reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

ciężaróweczki po in vitro

JeszcE jedno. Odkąd zaszłam w ciąże mam straszny łupież, czy mogę używać szamponu typu nizoral albo coś takiego?
Znalazłam ulotkę z szamponu:
Ciąża i karmienie piersią
W ciąży i w okresie karmienia piersią lub gdy istnieje podejrzenie, że kobieta jest w ciąży lub gdy planuje
ciążę, przed zastosowaniem tego leku należy poradzić się lekarza lub farmaceuty.

Nizoral, szampon leczniczy może być stosowany w okresie ciąży i karmienia piersią, gdy w opinii lekarza
jest to zdecydowanie konieczne.

reklama
Ja właśnie też chciałam zapytać o farbowanie. Przejrzałam już chyba pół internetu i wszędzie są różne opinie. Jednak cały czas powtarza się, że lepiej od 2 trymestru. O spaniu na plecach czytałam kiedyś artykuł, że nie poleca się tej pozycji w końcowych miesiącach a nawet dniach bo po prostu dziecko za bardzo uciska na nerwy i organy. Natomiast na początku nie ma przeciwwskazań. Ja mogę tylko na plecach bo ból piersi nie pozwala na bokach. Co do nizoralu to wstrzymałabym się.
Zalecane jest już od drugiego trymestru spanie/odpoczywanie jak najwięcej na lewym boku, bo zmniejsza się nacisk na żyłe główna co zapobiega m.in. niedotlenieniu płodu. To nie znaczy, że nie można spać w innej pozycji. Tylko podobno na lewym boku zdrowiej :)

Znalazłam ulotkę z szamponu:
Ciąża i karmienie piersią
W ciąży i w okresie karmienia piersią lub gdy istnieje podejrzenie, że kobieta jest w ciąży lub gdy planuje
ciążę, przed zastosowaniem tego leku należy poradzić się lekarza lub farmaceuty.

Nizoral, szampon leczniczy może być stosowany w okresie ciąży i karmienia piersią, gdy w opinii lekarza
jest to zdecydowanie konieczne.
No to ja bym sobie darowała ten szampon.

Dziewczyny mam kilka pytań: czy to prawda, ze w ciąży nie wolno spac na plecach? Czy farbowalyacie w ciąży włosy? Jeśli tak to od kiedy? Jak wyglądają badania prenatalne?
Ja śpię na lewym, prawym i plecach bo tak sie kręcę w nocy [emoji6] od jakiegoś czasu mam dusznosci jak się klade zwlaszcza na bok i pomaga mi spanie z jaskiem, włosy farbowalam po 12tc i u fryzjera ktory dobral farbe dla kobiet w ciazy, na temat prenatalnych to sie nie wypowiem bo w uk mialam robione a tu wiele do zyczenia[emoji53].

Ja właśnie też chciałam zapytać o farbowanie. Przejrzałam już chyba pół internetu i wszędzie są różne opinie. Jednak cały czas powtarza się, że lepiej od 2 trymestru. O spaniu na plecach czytałam kiedyś artykuł, że nie poleca się tej pozycji w końcowych miesiącach a nawet dniach bo po prostu dziecko za bardzo uciska na nerwy i organy. Natomiast na początku nie ma przeciwwskazań. Ja mogę tylko na plecach bo ból piersi nie pozwala na bokach. Co do nizoralu to wstrzymałabym się.
Minie tez piersi strasznie bola i nie moglam spac na boku ale podkładam jaska pod piersi i nie bola tak mocno

Dziewczyny mam kilka pytań: czy to prawda, ze w ciąży nie wolno spac na plecach? Czy farbowalyacie w ciąży włosy? Jeśli tak to od kiedy? Jak wyglądają badania prenatalne?
Badania prenatalne to krew mocz w labo plus echografie.
Ja farbowalam włosy.
Gdzieś czytałam że lepiej na boczku spać ale ja w większości śpię na plecach.

No i jesteśmy po wizycie. Wszystko jest dobrze rozwarcia nie ma, szyjka w porządku. Dostałam skierowanie na cc na 12.12. Dzieciaczki maja po 2400. Za tydzień w poniedziałek kolejna wizyta i jak wszystko będzie dobrze to termin cc bez zmian. [emoji4]

Napisane na VTR-L29 w aplikacji Forum BabyBoom

Napisane na VTR-L29 w aplikacji Forum BabyBoom

Badania prenatalne to krew mocz w labo plus echografie.
Badanie prenatalne to badanie dziecka w okresie wewnątrzmacicznym i dotyczy oceny ryzyka określonych chorób genetycznych oraz wykrywania wad wrodzonych. Owszem, z krwi można wykonać test PAPPA jako nieinwazyjne badanie prenatalne ale z moczu czegoś takiego się nie robi.

Badanie prenatalne to badanie dziecka w okresie wewnątrzmacicznym i dotyczy oceny ryzyka określonych chorób genetycznych oraz wykrywania wad wrodzonych. Owszem, z krwi można wykonać test PAPPA jako nieinwazyjne badanie prenatalne ale z moczu czegoś takiego się nie robi.
Ale można być przygotowanym że w labo beda chcieli również próbkę moczu koleżance z którą byłam kazali.Ja ostatnio przy badaniach takich podstawowych nie nastawiam się na mocz pani podarowała mi kubeczek udało mi się wycisnąć trochę .Więc lepiej być przygotowanym

reklama
Ale można być przygotowanym że w labo beda chcieli również próbkę moczu koleżance z którą byłam kazali.Ja ostatnio przy badaniach takich podstawowych nie nastawiam się na mocz pani podarowała mi kubeczek udało mi się wycisnąć trochę .Więc lepiej być przygotowanym
Badanie ogólne moczu nie ma nic wspólnego z badaniem prenatalnym. Nic nie mówi o stanie zdrowia dziecka, jedynie wnosi informację co do matki.

Do góry