reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

ciężaróweczki po in vitro

reklama
Dziewczyny, ktoś miał dodatni GBS? Czego mam dopilnować w szpitalu żeby niczym to nie zaszkodziło dzidzi?

Okołoporodowa profilaktyka zakażeń u noworodków, polega na dożylnym podaniu matce antybiotyku w trakcie trwania porodu. Największa skuteczność tej metody jest w momencie podania antybiotyku na co najmniej 4 godziny przed porodem. Ponieważ rekomendowanym lekiem jest penicylina G, pacjentki uczulone na nią, powinny poinformować o tym lekarza, który dobierze inny odpowiedni lek.

LECZENIE DZIECI

Dzieci matek, u których zastosowano okołoporodową profilaktykę antybiotykową w kierunku GBS, powinny być zawsze poddane obserwacji przez 24 - 48 godzin na oddziale, bez wykonywania dodatkowych badań, mających na celu wykluczenie zakażenia GBS.

Z kolei, u dzieci kobiet będących nosicielkami Streptococcus agalactiae, u których z jakiś powodów nie zastosowano okołoporodowej profilaktyki antybiotykowej, można dodatkowo wykonać oznaczenie białka CRP w surowicy krwi (2-3 razy co 12 godzin) oraz wykonać rutynowe badanie morfologii krwi. Jeżeli wyniki badań są prawidłowe i brak objawów klinicznych, dziecko można wypisać do domu po co najmniej 48 godzinnej obserwacji na oddziale.

Noworodki, u których pojawią się oznaki zakażenia, powinny zostać poddane pełnej diagnostyce w kierunku zakażenia paciorkowcami grupy B i leczone empirycznie, np. ampicyliną.

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

To jakieś normalne badanie pomiędzy 11a 12 lub 13 tygodniem. Nie wiem jak oni to robią ale po badaniu we wtorek wszystko opowiem. Co tam u ciebie słychać tak mi się dluzy do badania uff
Moze tak jak u nas genetyczne tez sie robi chyba do 14 tc... a ja leze calymi dniami no plamilam znowu i lekarz mnie nastraszyl :/ a od srody czysto. dzis mocz zanioslam a w poniedzialek lekarz. ja prenatalne mam 27.03 i 28.03 a tak to kota w domu dosyaje :)

reklama
Do góry