę. Jak to było u Was rodzących już?

A dziewczyny mam pytanie ze sfery bardziej intymnej. Jak to jest z lewatywą przed porodem? Ja nie boję sie bólu, tego, że np. będa musieli mnie nacinać ale najbardziej właśnie krępuje mnie sytuacja jak za przeproszeniem narobie tam. Wiem, że to się zdarza i to jest normalne, ale ja tego po prostu nie widzę. Jak to było u Was rodzących już?
Nam w szkole rodzenia polozna wprost powiedziala ze 90% dziewczyn robi kupe i wieksza czesc nawet o tym nie wie bo oni to tak szybko sprzataja i zeby sie tym wogole nie przejmowac bo dla nich jedt to calkowicie normalne a ze to sa sprawy dla nas nieprzyjemne to sie o tym najzwyczajniej nie mowi. Mowila jeszcze ze jezeli jest zatwardzenie i kupa blokuje przejscie glowki to wtedy musza przeczyscic. Mi ten temat tez byl taki dziwny i krepujacy ale ta babka tak o tym fajnie opowiedziala ze wyluzowalam[emoji6]

Dziewczyny, ktoś miał dodatni GBS? Czego mam dopilnować w szpitalu żeby niczym to nie zaszkodziło dzidzi?
Ja miałam dodatni GBS, lekarze mowili że nie masz wpływu na to czy masz dodatni czy nie .Bardzo obwinialam siebie że mogę przez to zrobić dziecku krzywde. W praktyce wyglądało to tak że co 4 h podawali mi przez wenflon antybiotyk a że rodzilam 3 dni to trochę tego dostałam... jak podają lek to czuć trochę jakby farbę olejna w buzi, dziwne uczucie- za pierwszym razem nie czułam to położna była zdziwiona[emoji3] bo podobno każdy tak ma. W drugiej dobie pobrali Małemu krew i oznaczyli CRP było 17 i zostawili nas do kontroli czy nie rośnie, następnego dnia było 5 i wyszlismy. Po tygodniu powtórka badania i 0 .Nie ma się co bać, tylko pamiętaj żeby wszyscy o tym wiedzieli i żeby pilnowali czasu i podawanie abtybiotyku

Napisane na SM-G925F w aplikacji Forum BabyBoom

Dziewczyny, czy macie wydzielinę z pochwy, ale nie śluz tylko taką jakby wodę?

Wysłane z iPhone za pomocą Forum BabyBoom

Moze tak jak u nas genetyczne tez sie robi chyba do 14 tc... a ja leze calymi dniami no plamilam znowu i lekarz mnie nastraszyl :/ a od srody czysto. dzis mocz zanioslam a w poniedzialek lekarz. ja prenatalne mam 27.03 i 28.03 a tak to kota w domu dosyaje :)
Ja to już się urlopu nie mogę doczekać. Mam nadzieję że będzie wszystko ok i żadnych plamień więcej. Mnie coś strasznie brzuch boli i lewy jajnik trochę się martwię czy wszystko jest ok

reklama
Do góry