reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

ciężaróweczki po in vitro

Muszę być ja ? Czy może zameldować ja babcia i zrobić PESEL babcia?najpierw chyba musi mieć Polski akt urodzenia ....
A nie wystarczy mi do załatwienia w Polsce papierów akt urodzenia po angielsku? Jak ja mąż rejestrował to poprosił o taki dokument bo chłop przed nim bral hi i mu dali .
Chcieliśmy dac 2 nazwiska ale powiedzieli że się nie da że Polska odzuci .... I ma tylko po tatusiu..... Nie wiem czy nie dało się zrobić bo ojciec załatwiał......no ale powiedział że jak chce to zmienimy w pl. Chodź w pl przy cywilnym podpisałam papier że dziecko nazwisko po tatusiu - ale się rozmyslilam ha ha ha ( ja po ślubie dostałam przy swoim mu niezadowoleniu teściowej hi )
Kuzwa tyle Tych papierów.
Pani mi obliczyla wczoraj Maciezynski 29 marca do roboty no ***** ..... ahhhh

Hmmm wiesz co - nie wiem, bo ja mialam alt urodzenia po hiszpansku. Mozliwe, ze jKby byl po ang to by sie bez tlumaczenia obylo - nie mam pojecia.
Co do peselu w Pl to najmniejszy problem, bo to nadaja przy robieniu tego wlasciwego paszportu (jak juz bedzie miec polski akt ur), ale do zgloszenia w usc w Pl bylo potrzebne jedno z rodizcow osobiscie. Spokojnie masz na to rok czasu - tyle ile wazny jest paszport tymczasowy.
A z maciezynskim to wliczylas 2tyg na karmienie? Wakacje? Ja wracam teraz 1.02, bo wzielam sobie 4 miechy bezplatnego. Latwo nie jest finansowo, ale warto bylo...

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Kurcze nie chce Ci sie wtracac ale gruszka to straszne siedlisko bakterii. Nie uzywalabym jej nigdy osobiscie

Tez go kupuje

Mowimy o odciaganiu nieczystosci z nosa... Czekogolwiek nie uzyjesz to bedzie siedliskiem bakterii. Jesli bedziesz dbac zeby dobrze czyscic po uzyciu to gruszka tez sie nada. Umnie sie nie sprawdzila, bo za delikatnie ssala, ale ja mam manualny (taki z koncowka do ust) i dajemy rade.

Hmmm wiesz co - nie wiem, bo ja mialam alt urodzenia po hiszpansku. Mozliwe, ze jKby byl po ang to by sie bez tlumaczenia obylo - nie mam pojecia.
Co do peselu w Pl to najmniejszy problem, bo to nadaja przy robieniu tego wlasciwego paszportu (jak juz bedzie miec polski akt ur), ale do zgloszenia w usc w Pl bylo potrzebne jedno z rodizcow osobiscie. Spokojnie masz na to rok czasu - tyle ile wazny jest paszport tymczasowy.
A z maciezynskim to wliczylas 2tyg na karmienie? Wakacje? Ja wracam teraz 1.02, bo wzielam sobie 4 miechy bezplatnego. Latwo nie jest finansowo, ale warto bylo...

Dziś mąż wraca donieść papiery na macierzyński Marceliny że szpitala że ma mi przedłużyć o te dni ... narazie policzyła czyste 16 tyg . Nie wiedziałam że + 2 na karmienie zapytam dziś i wakacjie zaległe też mam to teraz wykorzystam.

Ja kupilam bujaczek tiny love bo w nim dziecko moze lezec calkiem na plasko wiec od pierwszych dni zycia, potem mozna zrobic pozycje pollezaca a pozniej bardziej siedzaca.

Co do nawilzacza to u mnie ogolnie duza wilgotnosc i mega czyste powietrze (oprocz tego ze na wyspie to jeszcze 2km od morza) wiec nawilzacza nie kupuje ale w planie mam oczyszczacz powietrza ale to na nastepne kilka miesiecy plan bo chcialabym ciut porzadniejszy z racji mojej alergi, astmy i 2 kotow[emoji5]

1516055573-91e38b11d8581366-aaaaaa.jpeg
Ja też go kupiłam, jesteś z niego zadowolona? Bo mi ta tkanina nie odpowiada dziecko chyba pocic będzie się na niej bo wydaje mi się sztuczna zwłaszcza poduszeczka ta doczepiana, ja zamówiłam z budką bo mam w planach mała brać do ogródka i to przydatne jest ale system montowania tragiczny kilka razy zamontuje budke i tkanina się przerwie więc chyba jej nie będę odpinac w domu tylko składać.
1516087408-680e551cbc53535a-aaaaaa.jpeg

Napisane na WAS-LX1A w aplikacji Forum BabyBoom

Dziś mąż wraca donieść papiery na macierzyński Marceliny że szpitala że ma mi przedłużyć o te dni ... narazie policzyła czyste 16 tyg . Nie wiedziałam że + 2 na karmienie zapytam dziś i wakacjie zaległe też mam to teraz wykorzystam.

Mozesz wychodzic z pracy wczesniej przez chyba 9 miesiecy, albo skumulowac i wziac 2 tyg wiecej macierzynskiego. Jak wolisz.
Dzwonilas zeby zglosic sie po kase dla madre trabajadora?

Ktoś pytał o nawilżacz powietrza. My w sumie dostałyśmy i chyba w Castoramie kupowany był. U nas przez pewien okres u małego w pokoju byli sucho i nawilżacz pomógł. Jakoś krótko go używaliśmy.
Co do lezaczka-bujaczka to można dzidzię od początku kłaść jeśli rozkłada się na płasko :)

Napisane na Redmi 4X w aplikacji Forum BabyBoom

Ktoś pytał o nawilżacz powietrza. My w sumie dostałyśmy i chyba w Castoramie kupowany był. U nas przez pewien okres u małego w pokoju byli sucho i nawilżacz pomógł. Jakoś krótko go używaliśmy.
Co do lezaczka-bujaczka to można dzidzię od początku kłaść jeśli rozkłada się na płasko :)

Napisane na Redmi 4X w aplikacji Forum BabyBoom
Dzięki dziewczyny :) Pytałam, bo się nie znam. Któraś z dziewczyn wstawila tutaj listę z wyprawka i tam było o tym leżaczku i nawilżaczu. Dlatego zaczęłam się zastanawiać. Co do nawilżacza chyba narazie nie będę kupowała. Zalecany jest w sezonie grzewczym a ja rodzę koniec maja i u nas raczej suche powietrze to nie problem - małe mieszkanie, kwiatki, pranie susze w łazience. Podobno w drugą stronę też lepiej nie przedobrzyc. No ale zapytam jeszcze położną. A co do tego leżaczka to ma on jakieś zastosowanie oprócz tego, że możemy zostawić w nim bezpiecznie dzidziusia i zająć się czymś innym? Chodzi mi o to czy wpływa jakoś pozytywnie na rozwój dziecka itp.?

Ostatnia edycja:
Dzięki dziewczyny :) Pytałam, bo się nie znam. Któraś z dziewczyn wstawila tutaj listę z wyprawka i tam było o tym leżaczku i nawilżaczu. Dlatego zaczęłam się zastanawiać. Co do nawilżacza chyba narazie nie będę kupowała. Zalecany jest w sezonie grzewczym a ja rodzę koniec maja i u nas raczej suche powietrze to nie problem - małe mieszkanie, kwiatki, pranie susze w łazience. Podobno w drugą stronę też lepiej nie przedobrzyc. No ale zapytam jeszcze położną. A co do tego leżaczka to ma on jakieś zastosowanie oprócz tego, że możemy zostawić w nim bezpiecznie dzidziusia i zająć się czymś innym? Chodzi mi o to czy wpływa jakoś pozytywnie na rozwój dziecka itp.?

Ten tiny love ma pozytywke ze swiatelkami i przywieszone pluszowe zabawki. Moja Lila bardzo lubila to obserwowac, a z czasem mowic do zabawek i wyciagac raczki do slimaka. Potem zaczela go sobie sama sciagac, wiec wg mnie tak - pobudza rozwoj malucha [emoji16]
A co jakosci wykonania - ja mialam ten bujak z drugiej reki, uzywalam 7 miesiecy i sprzedalam. Nic mu sie nie stalo, nie zepsul sie ani nic. Mieszkam w Hiszpanii, w lipcu temp nie spadla ani na moment ponizej 30C i nie zauwazylam, zeby corcia sie w nim pocila. Ogolnie polecam.

Mozesz wychodzic z pracy wczesniej przez chyba 9 miesiecy, albo skumulowac i wziac 2 tyg wiecej macierzynskiego. Jak wolisz.
Dzwonilas zeby zglosic sie po kase dla madre trabajadora?

Tak to 100 € na pieluchy przez 3 lata już załatwione . Ja mam 2 kontrakty po pół etatu nie wiem czy mi się będzie należeć to na karmienie zapytam dziś ....
A jeszcze ponoć należy się becikowe z pl bo w hiszpani nie ma . Trzeba zaświadczenie od lekarza że zgłosiłas się do niego przed 10 tc i zaświadczenie że nie wzięłaś becikowego w es.

reklama
Ja leżaczka nie kupuję, mam zamiar chustować, ale zobaczymy, co z tego wyjdzie:)
Ja rez chce chustowac, ale lezaczek bede miala, bo nie wszystko zrobisz z dzieckiem w chuscie - np nie schylisz sie.
Lezaczki bede miala nawet dwa, bo wczoraj kolezanka powiedziala ze odda mi swoj (tez spadkowy) zebym do mamy miala i nie musiala wozic.

Napisane na ALE-L21 w aplikacji Forum BabyBoom

Do góry