reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

ciężaróweczki po in vitro

reklama
Dziewczyny, ktoś miał dodatni GBS? Czego mam dopilnować w szpitalu żeby niczym to nie zaszkodziło dzidzi?

Okołoporodowa profilaktyka zakażeń u noworodków, polega na dożylnym podaniu matce antybiotyku w trakcie trwania porodu. Największa skuteczność tej metody jest w momencie podania antybiotyku na co najmniej 4 godziny przed porodem. Ponieważ rekomendowanym lekiem jest penicylina G, pacjentki uczulone na nią, powinny poinformować o tym lekarza, który dobierze inny odpowiedni lek.

LECZENIE DZIECI

Dzieci matek, u których zastosowano okołoporodową profilaktykę antybiotykową w kierunku GBS, powinny być zawsze poddane obserwacji przez 24 - 48 godzin na oddziale, bez wykonywania dodatkowych badań, mających na celu wykluczenie zakażenia GBS.

Z kolei, u dzieci kobiet będących nosicielkami Streptococcus agalactiae, u których z jakiś powodów nie zastosowano okołoporodowej profilaktyki antybiotykowej, można dodatkowo wykonać oznaczenie białka CRP w surowicy krwi (2-3 razy co 12 godzin) oraz wykonać rutynowe badanie morfologii krwi. Jeżeli wyniki badań są prawidłowe i brak objawów klinicznych, dziecko można wypisać do domu po co najmniej 48 godzinnej obserwacji na oddziale.

Noworodki, u których pojawią się oznaki zakażenia, powinny zostać poddane pełnej diagnostyce w kierunku zakażenia paciorkowcami grupy B i leczone empirycznie, np. ampicyliną.

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

To jakieś normalne badanie pomiędzy 11a 12 lub 13 tygodniem. Nie wiem jak oni to robią ale po badaniu we wtorek wszystko opowiem. Co tam u ciebie słychać tak mi się dluzy do badania uff
Moze tak jak u nas genetyczne tez sie robi chyba do 14 tc... a ja leze calymi dniami no plamilam znowu i lekarz mnie nastraszyl :/ a od srody czysto. dzis mocz zanioslam a w poniedzialek lekarz. ja prenatalne mam 27.03 i 28.03 a tak to kota w domu dosyaje :)

reklama
Do góry