Ropuszka666
Fanka BB :)
Dzięki dziewczyny Pytałam, bo się nie znam. Któraś z dziewczyn wstawila tutaj listę z wyprawka i tam było o tym leżaczku i nawilżaczu. Dlatego zaczęłam się zastanawiać. Co do nawilżacza chyba narazie nie będę kupowała. Zalecany jest w sezonie grzewczym a ja rodzę koniec maja i u nas raczej suche powietrze to nie problem - małe mieszkanie, kwiatki, pranie susze w łazience. Podobno w drugą stronę też lepiej nie przedobrzyc. No ale zapytam jeszcze położną. A co do tego leżaczka to ma on jakieś zastosowanie oprócz tego, że możemy zostawić w nim bezpiecznie dzidziusia i zająć się czymś innym? Chodzi mi o to czy wpływa jakoś pozytywnie na rozwój dziecka itp.?
Przy nawilżaczu trzeba zacząć tak naprawdę od miernika by wiedzieć czy powietrze w którym żyjesz jest ok . Często mylimy to co na dworze z tym co w domu . Nie którzy maja w domu bardzo szczelne okna lub tak jak Ja rekuperacje która tez ma wpływ na powietrze w domu , także jak ktoś żyje w mieście w centrum w śród spalin ma wpływ na to czym i jak oddychamy . Zwolenników jak i przeciwników nawilżaczy jest masę ale myśle ze taki sprzęt jak oczyszczacz powietrza z nawilżaczem jest naprawdę dobrym sprzętem i tu już nie patrząc na dziecko ale tez na nas. Niestety świadomość tego czym oddychamy w naszym kraju jest jeszcze mała , wystarczy popytać ile osób używa okapów (dobrze podłączony do wyciągu )przy gotowaniu. Jest to nie mały wydatek za dobry sprzęt ale warto pomyśleć w przyszłości .
Co do leżaczków to jeśli zapytasz fizjo to powie ok ale na chwile np gdy musimy wziąć prysznic coś ugotować ale nie jako zastępstwo za łozeczko do spania (chyba ze jest z możliwością lezenia na płasko )lub długie godziny w pozycji pół siedzącej i jeszcze z włączonymi wibracjami. Warto o tym poczytać ze strony medycznej . Ja byłam nakręcona na maxa na leżaczek bujaczek i to na takiego Mercedesa projektowanego przez pediatrę ale po ostatnim spotkaniu z fizjo i posłuchaniu jakie to ma skutki a szczególnie u dzieci po CC u których napięcia mięśniowe często się różnią od dzieci urodzonych naturalnie to stwierdziłam ze mata edukacyjna mi wystarczy .
Ale oczywiście pamietajmy każda Mama kocha swoje dziecko i zrobi jak uważa [emoji173]️[emoji173]️
Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom